Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

ПИТАННЯ ОХОРОНИ ПРАЦІ В ЗАКЛАДАХ ОСВІТИ БІЛЬМАЦЬКОГО РАЙОНУ

Дата: 29.11.2019 15:11
Кількість переглядів: 984

Фото без опису         Більмацький район  є сільськогосподарським районом, але незважаючи на це, зростає кількість травмованих  на виробництві  в  бюджетних установах  та організаціях .

         За 10 місяців поточного року сталося 2 нещасних випадки в закладах освіти Більмацького району. Під час участі  у  роботі комісій з розслідування цих нещасних випадків на виробництві  страховим експертом з охорони праці Більмацького відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області (далі – Більмацьке відділення Фонду) були виявлені наступні недоліки в організації роботи з охорони праці:

          - у штатному розкладі навчальних, дошкільних навчальних закладів відсутня штатна одиниця  інженера з охорони праці. Відповідно до статті 15  Закону України «Про охорону праці» на підприємстві з кількістю працюючих 50 і більше осіб роботодавець створює службу охорони праці. Відповідно до п.13 Порядку розслідування та обліку  нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України  від 17.04.2019 №337 (далі Порядок), визначено, що до складу комісії з розслідування нещасного випадку входить керівник (спеціаліст) служби охорони праці або посадова особа, на яку роботодавцем покладено  виконання функцій з охорони праці (голова комісії) та інші представники. Керівники  бюджетних установ своїм наказом покладають відповідальність  щодо організації  роботи з охорони праці, безпеки життєдіяльності, як правило, на педагога з вищою гуманітарною освітою, що суперечить кваліфікаційним вимогам до фахівців служби охорони праці.

Коли стається нещасний випадок  із працівником бюджетної установи, головами комісії з розслідування призначаються особи, які не мають досвіду роботи з охорони праці, не проходили навчання з питань охорони праці і взагалі не мають уявлення про процедуру проведення розслідування нещасного випадку. Внаслідок цього розслідування нещасного випадку проводиться неякісно, допускаються недоліки в оформленні документів .

- керівники навчальних та дошкільних навчальних закладів, які відповідають за стан охорони праці, проходили навчання на базі учбових центрів з охорони праці  в Більмацькому районі. Але, керівники, які своїм наказом утворюють комісію з розслідування нещасного випадку, не можуть бути головами цих комісій. Усі інші працівники закладів та установ  - проходять навчання   в установах та закладах освіти за місцем основної роботи, де відсутні методичні кабінети, нормативно-правові акти з охорони праці, технічні засоби для проведення навчання, а  головне -  підрозділи навчальних закладів не мають відповідного досвіду роботи з цього напряму.

       Нагадуємо, що    згідно  з розділом IV Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти  і науки України від 26.12.2017 №1669, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України  23.01.2018 за №100/31552, керівники закладу освіти забезпечують виконання вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці, організовують профілактичну роботу щодо попередження травматизму серед здобувачів освіти та працівників закладів освіти.

З метою створення безпечних та нешкідливих умов праці в закладах освіти та інших бюджетних установах та організаціях, Більмацьке відділення Фонду   запрошує до співпраці керівників закладів бюджетних установ з питань проведення профілактичних заходів, спрямованих на  запобігання  нещасним випадкам на виробництві, професійним захворюванням, іншим випадкам загрози життю і здоров’ю найманих працівників. Крім того, пропонуємо залучати  страхового експерта з охорони праці   відділення  до участі у навчанні, підвищенні рівня знань працівників, які вирішують питання охорони праці, та у складі відповідних комісій – запрошувати до  участі у перевірці знань з питань охорони праці посадових осіб та інших працівників бюджетних установ.  

          У відділенні постійно функціонує «Сервісний центр  з надання консультаційних послуг», де можна одержати консультативну, методичну та інформаційну допомогу від спеціалістів відділення Фонду з питань повідомлення про нещасні випадки, їх розслідування, інших питань охорони праці  та соціального захисту застрахованих осіб.   

          З усіх питань загальнообовязкового державного соціального страхування  Ви можете звернутися за телефонами : (06147) 2-23-29,(06147) 2-23-07 або  

за адресою :  вул. Центральна, 56  смт. Більмак.

 

 

Страховий експерт з

охорони праці                                                                             Л.О. Марюха


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь