A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

ДО УВАГИ РОБОТОДАВЦІВ !!!

Дата: 19.09.2019 15:04
Кількість переглядів: 528

ВИКОРИСТАННЯ ЗАСОБІВ ІНДИВІДУАЛЬНОГО ЗАХИСТУ – ЦЕ ОДНА ЗІ СКЛАДОВИХ БЕЗПЕКИ ПРАЦІ.

 Засоби індивідуального захисту відіграють важливу роль в системі профілактичних заходів, спрямованих на забезпечення безпечних умов праці, зменшення професійних захворювань. Нехтування ними під час виконання робіт може призвести до тяжких травмувань, захворювань і навіть смертельних наслідків.

Згідно з чинним законодавством роботодавець зобов’язаний створити на робочому місці умови праці відповідно до нормативно-правових актів, а також забезпечити дотримання вимог законодавства щодо прав працівників у галузі охорони праці.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про охорону праці» на роботах зі шкідливими умовами праці, а також роботах, що пов’язані із забрудненням, або тих, що здійснюються в несприятливих метеорологічних умовах, працівникам видаються безоплатно за встановленими нормами спеціальний одяг, спеціальне взуття та інші засоби  індивідуального захисту, а також   миючі засоби.

Вибір засобів індивідуального захисту на сьогоднішній день досить широкий, це зокрема - спеціальний одяг, спеціальне взуття, захисні окуляри, каски, шоломи, запобіжні пояси, діелектричні калоші і рукавиці, респіратори, навушники, тощо.

 Відповідно  до статті 14 Закону України  «Про охорону праці», працівник  зобовязаний користуватися засобами колективного та індивідуального захисту, але, на практиці  дуже часто працівники нехтують цим і не користуються ними, що призводить до нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань.

На роботодавця покладається обов’язок - здійснювати контроль за використанням засобів індивідуального захисту працівниками.

На сьогоднішній день, дуже часто, керівники господарств,   не забезпечують своїх працівників засобами індивідуального захисту, мотивуючи це відсутністю коштів, чим порушують законодавство України “Про охорону праці”. Згідно зі статистичними  даними значна частина нещасних  випадків  та професійних  захворювань  пов’язана  саме з відсутністю або незастосуванням засобів індивідуального захисту.

З метою недопущення нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, Більмацьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області звертається до роботодавців, керівників підприємств, фермерських господарств - придбати засоби індивідуального захисту та посилити контроль за їх застосуванням працівниками. А працівникам, в свою чергу, необхідно чітко зрозуміти, що застосування засобів індивідуального захисту  стане порятунком для їх   здоров’я та життя.

Страховий експерт з охорони праці                                                  Л.О. Марюха


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь