A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

Пологівська МДПІ інформує

Дата: 11.02.2020 15:01
Кількість переглядів: 613

Майже 500 тисяч гривень сплатили власники нерухомості Пологівського, Більмацького та Розівського районів 

Протягом січня 2020 року власники об'єктів нерухомого майна Пологівського, Більмацького та Розівського районів перерахували до місцевих бюджетів  474,5  тис.грн, що на 141,3 тис.гривень більше в порівнянні з січнем 2019 роком. Про це повідомила начальник Пологівського управління  ГУ ДФС у Запорізькій області Світлана Бруй.

Лідерами у сплаті податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є юридичні особи, які сплатили 470,0  тис.гривень. Від фізичних осіб та громадян надійшло 4,5  тис.грн.

Нагадаємо, що юридичні особи самостійно обчислюють суму податку на нерухоме майно станом на 1 січня звітного року і до 20 лютого подають до податкових органів за місцезнаходженням об'єктів оподаткування декларацію з розбивкою річної суми рівними частками поквартально.

Про суму нарахованого податку на нерухоме майно громадян повідомляють податкові органи, вручивши податкові повідомлення-рішення до 1 липня звітного року. Власники нерухомості мають право звернутися до податкової за місцем реєстрації та провести звірку даних. Однак зробити це необхідно протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення, адже по завершенню цього терміну до моменту сплати податку буде нарахована пеня.

 

За перший місяць 2020 року платниками спрямовано до бюджетів понад 58 млн.грн. податків і зборів

За повідомленням Пологівського управління ГУ ДПС у Запорізькій області протягом січня поточного року платниками які обліковуються у Пологівському управління перераховано до бюджетів усіх рівнів 58,1 млн. грн. податкових платежів, які адмініструють органи ДПС. Сума сплачених податків перевищує аналогічні показники 2019 року на 19,9 відсотків, що дорівнює 9,7 млн. грн.

Зокрема, до Державного бюджету надійшло 24,4 млн. грн., до місцевих бюджетів – 33,7 млн. гривень.

Крім того, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування протягом січня 2020 року сплачено 17,4 млн. гривень. Порівняно з січнем минулого року надходження ЄСВ зросли на 2,5 млн. грн. або на 16,5 відсотків.

 

Представники податкової  служби провели семінар для платників податків Розівського району

  Семінар, присвячений цьогорічній кампанії декларування доходів громадян та законодавчим новаціям, провели для платників податків Розівського району керівники та фахівці Пологівського управління ГУ ДПС у Запорізькій області.

  Відкриваючи захід, начальниця Пологівського управління Світлана Бруй звернула увагу присутніх, що з 1 січня розпочалась кампанія "Декларування 2020". Вона зазначила, що за результатами декларування доходів одним із джерел наповнення місцевих бюджетів є сплачені суми податку на доходи фізичних осіб, зокрема, від продажу власної сільськогосподарської продукції, вирощеної на земельних ділянках. Декларацію слід подати до органів державної податкової служби за новою формою за місцем реєстрації.

  Податківці розповіли про основні зміни податкового законодавства, нагадали терміни та порядок заповнення річної звітності, проінформували про найбільш поширені помилки, яких припускаються платники під час її складання. Попередили про відповідальність за відсутність ліцензії на зберігання пального. Нагадали, які документи мають подавати суб’єкти господарювання для внесення змін у додаток до ліцензії на роздрібну торгівлю пальним у разі зміни даних щодо РРО.

  В ході семінару присутні мали змогу дізнатися про бази оподаткування, ставки, об’єкти та пільги в оподаткуванні земельним податком, орендної плати, податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та транспортним податком.

  Звернули увагу на запровадження у 2020 році новацій у застосуванні реєстраторів розрахункових операцій . Зокрема, замість традиційних апаратних РРО можна буде застосовувати програмні РРО. Використовувати програмні РРО можна буде з 19 квітня 2020 року. До 19 квітня можна прийняти участь у тестуванні програмних РРО. Зареєструватись для участі у тестуванні можна за посиланням :https://prrosto/kmu. gov.ua/

  Податківці закликали до повноцінного користування Електронним кабінетом, з допомогою якого платники податків мають можливість, не відвідуючи центрів обслуговування платників, створювати і надсилати податкову звітність, листуватися з органами ДПС, подавати запити та отримувати різноманітні довідки, мати в режимі реального часу цілодобовий доступ до інформації з реєстрів і електронних систем, що оптимізує час платникам та скорочує до мінімуму контакти з контролюючими органами Розповіли і про можливості інших сервісів ДПС України.

  Також були розглянуті питання легалізації трудових відносин, ведення соціально відповідального бізнесу, відповідальності за порушення законодавства про працю. Присутніх ознайомили з наслідками нелегального використання роботодавцями найманої робочої сили та закликали роботодавців зробити крок назустріч суспільству – легалізувати працівників та відмовитись від «чорної» зарплати в «конвертах».

Семінар пройшов у форматі діалогу, де кожен платник мав змогу отримати вичерпну інформацію від фахівців щодо застосування норм податкового законодавства на практиці. Під час діалогу з учасниками семінару вирішені і роз’ясненні всі питання, що цікавили суб’єктів господарювання.

 

Роз’яснення законодавства

 

            Гаряча лінія на тему: “Особливості декларування окремих видів доходів громадян, отриманих у 2019 році”

            13 лютого 2020 року з 14 год. 00 хв. до 15 год. 00 хв. Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області  проведе “гарячу” телефонну лінію на тему: “Особливості декларування окремих видів доходів громадян, отриманих у 2019 році”.

            На запитання платників відповідатиме Кириченко Дар’я Юріївна – заступник начальника управління-начальник відділу адміністрування податків і ізборів з фізичних осіб Пологівського управління.

            Усі бажаючі можуть поставити свої запитання за номером “гарячої” телефонної лінії: (06165) 2-38-06

 

            Відзвітуйтеся за земельні ділянки до 20 лютого

            Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до податкової інспекції за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

            Форма податкової декларації плати за землю на поточний рік встановлена наказом Міністерства фінансів України від 16.06.2015 №560 із змінами, який передбачає розбивку річної суми рівними частками за місяцями.

            Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

            Платник плати за землю має право подавати звітну податкову декларацію щомісяця, що звільняє його від обов'язку подання її не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

            При цьому за нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі, платник подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

            У разі зміни протягом року об'єкта та/або бази оподаткування платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за місяцем, у якому відбулися такі зміни.

 

            З 1 січня 2020 року подається оновлена форма податкової декларації про майновий стан і доходи

            Пологівське управління нагадує, що з 1 січня 2020 року платники податків подають декларацію про майновий стан і доходи за новою формою.

            Зміни до форми податкової декларації внесені наказом МФУ від 25.04.2019 № 177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року № 859».

            Нова форма податкової декларації містить наступні зміни:

            • доповнено рядок 8 декларації «категорія платника» новим критерієм «особа, яка заявляє право на податкову знижку», який застосовується для громадян, які декларують право на податкову знижку;

            • розрахунок суми податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання при використанні права на податкову знижку, виокремлено у додаток Ф3;

            • в декларації у розділі ІІ «доходи, які включаються до загального оподатковуваного доходу» додатково виокремлено:

            - доходи «нарахований (виплачений, наданий) у формі винагород та інших виплат відповідно до умов цивільно-правового характеру»;

            - та «дохід, отриманий від фізичної особи – орендаря, який не є податковим агентом фізичної особи – орендодавця, від надання в оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), які розташовані за місцезнаходженням, відмінним від податкової адреси орендодавця».

            Звертаємо увагу, що з 01.01.2019 року сплата податку на доходи фізичних осіб з доходів, від надання в оренду (суборенду, емфітевзіс) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), здійснюється відповідно до Кодексу та Бюджетного кодексу України за місцезнаходженням таких земельних ділянок (часток, паїв), у зв’язку із чим в новій формі декларації передбачені деякі зміни у порядку розрахунку податкових зобов’язань з податку.

 

            Які новації чекають підприємців у 2020 році

            Безперечно, «топовою» новацією є розширення кола підприємців, які будуть зобов’язані застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі - РРО), введення електронного чеку, введення грошової винагороди для покупців («кешбек») та збільшення штрафів для порушників законодавства.

            Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує, що зазначені норми введені в дію Законами України від 20.09.2019 № 128-IX «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» та №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг». Закони наберуть чинності через півроку після їх офіційного опублікування, тобто з 19 квітня 2020 року.

            Нові закони відкрили можливість використовувати замість традиційних РРО спеціальні  програми, які призначені для реєстрації розрахункових операцій (програмні РРО). Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі і на смартфон.

            До 19 квітня можна прийняти участь у тестуванні програмних РРО. Зареєструватись для участі у тестуванні можна за посиланням :https://prrosto/kmu. gov.ua/

            Повноцінно використовувати програмні РРО буде можливо з 19 квітня 2020 року.

            З цієї ж дати і до 1 жовтня 2020 року розпочнеться «перехідний період» для застосування штрафів для тих суб'єктів господарювання, які й зараз зобов'язані використовувати РРО.

            У разі встановлення в ході перевірки факту:

            – проведення розрахункових операцій на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг);

            – непроведення розрахункових операцій через РРО;

            – невідповідності на місці проведення розрахунків суми готівкових коштів сумі коштів, яка зазначена в денному звіті реєстратора більш ніж на 10 % розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, а в разі використання розрахункової книжки – загальній сумі продажу за розрахунковими квитанціями, виданими з початку робочого дня;

            – невидачі (у паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа порушники заплатять штраф у розмірі:

            – 10 % вартості товару, проданого з порушеннями – за порушення, вчинене вперше (зараз — 1 гривня);

            – 50 % вартості товару, проданого з порушеннями – за кожне наступне порушення (зараз - 100 відсотків вартості проданих товарів (послуг).

Після перехідного періоду (тобто з 1 жовтня 2020 року) розмір штрафів буде таким:

            – 100 % вартості товару, проданого з порушеннями – за перше порушення;

            – 150 % вартості товару, проданого з порушеннями – за кожне наступне порушення.

 

            Чим загрожує порушення податкового законодавства

            Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує платникам податків, що за неподання або несвоєчасне подання податкової  звітності та за порушення порядку сплати податкових зобов’язань передбачено застосування штрафних санкції.

            Податковим Кодексом передбачено, що неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень, за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

            Нагадуємо, що несплата фізичною особою – платником єдиного податку 1 та 2 групи авансових внесків єдиного податку в порядку та у строки визначені Податковим Кодексом тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків ставки єдиного податку. Несплата податку фізичною особою – платником єдиного податку 3 групи, тягне за собою накладання штрафу при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання - у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу; при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання - у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу. Не залежно від групи єдиного податку крім штрафної санкції нараховується і сума пені за кожен день прострочення платежу.

            Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» встановлено, що за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності з єдиного соціального внеску накладається штраф в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 гривень) за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою. Ті самі дії, вчинені платником єдиного внеску, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1020 гривень) за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності, передбаченої цим Законом.

            За порушення строків сплати єдиного соціального внеску встановлено штрафну санкцію у розмірі 20 відсотків своєчасно не сплачених сум та пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

            Звертаємо увагу на необхідність відповідального та сумлінного ставлення до дотримання податкового законодавства в частині подачі звітності та сплати податків і зборів.

 

            Податкова соціальна пільга для працівника, який працює неповний робочий день

            Відповідно до п. 169.1 ст. 169 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року               № 2755-VІ із змінами і доповненнями платник податку має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати (інших прирівняних до неї відповідно до законодавства виплат, компенсацій та винагород), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень.

            У 2020 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 2940 грн. (прожитковий мінімум на працездатну особу у розмірі 2102 грн. х 1,4).

              Тобто, фізична особа, яка працює неповний робочий день, має право на податкову соціальну пільгу за умови якщо розмір її заробітної плати не перевищує граничного розміру для отримання податкової соціальної пільги.

 

            Система «кешбек», як скористатися якщо вам видали чек з порушеннями

            Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує, що з квітня 2020 року набирають чинності зміни до законів, якими передбачено, що з 1 жовтня 2020 року покупці, сплативши за товар чи послугу від 850 гривень та більше, зможуть оскаржувати видані їм з порушеннями чеки за системою «кешбек».

            Механізм «кешбек» передбачає компенсацію покупцю, на підставі його скарги до контролюючого органу щодо порушення продавцем встановленого порядку проведення розрахункових операцій, частини суми штрафних санкцій, застосованих до продавця.

            Треба наголосити, що надати скаргу можливо лише через Електронний кабінет, за допомогою кваліфікованого електронного підпису. Після отримання скарги, податкові органи мають провести перевірку, за результатами якої буде встановлено факт порушення продавцем порядку проведення розрахункових операцій.

            У разі доведення порушення буде застосовано штрафну санкцію до порушника. Після сплати санкції до бюджету  в повному обсязі, покупець отримує компенсацію «кешбек», яка складе 100 % вартості придбаних товарів (робіт, послуг), зазначених у скарзі.

 

            Відповідальність за несвоєчасне подання податкової декларації про майновий стан і доходи

            Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що відповідно до                п. 179.1 ст. 179 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) платник податку на доходи фізичних осіб зобов’язаний подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи відповідно норм ПКУ.

            Статтею 111 ПКУ визначено, що за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, застосовуються такі види юридичної відповідальності, як фінансова, адміністративна та кримінальна. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені.

            Так, несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов’язаними нараховувати і сплачувати податки та збори, податкових декларацій (розрахунків), а також іншої звітності, обов’язок подання якої до контролюючих органів передбачено ПКУ, тягне за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання (п. 120.1 ст. 120 ПКУ).

            Крім того, відповідно до ст. 164¹ Кодексу України про адміністративні правопорушення за неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, наведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, тягне за собою попередження або накладення штрафу в розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

            Для роботодавців запроваджено нові штрафи за порушення законодавства про працю

            Пологівське управління інформує, що Законом України від 12 грудня 2019 року                    № 378-ІХ «Про внесення змін до Кодексу Законів про працю України» (далі – Закон № 378), який набрав чинності 02.02.2020, внесено зміни, зокрема до ст. 265 Кодекса законів про працю України (далі – КЗпП).

            Так, відповідно до внесених змін ст. 265 КЗпП викладено у новій редакції, а саме: юридичні та фізичні особи – підприємці (далі – ФОП), які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у разі:

            ? фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та податків – у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та ФОП, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження;

            ? вчинення порушення, передбаченого абзацом другим цієї частини, повторно протягом двох років з дня виявлення порушення – у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення;

            ? порушення встановлених строків виплати заробітної плати працівникам, інших виплат, передбачених законодавством про працю, більш як за один місяць, виплата їх не в повному обсязі – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;

            ? недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці – у двократному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення;

            ? недотримання встановлених законом гарантій та пільг працівникам, які залучаються до виконання обов’язків, передбачених законами України «Про військовий обов’язок і військову службу», «Про альтернативну (невійськову) службу», «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», – у чотирикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, а до юридичних осіб та ФОП, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження;

            ? недопущення до проведення перевірки з питань додержання законодавства про працю, створення перешкод у її проведенні – у трикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;

            ? вчинення дій, передбачених абзацом сьомим цієї частини, при проведенні перевірки з питань виявлення порушень, зазначених в абзаці другому цієї частини, – у шістнадцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення;

            ? порушення інших вимог законодавства про працю, крім передбачених абзацами другим – восьмим цієї частини, – у розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення;

            ? вчинення порушення, передбаченого абзацом дев’ятим цієї частини, повторно протягом року з дня виявлення порушення – у двократному розмірі мінімальної заробітної плати за кожне таке порушення.

            Штрафи, накладення яких передбачено частиною другою ст. 265 КЗпП, є фінансовими санкціями і не належать до адміністративно-господарських санкцій, визначених главою 27 Господарського кодексу України.

            Штрафи, зазначені у частині другій ст. 265 КЗпП, накладаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, у порядку, встановленому постановою Кабінету Міністрів України від 17 липня 2013 року № 509 «Про затвердження Порядку накладання штрафів за порушення законодавства про працю та зайнятість населення» із змінами.

            У разі сплати юридичною особою або ФОП, яка використовує найману працю, 50 відсотків розміру штрафу протягом 10 банківських днів з дня вручення постанови про накладення штрафу за порушення вимог законодавства про працю, передбаченого ст. 265 КЗпП, така постанова вважається виконаною.

            Слід зауважити, що сплата штрафу не звільняє від усунення порушень законодавства про працю.

            Закон № 378 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від 01.02.2020 № 20.

 

Про початок чергового етапу декларування у 2020 році

Пологівське управління Головного управління ДПС в Запорізькій області нагадує про початок чергового етапу декларування у 2020 році.

Особи, які перебувають на посадах державної служби в Пологівському управління Головному управління ДПС в Запорізькій області зобов’язані подати декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2019 рік, у порядку, встановленому Законом України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII (із змінами та доповненнями), шляхом відповідного її заповнення і підписання на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції (nazk.gov.ua) через власний персональний електронний кабінет суб’єкта декларування у системі Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, до 31 березня 2020 року.

З метою недопущення несвоєчасного подання з технічних причин, наголошуємо на необхідності вчасно перевірити дію особистого ключа (електронного цифрового підпису).

Звертаємо увагу, що відповідно до статті 52 Закону України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII (із змінами та доповненнями), з 01 січня 2020 року повідомлення про суттєві зміни у майновому стані подається суб’єктом декларування у випадках:

-   отримання доходу

-   придбання майна

-   здійснення видатку

на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (105 100 грн. у 2020 році).

У зазначених випадках суб'єкт декларування у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов'язаний повідомити про це Національне агентство. Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства.

Розпочинаючи з 01 січня 2020 року положення частини другої статті 52 Закону України «Про запобігання корупції» від 14 жовтня 2014 року № 1700-VII (із змінами та доповненнями) застосовуються до суб'єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єктів декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 50 цього Закону.

Фахівці ГУ ДПС у Запорізькій області з питань запобігання та виявлення корупції проводяться лекційні заняття з співробітниками  Пологівського управління Головного управління ДПС в Запорізькій області з метою роз’яснення основних положень антикорупційного законодавства, зокрема в частині вимог фінансового контролю, а також положень чинного законодавства щодо відповідальності за вчинення корупційних, пов’язаних з корупцією правопорушень та злочинів у сфері службової діяльності.

 

Цивільно-правовий договір з фізособою: як оподатковується

У Пологівському управління Головному управлінні ДПС у Запорізькій області повідомили. Суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору (контракту), включаються до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

При нарахуванні доходів у вигляді винагороди за цивільно-правовими договорами за виконання робіт (надання послуг) база оподаткування податком на доходи фізичних осіб визначається як нарахована сума такої винагороди.

Для доходів у вигляді суми винагород, нарахованих (виплачених) платнику податку за цивільно-правовими договорами, застосовується ставка податку на доходи фізичних осіб у розмірі 18 %.

Таким чином, база оподаткування податком на доходи фізичних осіб дорівнює нарахованим сумам таких винагород, до яких застосовується ставка 18 %.

Платниками єдиного внеску є роботодавці, які використовують найману працю фізичних осіб, зокрема, за цивільно-правовими договорами.

Базою нарахування єдиного внеску для роботодавців є сума винагороди фізичній особі за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами.

Отже, роботодавці за виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими договорами нараховують єдиний внесок на суму винагороди (доходу) за ставкою 22%.

Це визначено підпунктом 164.2.2, пунктами 164.6 та 167.1 Податкового кодексу України і пунктом 1 частини першої статті 4 та пунктом 1 частини першої статті 7 Закону від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

 

Декларування: доходи фізособи за послуги, надані іншій фізособі

У Пологівському управлінні Головному управлінні ДПС у Запорізькій області розповіли. Фізична особа, яка протягом звітного календарного року отримує доходи за надані послуги від іншої фізичної особи, зобов’язана включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року.

Також, така особа зобов’язана нарахувати і сплатити до бюджету податок на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) за ставкою 18 відсотків та військовий збір 1,5 відсотка.

Нагадаємо, що дохід з джерелом походження з України – це будь-який дохід, отриманий резидентами або нерезидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України.

Платник ПДФО, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також сплатити ПДФО з таких доходів (підпункт 168.2.1 Податкового кодексу України).

 

Екологічний податок: не плануєте здійснювати викиди – поінформуйте податкову

У Пологівському управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадали. Якщо платник екологічного податку з початку звітного року не планує здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, то такий платник екологічного податку повинен повідомити про це відповідний контролюючий орган за місцем розташування джерел забруднення та скласти заяву про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку. В іншому разі платник зобов’язаний подавати податкові декларації відповідно до статті 250 ПКУ.

Тобто, суб’єкти господарювання, у тому числі новостворені, які не мають об’єктів обчислення екологічного податку не подають до відповідних контролюючих органів заяву про відсутність у них у звітному році таких об’єктів.

Суб’єкти ж господарювання, які є платниками екологічного податку, але з початку звітного року не планують здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів протягом звітного року, повинні скласти заяву довільної форми про відсутність у них у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку та повідомити про це відповідні контролюючі органи за місцем розташування джерел забруднення не пізніше граничного терміну подання податкової декларації за І квартал звітного року.

В іншому разі такі суб’єкти господарювання зобов’язані подавати податкові декларації екологічного податку.

 

Про запровадження єдиної звітності з єдиного внеску та ПДФО

Пологівське управління Головного управління ДПС у Запорізькій області звертає увагу платників, що з 01 січня 2021 року наберуть чинності закони України від 19 вересня 2019 року № 115-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб» та № 116-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб».

Обидва закони опубліковані в офіційному виданні «Голос України» від 25.09.2019 № 183.

Нову єдину звітність з ПДФО та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування вперше потрібно буде подавати за І квартал 2021 року.

 

Сплата податковим агентом ПДФО: заповнення поля 3 «Призначення платежу» розрахункового документа

Пологівського управління Головне управління ДПС у Запорізькій області повідомляє, що згідно з п.п. 14.1.180 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО) – це юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента – юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений розділом IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст. 18 та розділом IV ПКУ.

Заповнення поля 3 «Призначення платежу» розрахункового документа, призначеного для сплати податків та зборів до бюджетів, здійснюється відповідно до вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 12.08.2015 за № 974/27419, із змінами (далі – Порядок № 666).

Згідно з п. 1 Порядку № 666 при заповненні реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа у полі 3:

? друкується розділовий знак «;»;

? друкується один з нижченаведених реквізитів:

1) код клієнта за ЄДРПОУ (доповнюється зліва нулями до восьми цифр, якщо значущих цифр менше 8);

2) реєстраційний номер облікової картки платника податків (завжди має   10 цифр) або серія та номер паспорта громадянина України (для фізичних осіб, які мають відмітку у паспорті про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта);

3) реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючими органами (завжди має 9 цифр).

Отже, у полі 3 «Призначення платежу» розрахункового документа, який складається податковим агентом щодо податку на доходи фізичних осіб, проставляється або код ЄДРПОУ, або реєстраційний номер облікової картки платника податків – фізичної особи, або реєстраційний (обліковий) номер платника податків, який присвоюється контролюючим органом, такого податкового агента.

 

Декларування 2020:  Подання декларації про майновий стан і доходи

З початку 2020 року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2019 року.

Податкова декларація про майновий стан і доходи в обов’язковому порядку подається при отриманні:

• доходів не від податкових агентів (тобто від інших фізичних осіб, які не зареєстровані як самозайняті особи).

До таких доходів відносяться, зокрема: - доходи від надання в оренду рухомого або нерухомого майна іншим фізичним особам;  - успадкування майна не від членів сім’ї першого та другого ступенів споріднення, - при нотаріальному оформленні спадщини за якими не було сплачено податок на доходи фізичних осіб та військовий збір;- тощо;

• доходів від податкових агентів, які не підлягали оподаткуванню при виплаті, але які не звільнені від оподаткування.

До таких доходів відноситься, зокрема: - дохід у вигляді  основної суми боргу (кредиту) платника податку, прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року, - інвестиційні доходи;

• іноземного доходу;

• в інших передбачених Податковим кодексом випадках.

Декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.15 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).

Граничний термін подання декларації за звітний 2019 рік – 30 квітня 2020 року.

Платники податків мають право подати декларацію про майновий стан і доходи з метою отримання податкової знижки, відповідно до ст. 166 Податкового кодексу.

Для громадян, які подають декларацію з метою отримання податкової знижки, термін подання -  по 31.12.2020 року (включно).

У новій формі декларації для платників податків, які декларують право на податкову знижку, введено окрему позначку у розділі категорія платника, у зв’язку з тим, що такі платники мають окремий граничний строк подання податкової декларації — по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Також передбачено окремий додаток ФЗ для здійснення розрахунку суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку із використанням права на податкову знижку.

 

Витяг з реєстру платників єдиного податку: процедура отримання

Реєстрація суб’єкта господарювання як платника єдиного податку здійснюється шляхом внесення відповідних записів до реєстру платників єдиного податку (п. 299.1 ст. 299 Податкового кодексу).

За бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно отримати витяг з реєстру платників єдиного податку (п. 299.9 ст. 299 ПКУ).

Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої – третьої груп, які виявили бажання отримати витяг з реєстру платників єдиного податку, повинні звернутися із запитом про отримання такого витягу до податкового органу за місцем своєї податкової адреси.

Форми запиту про отримання витягу з реєстру платників єдиного податку  затверджена наказом МФУ від 16.07.2019 № 308.

Строк надання витягу не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту.

Витяг діє до внесення змін до реєстру.

За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету (http://cabinet.tax.gov.ua) підприємець – платник єдиного податку має можливість направити до органу ДПС разом із супровідним листом запит, за встановленою формою у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

Протягом одного робочого дня після надсилання такого листа до органу ДПС буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації.

Інформацію щодо отримання та реєстрації листа в органі ДПС можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи – у вкладці «Відправлені документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

 

Навчання найманого працівника за рахунок роботодавця: яка сума оподатковується в 2020 році

З метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб, до складу оподатковуваного доходу  фізичної особи не включається сума сплачена за здобуття освіти:

- перерахована будь-якою юридичною або фізичною особою,

- на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти,

- не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року за кожний повний або неповний місяць навчання, такої фізичної особи (у 2020 році - 4723 грн х 3) (п.п. 165.1.21 ст. 165 Податкового кодексу).

Отже, кошти сплачені роботодавцем на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за навчання фізичної особи, що не перевищує у 2020 році – 14169 грн (4723 грн х 3) за кожний місяць навчання, не включаються до складу оподатковуваного доходу такого працівника.

У разі порушення умов та в частині перевищення суми (у 2020 році – 14169 грн), кошти, сплачені роботодавцем за навчання фізичної особи прирівнюються до додаткового блага та оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

 

Студенту стипендія виплачується за рахунок юридичної особи: яка сума оподатковується в 2020 році

З метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума стипендії (включаючи суму її індексації, нараховану відповідно до закону), яка виплачується учню, студенту, курсанту військових навчальних закладів, ординатору, аспіранту або ад’юнкту, але не вище ніж сума, визначена в абзаці першому п.п. 169.4.1 ст. 169 ПКУ (сума, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 грн) (п.п. 165.1.26 ст. 165 Податкового кодексу).

 У 2020 році ця сума складає – 2940 грн на місяць (2102 грн х 1,4).

Отже, з 01.01.2020 року не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб стипендії, які не перевищують  2940 грн на місяць незалежно від джерела її виплати.

Тобто, сума стипендії, яка виплачується студенту за рахунок коштів юридичної особи відповідно до угоди, укладеної між навчальним закладом та юридичною особою, не підлягає оподаткуванню у розмірі, що не перевищує у 2020 році – 2940 грн.

Сума перевищення підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб під час її нарахування (виплати) за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

 

До уваги власників землі та землекористувачів! Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель за 2019 рік – 1,0

Індекс споживчих цін за  2017–2023 роки, що використовується для визначення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення, застосовується із значенням 100 % (п. 9 підр. 6 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу).

Значення коефіцієнта індексації нормативної грошової оцінки сільськогосподарських угідь, земель населених пунктів та інших земель несільськогосподарського призначення за 2019 рік становить 1,0.

Коефіцієнт індексації нормативної грошової оцінки земель застосовується кумулятивно залежно від дати проведення нормативної грошової оцінки земель.

Коефіцієнти індексації нормативної грошової оцінки земель становлять: 1996 рік – 1,703, 1997 рік – 1,059, 1998 рік – 1,006, 1999 рік – 1,127, 2000 рік – 1,182, 2001 рік – 1,02, 2005 рік – 1,035, 2007 рік – 1,028, 2008 рік – 1,152, 2009 рік – 1,059, 2010 рік – 1,0, 2011 рік – 1,0, 2012 рік – 1,0, 2013 рік – 1,0,   2014 рік – 1,249, 2015 рік – 1,433 (крім сільськогосподарських угідь) та 1,2 для сільськогосподарських угідь (рілля, перелоги, сіножаті, пасовища, багаторічні насадження), 2016 рік – для сільськогосподарських угідь (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги) – 1,0, для земель несільськогосподарського призначення – 1,06, 2017 рік – 1,0, за 2018 рік – 1.

Нормативна грошова оцінка земель за 2002, 2003, 2004 та 2006 роки не індексувалася.

Платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному податковому органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

За нововідведені земельні ділянки або за новоукладеними договорами оренди землі платник плати за землю подає податкову декларацію протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним (п.286.2 – п. 286.4 ст. 286 ПКУ).

У разі подання заяви в електронній формі витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки або мотивована відмова у наданні  такого витягу видаються в електронній формі технічними засобами телекомунікацій з накладенням кваліфікованого електронного підпису, а за бажанням заявника можуть також надаватися у паперовому вигляді.

 

Податок на доходи фізичних осіб за відокремлені підрозділи, які не уповноважені нараховувати та перераховувати податок. Що варто знати?

Суми податку на доходи фізичних осіб, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

Якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати)   податок   на   доходи   фізичних   осіб   за   такий  відокремлений підрозділ,  усі обов'язки податкового агента виконує юридична особа.  

Податок на доходи, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, перераховується до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу (п.п. 168.4.3 ст. 168 Податкового кодексу).

Юридична особа за своїм місцезнаходженням та місцезнаходженням не уповноважених сплачувати податок відокремлених підрозділів, одночасно з поданням документів на отримання коштів для виплати належних платникам податку доходів сплачує (перераховує) суми утриманого податку на відповідні рахунки, відкриті в органах, що здійснюють казначейське обслуговування бюджетних   коштів,   за   місцезнаходженням    відокремлених    підрозділів (п.п.  168.4.4  ст. 168 ПКУ).

Якщо відповідно до законодавства в платника податків, крім обов'язків щодо подання податкових декларацій (розрахунків, звітів) та/або нарахування, утримання або сплати (перерахування) податків, зборів на території адміністративно-територіальної одиниці за своїм місцезнаходженням, виникають  такі обов'язки на  території іншої адміністративно-територіальної одиниці, то такий платник податків зобов'язаний стати на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі (п 7.1 «Порядку обліку платників податків і зборів», затвердженого наказом МФУ  від 09.12.2011 №  1588).

Тобто,  підприємства, маючи підрозділи на інших територіях, ніж місцезнаходження головного підприємства, повинні стати на облік в контролюючих органах за    місцезнаходженням відокремлених підрозділів, які не уповноважені утримувати (нараховувати) та сплачувати податок на доходи. 

Отже, якщо юридична особа створює підрозділ із використанням праці найманих осіб за місцезнаходженням (розташуванням) на іншій території, ніж така юридична особа, і не уповноважений нею нараховувати (сплачувати) податок на доходи фізичних осіб, то цей податок, нарахований працівникам відокремленого підрозділу, юридична особа  перераховує до місцевого бюджету за місцезнаходженням такого підрозділу.

 

До уваги платників податків!

Звертайтесь до інформаційного сервісу ДПС - ЗІР для оперативного отримання інформації

Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (ЗІР) – це інформаційний сервіс, який надає можливість платникам податків:

- отримати відповіді на запитання щодо оподаткування, єдиного внеску та іншого законодавства, контроль за додержанням якого покладено на ДПС;

- ознайомитись з нормативно-правовими документами, останніми змінами в законодавстві, діючими ставками податків та зборів, податковим календарем та роз’ясненнями щодо отримання електронних довірчих послуг тощо.

Скористатись ЗІР можна через офіційний вебпортал ДПС (https://tax.gov.ua/) (вкладка «Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс») або безпосередньо в Інтернет мережі за адресою:  zir.tax.gov.ua.

Звертаємо увагу на функціонування нової послуги в Загальнодоступному інформаційно-довідковому ресурсі та його мобільних додатках, а саме форми «Зворотній зв'язок», за допомогою якої можливо оперативно отримати від Контакт-центру ДПС відповіді на запитання, що належать до компетенції ДПС

Мобільні додатки можна безкоштовно завантажити на власні мобільні пристрої скориставшись інтернет-магазинами: App Store та Google Play.

 

Зміни до Порядку обліку платників єдиного соціального внеску (щодо членів фермерських господарств)

Набрав чинності наказ МФУ від 21.10.2019 № 436 «Про затвердження Змін до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Наказ № 436 опубліковано 09.01.2020 в українському інформаційному бюлетені «Офіційний вісник України» № 2.

Наказом №436 внесено зміни до наказу МФУ від 24.11.2014 №1162 «Про затвердження Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та Положення про реєстр страхувальників», а саме:

  • визначено період (два місяці з дня набрання чинності Наказом № 436) для подання членами фермерських господарств, які взяті на облік в контролюючих органах як платники єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до дня набрання чинності Наказом № 436, до контролюючого органу за місцем проживання заяви за формою № 12-ЄСВ з приміткою «Зміни» та підтвердних документів щодо дати набуття членства у фермерському господарстві (договір (декларація) про створення сімейного фермерського господарства, статут фермерського господарства тощо);
  • викладено у новій редакції наступні форми заяв:

- про взяття на облік платника єдиного внеску за формою № 1 ЄСВ,

- про зняття з обліку платника єдиного внеску за формою № 7 ЄСВ, 

- про взяття на облік платника єдиного внеску (члена фермерського господарства) за формою № 12 ЄСВ.

 

Підвищення кваліфікації працівника: коли оподатковувати податком на доходи фізичних осіб?

З метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб не включається до складу оподатковуваних доходів таких фізичних осіб сума, сплачена будь-якою юридичною або фізичною особою на користь вітчизняних вищих та професійно-технічних навчальних закладів за здобуття освіти, за підготовку чи перепідготовку платника податку, але не вище трикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року
за кожний повний або неповний місяць навчання, підготовки чи перепідготовки такої фізичної особи (п.п. 165.1.21 ст. 165 Податкового кодексу).

Також, згідно з п.п. 165.1.37  ст. 165 ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включається сума витрат роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) платника податку згідно із законом.

Професійне навчання працівників здійснюється безпосередньо у роботодавця, на договірній основі у професійно-технічних та вищих навчальних закладах, на підприємствах, в установах або організаціях (ст. 6 Закону України від 12.01.2012 № 4312-VI «Про професійний розвиток працівників»).

Отже, витрати роботодавця у зв’язку з підвищенням кваліфікації (перепідготовкою) працівника, не включаються до складу оподатковуваного доходу такої фізичної особи (працівника).

При отриманні інформаційно-консультаційних послуг (семінари, конференції) необхідно враховувати умови договору.

Так, якщо працівник приймає участь у семінарах та конференціях, то у разі якщо запрошеною стороною такого заходу та за умовами договору отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є юридична особа (роботодавець), інтереси якої представляє працівник, то сума сплачена юридичною особою (роботодавцем) за участь у семінарі (конференції) не є доходом такого працівника та об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

Якщо за умовами договору запрошеною стороною та отримувачем інформаційно-консультаційних послуг є працівник, то сума, сплачена роботодавцем за участь у семінарі (конференції) за такого працівника, визначається як додаткове благо, і як наслідок, включається до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу та оподатковується за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5%.

 

Путівки від роботодавця:  що необхідно знати про оподаткування

До доходів, які не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника належить: - вартість путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування, у тому числі на реабілітацію інвалідів, на території України платника податку та/або членів його сім'ї першого ступеня споріднення, які надаються його роботодавцем - платником податку на прибуток підприємств безоплатно або із знижкою (у розмірі такої знижки) один раз на календарний рік, за умови, що вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року (абз. другий п.п. 165.1.35 ст. 165 Податкового кодексу).

Членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Отже, звільняється від оподаткування податком на доходи фізичних осіб і військовим збором безоплатна або із знижкою (у розмірі такої знижки) путівка на відпочинок, оздоровлення та лікування, яка надається:

- роботодавцем - платником податку на прибуток підприємств,

- платнику податку - працівнику та/або членам його сім'ї першого ступеня споріднення,

 - на території України,

- один раз на календарний рік,

- вартість путівки (розмір знижки) не перевищує 5 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня податкового (звітного) року (у 2020 році – 23 615 грн. на особу).

Від оподаткування військовим збором звільняються  доходи, що не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у п.п. 165.1.2, 165.1.18, 165.1.52  ст. 165 ПКУ.

Частиною сьомою ст. 7 Закону України від 08.07.10 № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" передбачено, що Перелік видів виплат, на які не нараховується єдиний внесок, затверджується Кабінетом Міністрів України.

До Переліку видів виплат, що здійснюються за рахунок коштів роботодавців, на які не нараховується єдиний внесок, що затверджено постановою КМУ від 22.12.10 № 1170, не включено вартість вищезазначених путівок. Отже, вартість зазначених путівок є базою нарахування єдиного внеску.

Якщо платник податку на прибуток обліковує податкові різниці, то необхідно враховувати, що фінансовий результат податкового (звітного) періоду збільшується на суму повної або часткової компенсації один раз на календарний рік вартості путівок на відпочинок, оздоровлення та лікування на території України платника податку та/або його дітей віком до 18 років роботодавцем, який є платником податку на прибуток, якщо така компенсація відповідно до Податкового кодексу України не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу фізичної особи - платника податку на доходи фізичних осіб (п.п. 140.5.10 ст. 140 ПКУ).

 

 

ГУ ДПС у Запорізькій області інформує

 

Руслан Рачинський: "Запорізький бізнес сплатив до держбюджету понад 600 мільйонів"

У січні запорізькі платники податків спрямували до державного бюджету 601,5 мільйона гривень, що на 58 мільйонів більше, ніж у січні 2019 року (без врахування показників великих платників, які зареєстровані в Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДПС). Про це повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Руслан Рачинський.

Переважну частину доходів державної скарбниці сформував податок на додану вартість. З початку року запорізькі компанії і підприємці сплатили 375,6 мільйона гривень ПДВ. Зростання до аналогічного періоду минулого року склало 52,6 мільйона або 16 відсотків.

Податку на доходи фізичних осіб надійшло 151,3 мільйона гривень, що перевищило минулорічні показники на 16,5 мільйона або 12 відсотків.

Також з доходів фізичних осіб до держбюджету направлено 47,6 мільйона гривень військового збору, це на 4,9 мільйона або на 11,4 відсотка більше за січневі показники попереднього року.

Крім того, підприємства регіону сплатили 12,8 мільйона гривень податку на прибуток, 5,8 мільйона гривень акцизного податку з ввезених на територію України підакцизних товарів, 723 тисячі гривень рентної плати за використання природних ресурсів, 702 тисячі гривень екологічного податку тощо.

 

Детінізація обігу запорізьких земель по-новому: інтерактивні інструменти

Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України провело селекторну нараду з керівниками органів влади у регіонах, присвячену боротьбі з тіньовим обігом землі.

Від Запорізької області участь у заході взяли в. о. директора Департаменту агропромислового розвитку та захисту довкілля Запорізької облдержадміністрації Андрій Поляков, представники Головного управління ДПС у Запорізькій області та інших державних органів влади регіону.

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький презентував нову інтерактивну систему, яка допоможе створити рівні правила перебування на ринку землі та підвищить податкові надходження до місцевих бюджетів. Ця система, що базується на супутникових даних, дозволяє виявити незареєстровані земельні ділянки. У подальшому отримані данні використовуватимуться для контрольних заходів та реагування відповідно до норм діючого законодавства.

Також під час наради було наголошено на необхідності посилити взаємодію органів державної влади та місцевого самоврядування, у тому числі об'єднаних територіальних громад, податкової служби та підприємств. Тарас Висоцький зазначив, що громадський контроль сприятиме спільній роботі у виявленні порушень земельного законодавства, зокрема, фактів захоплення і незаконного використання земельних ділянок. Ефективне впровадження прозорого моніторингу позитивно вплине на наповнення місцевих бюджетів платою за землю та податком на доходи фізичних осіб з оренди.

 

"Деклараційний кешбек": запоріжцям повернули 13,7 мільйона гривень сплаченого податку

У минулому році 7632 мешканця Запорізького регіону отримали податкову знижку. Про це повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Руслан Рачинський. Кількість декларантів порівняно з попереднім роком зросла на шість відсотків.

За результатами розрахунків громадянам повернули 13,7 мільйона гривень раніше сплаченого податку на доходи фізичних осіб, тобто, у середньому, близько двох тисяч кожному.

Із початком цьогорічної кампанії декларування запоріжці можуть подати документи на отримання знижки, якщо у 2019 році вони мали певні витрати. Це можна зробити у податковій інспекції за місцем проживання (https://zp.tax.gov.ua/dfs-u-regioni/golov-upr/teritorialni-organi/) або в онлайн режимі в Електронному кабінеті платника (https://cabinet.tax.gov.ua/) у приватній частині, вхід до якої здійснюється за допомогою кваліфікованого електронного підпису.

Нагадаємо, до податкової знижки можна включати такі витрати:

- сплата за своє навчання і навчання члена сім'ї першого ступеня споріднення;

- частина суми відсотків, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом;

- благодійні внески неприбутковим організаціям;

- страхові платежі і пенсійні внески, сплачені громадянином страховикові-резидентові, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя і недержавного пенсійного забезпечення;

- витрати за переобладнання власного транспортного засобу на альтернативні види біопалива;

- оплату допоміжних репродуктивних технологій, вартість державних послуг і державного мита, пов'язаних з усиновленням дитини та інші

 

Руслан Рачинський: "У січні запоріжці сплатили до місцевих бюджетів 724 мільйони гривень податків і зборів"

За перший місяць 2020 року до місцевих бюджетів регіону надійшло 724 мільйони гривень податків і зборів. Зростання до аналогічного періоду минулого року склало майже 59 мільйонів або 9 відсотків. Про це повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Руслан Рачинський, який підкреслив, що лідерами з наповнення скарбниць громад стали запорізькі роботодавці, підприємці та землекористувачі.

Так, з початку року до бюджетів було сплачено майже 454 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб, що на 49,4 мільйона або на 12 відсотків більше, ніж у січні 2019 року.

Суб'єкти малого, середнього підприємництва та аграрії спрямували 149 мільйонів гривень єдиного податку, зокрема СПД-фізичні особи – майже 85 мільйонів, що на 8,5 мільйона більше, ніж торік, СГД-юридичні особи – 15 мільйонів, що перевищило минулорічну сплату на 1,3 мільйона.

Оподаткування земельних ділянок додало місцевим громадам 79,3 мільйона, порівняно із січнем 2019 року сума надходжень плати за землю збільшилась на 6,3 мільйона або 8,6 відсотка. При цьому понад 71 мільйон забезпечили юридичні та 8,2 мільйона – фізичні особи.

Крім того, запоріжці сплатили 18,6 мільйона гривень податку на нерухомість, майже 15 мільйонів гривень акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, 2,4 мільйона гривень плати за ліцензії тощо.

 

Руслан Рачинський: "Запоріжці збільшили сплату військового збору майже на п'ять мільйонів"

У січні 2020 року платники податків регіону спрямували до державного бюджету 47,6 мільйона гривень військового збору. Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Руслан Рачинський, рівень надходжень майже на 5 мільйонів або на 11,5 відсотка перевищив минулорічний.

Половину сплаченої суми забезпечили компанії і підприємці, зареєстровані у м. Запоріжжя – 23,8 мільйона гривень. Від енергодарських, кам’янсько-дніпровських та великобілозерських суб'єктів господарювання надійшло понад 9 мільйонів, мелітопольських та веселівських – майже 4 мільйони, бердянських і приморських – 3,1 мільйона, пологівських, більмацьких та розівських – 1,3 мільйона, вільнянських і новомиколаївських – 1,2 мільйона гривень військового збору.

Усього на території області нараховується понад 73 тисячі платників військового збору, у тому числі 17 тисяч суб'єктів господарювання-юридичних та 56 тисяч фізичних осіб.

Нагадаємо, ставка військового збору становить 1,5 відсотка від суми доходів, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб. Його платниками є фізичні особи-резиденти та нерезиденти, які отримують доходи в Україні.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь