Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

Платники Пологівського, Розівського та Більмацького районів за перший квартал перерахували до бюджетів усіх рівнів та єдиного внеску понад 227 мільйонів гривень.

Дата: 15.04.2020 08:48
Кількість переглядів: 599

Фото без опису

За перший квартал 2020 року Пологівським управлінням ГУ ДПС у Запорізькій області забезпечено до бюджетів усіх рівнів (без урахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування) 174,2 млн.грн, що на  30,8 млн.грн перевищує показник відповідного періоду минулого року.

Так, до державного бюджету впродовж січня – березня 2020 року надійшло 78,6 млн.грн, що на 25,4 мнл.грн більше надходжень аналогічного періоду минулого року.

До місцевих бюджетів за відповідний період забезпечено 95,6 млн. гривень. Це на 5,4 млн. грн більше фактичних надходжень січня – березня 2019 року.

За підсумками перших трьох місяців поточного року єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування зібрано 53,00 млн.грн, що перевищує минулорічні показники на 5,7 млн. гривень.  

 

Роз’яснення законодавства

 

            21 квітня 2020 року – граничний термін для подання звіту з єдиного внеску. Рекомендації щодо подання

            Пологівське управління повідомляє, що наближається граничний термін подання (21.04.2020) звіту про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, надбавки, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (форма № Д4 (місячна)) за березень 2020 року.

            З метою запобігання поширення та мінімізації інфікування коронавірусом платників податків та працівників ДПС, приймання звітності здійснюється виключно дистанційно (через Електронний кабінет (https://cabinet.tax.gov.ua) чи поштою).

            Наголошуємо, що відповідно до п. 36 Закону України від 30 березня 2020 року                    № 540-IX тимчасово не застосовуються штрафні санкції, за порушення, вчинені у періоди                     з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2020 року:

            •          несвоєчасне подання звітності з єдиного внеску, до податкових органів;

            •          несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

            •          неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів).

            Разом з цим, протягом періодів з 01 по 31 березня, з 01 по 30 квітня та з 01 по 31 травня 2020 року платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а нарахована пеня за ці періоди підлягає списанню.

 

            Декларація ФОП - платника єдиного податку – в Електронному кабінеті

            Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області доводить до відома, що подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється платниками відповідно до норм Податкового кодексу України та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03.08.2017 за № 959/30827 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок № 557).

            Платник створює електронні документи у строки та відповідно до порядку, що визначені законодавством для відповідних документів в електронному та паперовому вигляді, із зазначенням всіх обов’язкових реквізитів (п. 3 розділу ІІ Порядку № 557).

            Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС

            У відкритій частині Електронного кабінету у розділі «Допомога» розміщено покрокову допомогу щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності».

            В режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету користувач має можливість створювати, редагувати, підписувати та надсилати, зокрема, податкову звітність за формою податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 зі змінами та доповненнями.

            При формуванні податкової декларації користувач самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми» та обирає необхідну форму податкової декларації (наприклад, F0103306) за звітний період, щодо якого здійснюється звітування. В наступному вікні обирає «стан документа» та відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район».

 

            До уваги платників земельного податку та орендної плати за землю!

            Пологівське управління інформує фізичних осіб – підприємців стосовно змін до Податкового Кодексу України  у відповідності до Закону України від 30.03.2020 року №540-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID-19)”.

            А саме, за період із 1 березня по 31 березня 2020 року не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності.

            При цьому платники плати за землю (крім фізичних осіб), які самостійно обчислюють суму податку, подали податкову декларацію, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за податковий період березень 2020 року.

            У разі якщо у березні чи квітні 2020 року платниками плати за землю було подано уточнюючу податкову декларацію щодо зменшення податкового зобов’язання із сплати плати за землю за податковий період квітень 2020 року з причин, які не пов’язані із самостійним виявленням помилок, що містяться у раніше поданій ними податковій декларації, такі платники плати за землю зобов’язані подати не пізніше 30 квітня 2020 року уточнюючі податкові декларації з плати за землю (земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2020 рік, в яких відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за податкові періоди березень та квітень 2020 року відповідно до п.52.4 Закону України №540 від 30 березня 2020 року.

            При цьому у разі подання таких податкових декларацій з вище зазначених підстав, до таких платників податків не застосовуються санкції, визначені статтею 50 Податкового кодексу, та штрафні санкції згідно з вимогами пункту 120.2 статті 120 ПКУ, за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов’язань з плати за землю за податковий період квітень 2020 року.

            Платники плати за землю (земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності), які визначають податкові зобов’язання із плати за землю на підставі податкових декларацій, сплачують податкове зобов’язання із сплати плати за землю за податковий період квітень 2020 року у повному обсязі за місцезнаходженням земельної ділянки у строк до 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій, передбачених Податковим кодексом України за порушення термінів сплати податкових зобов’язань щодо загальних термінів сплати податкового зобов’язання за такий період.

 

            До уваги платників податку на нерухоме майно!

            Пологівське управління інформує платників стосовно змін до Податкового Кодексу України  у відповідності до Закону України від 30.03.2020 року №540-ІХ “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням короновірусної хвороби (COVID-19)”, а саме:

            Об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, відповідно до статті 266 цього Кодексу в період з 1 березня по 31 березня 2020 року.

            При цьому платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (крім фізичних осіб), що відповідно до підпункту 266.7.5 пункту 266.7 статті 266 цього Кодексу подали податкову декларацію, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за податковий період березень 2020 року.

            У разі якщо у березні чи квітні 2020 року платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, було подано уточнюючу податкову декларацію щодо зменшення податкового зобов’язання із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за податковий період квітень 2020 року із причин, які не пов’язані із самостійним виявленням помилок, що містяться у раніше поданій ними податковій декларації, такі платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, зобов’язані подати не пізніше 30 квітня 2020 року уточнюючі податкові декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в яких відобразити відповідні зміни податкового зобов’язання за податкові періоди березень та квітень 2020 року відповідно до положень цього підпункту.

            При цьому у разі подання таких податкових декларацій з підстав, визначених цим підпунктом, до таких платників податків не застосовуються санкції, визначені статтею 50 цього Кодексу, та штрафні санкції згідно з вимогами пункту 120.2 статті 120 цього Кодексу, за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за податковий період квітень 2020 року.

            Установити, що платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які визначають податкові зобов’язання із такого податку на підставі податкових декларацій, сплачують податкове зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за податковий період квітень 2020 року у повному обсязі за місцезнаходженням об’єкта нежитлової нерухомості у строк до 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій, передбачених цим Кодексом за порушення термінів сплати податкових зобов’язань щодо загальних термінів сплати податкового зобов’язання за такий період».

 

            Закон відтермінував впровадження програмних РРО на три місяці –                                  до 01 серпня 2020

            У Пологівському управлінні ГУ ДПС у Запорізькій області роз’яснюють, відповідно до Закону України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» впровадження застосування програмних РРО відтерміновується до 01 серпня 2020.

            Зокрема, розширення застосування РРО для окремих видів діяльності – до 01 січня 2021 року, до 01 квітня 2021 року відтерміновується запровадження обов’язкового використання РРО для всіх платників єдиного податку другої – четвертої груп.

 

            Кошти на медичну допомогу (COVID-19) будуть включатися до податкової знижки у повному обсязі

            Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області роз’яснює, що Законом України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних і економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)" № 540-IX, який парламент ухвалив 30 березня 2020р., визначено перелік витрат на медичну допомогу які включаються до податкової знижки у повному обсязі.

            Законом дозволено включення до податкової знижки за результатами 2020 року відповідно до положень статті 166 ПКУ, суми коштів або вартості лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних засобів і антисептиків, медичного обладнання, засобів індивідуального захисту, медичних виробів для скринінгу хворих, розхідних матеріалів для надання медичної допомоги, медичних виробів, лабораторного обладнання, розхідних матеріалів, реагентів для лабораторних досліджень; медичних виробів, лабораторне обладнання, розхідних матеріалів для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо), засобів особистої гігієни, продуктів харчування та/або товарів за переліком, що визначається Кабінетом Міністрів України;

            Перше - які добровільно перераховані (передані) громадськім об’єднанням та/або благодійним організаціям та/або центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я та/або іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань та/або особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я;

            Друге - та/або закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, та/або структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій протягом карантину, що запроваджений Кабінетом Міністрів України у порядку встановленому законом на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19),  включається до податкової знижки у повному обсязі.

            Податківці звертають увагу, що для отримання податкової знижки з медичних витрат на лікування (COVID-19), платник податків зможе подає за місцем своєї податкової адреси річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за підсумками 2020 року, тобто -  з               1 січня 2021 року до 31 грудня 2021 року.

            Важливо: разом з декларацією необхідно надавати копії платіжних документів, які підтверджують здійснені платником податків витрати на медичні послуги.

 

            Створюєте нові робочі місця? Законодавством передбачена компенсація єдиного внеску

            Пологівське управління звертає увагу роботодавців, що постановою Кабінету Міністрів України від 13 березня 2013 року №153 затверджено Порядок компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Порядок №153), яким передбачено компенсацію роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) у зв’язку із створенням нового робочого місця.

            Відповідно до пункту 2 Порядку №153 Порядок компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних із сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування поширюється на суб’єктів господарювання – роботодавців, які починаючи з 2013 року:

            створюють нові робочі місця та працевлаштовують на них працівників шляхом укладення трудового договору;

            протягом 12 календарних місяців з дня укладення трудового договору з особою, працевлаштованою на нове робоче місце, щомісяця здійснюють виплату їй заробітної плати в розмірі не менше ніж три мінімальні заробітні плати.

            Якщо роботодавець забезпечив дотримання вищезазначених вимог, то такий роботодавець отримує право на компенсацію фактичних витрат у розмірі 50 відсотків суми нарахованого єдиного внеску протягом наступних 12 календарних місяців за умови збереження рівня заробітної плати у розмірі не менше ніж три мінімальні заробітні плати у місяці сплати єдиного внеску за особу, працевлаштовану на нове робоче місце.

            Водночас, у разі зменшення штатної чисельності працівників та фонду оплати праці роботодавець втрачає право на компенсацію.

 

            З 2020 року діє нова форма декларації про майновий стан і доходи

            Пологівське управління інформує, що з 1 січня 2020 року платники податків подають декларацію про майновий стан і доходи за новою формою.

            Зміни до форми податкової декларації внесені наказом Міністерства фінансів України від 25.04.2019 № 177 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України                        від 02 жовтня 2015 року № 859».

            Нагадаємо, що нова форма податкової декларації відрізняється від діючої у минулому році деякими особливостями, зокрема:

            - рядок 8 декларації «Категорія платника» доповнено новим критерієм «особа, яка заявляє право на податкову знижку», який застосовується для громадян, які декларують право на податкову знижку;

            - розрахунок суми податку на доходи фізичних осіб, на яку зменшуються податкові зобов’язання при використанні права на податкову знижку, виокремлено у додаток Ф3;

            - cуми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до цивільно - правового характеру роботи фізособами - платниками єдиного податку четвертої групи, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, їх отримувач зобов'язаний включити до доходів у річній податкової декларації за звітний рік та самостійно сплатити з них податки та збори. Для реалізації зазначеної норми у формі податкової декларації передбачили окремий рядок 10.2 для відображення вищенаведених доходів;

            - cуми податку, нараховані податковим агентом із доходів за здавання фізособами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, сплачує такий податковий агент до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об'єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

            Для реалізації зазначеної норми у формі податкової декларації передбачено окремі рядки: «10.4.1» - для відображення вищенаведених доходів; «17» - для відображення податку (військового збору) з таких доходів.

            Увага! Термін подання декларації про майновий стан і доходи за минулий рік подовжено до 01 липня 2020 року!

 

            Закон №540 для спрощенців: підвищено граничні розміри доходу

            Пологівське управління інформує, що Законом України від 30.03.2020 №540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)» внесено зміни до Податкового кодексу України, зокрема до пункту 291. 4 статті 291 відповідно до яких підвищено граничні розміри доходу для платників єдиного податку                         І - ІІІ груп.

            Так, обсяг доходу становитиме для:

            - першої групи - фізичних осіб – підприємців, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та / або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню –                        100000 гривень;

            - другої групи – 5000000 гривень;

            - третьої групи – фізичних осіб – підприємців, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичних осіб – суб’єктів господарювання будь - якої організаційно - правової форми – 7000000 гривень.

            Крім цього, органам місцевої влади надано право переглядати у бік зменшення вже затверджені на 2020 рік ставки єдиного податку для фізичних осіб підприємців І та ІІ груп.

            Звертаємо увагу, Закон України №540 набрав чинності 2 квітня 2020 року.

 

            Подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування ФОП має можливість через Електронний кабінет

            Пологівське управління доводить до відома платників, що порядок обрання або переходу на спрощену систему оподаткування платниками єдиного податку першої – третьої груп здійснюється відповідно до підпунктів 298.1.1 – 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

            Норми визначені п. 298.1 ст. 298 ПКУ.

            Для обрання або переходу на спрощену систему оподаткування суб’єкт господарювання подає до контролюючого органу заяву про застосування спрощеної системи оподаткування (далі – заява) (п.п. 298.1.1 п. 298.1 ст. 298 ПКУ).

            Заява подається за вибором платника податків, якщо інше не передбачено ПКУ, в один з таких способів:

            1) особисто платником податків або уповноваженою на це особою;

            2) надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

            3) засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації кваліфікованого електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством;

            4) державному реєстратору як додаток до заяви про державну реєстрацію, що подається для проведення державної реєстрації, зокрема, фізичної особи – підприємця з урахуванням вимог п. 291.5 ст. 291 ПКУ. Електронна копія заяви, виготовлена шляхом сканування, передається державним реєстратором до контролюючого органу одночасно з відомостями з реєстраційної картки на проведення державної реєстрації, зокрема, фізичної особи – підприємця згідно із Законом України від 15 травня 2003 року № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» із змінами та доповненнями.

            Форма заяви затверджена наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308 (далі – Наказ № 308).

            Згідно з п.п. 298.1.4 п. 298.1 ст. 298 ПКУ до поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування за формою, затвердженою Наказом № 308.

            Відповідно до п. 42¹.2 ст. 42¹ ПКУ Електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених ПКУ та нормативно-правовими актами, що прийняті на підставі та на виконання ПКУ.

            Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою :http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

            Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

            За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету фізична особа – підприємець має можливість направити до органу ДПС разом із супровідним листом заяву та розрахунок доходу за попередній календарний рік, що передує року переходу на спрощену систему оподаткування, за встановленою формою у форматі pdf (обмеження 2 МБ).

            Датою подання заяви із супровідним листом є дата реєстрації супровідного листа в органі ДПС. Протягом одного робочого дня після надсилання такого листа до органу ДПС автора електронного листа буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації. Інформацію щодо отримання та реєстрації листа в органі ДПС можна переглянути у вкладці «Вхідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи»приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи – у вкладці «Відправлені документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

 

            Офіційне працевлаштування — це захист соціальних інтересів громадян

            Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує роботодавцям, що допуск до роботи найманих працівників без оформлення з ними трудових відносин - неприпустимий.

             Офіційне працевлаштування — це захист соціальних інтересів громадян, гарантування права на соціальні виплати. Зокрема, це підтверджує і ситуація із поширенням світом та Україною коронавірусної хвороби.

            З метою недопущення розповсюдження коронавірусної інфекції, збереження життя, здоров’я громадян, Постановою КМУ від 11.03.2020р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу  COVID-19» з 12 березня 2020 року на всій території України введено карантин.

            Відповідно, законодавством передбачено заходи, які роботодавці зобов’язані вжити у разі встановлення карантину, а саме:.

            •          надання працівникам щорічних основних та додаткових відпусток, інших оплачуваних відпусток, передбачених законодавством;

            •          надання відпусток без збереження заробітної плати за заявою працівників;

            •          встановлення працівникам неповного або скороченого робочого часу;

            •          запровадження роботи змінами;

            •          тимчасове запровадження дистанційної або надомної роботи;

            •          введення простою;

            •          продовження роботи за умови застосування засобів індивідуального та колективного захисту.

            Тільки належне оформлення трудових відносин та відповідальність роботодавців, надасть можливість зберегти бізнес та втримати досвідчених фахівців.

 

            Закон № 532: платникам податку на прибуток про пільги, які діють у 2020 році

            Пологівське управління повідомляє, що 01.04.2020 набрав чинності Закон України                   від 17 березня 2020 року № 532-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров’я за кошти державного бюджету» (далі –   Закон № 532), крім окремих його положень, які набрали чинності 18.03.2020.

            Законом № 532 п.п. 140.5.9 п. 140.5 ст. 140 Податкового кодексу України доповнено новими абзацами, відповідно до яких фінансовий результат податкового (звітного) періоду у платника податку на прибуток не збільшується на вартість поставлених безоплатно товарів особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, якщо така вартість перевищує 4 відсотки оподатковуваного прибутку попереднього звітного року платника. При цьому необхідно, щоб виконувались наступні умови:

            1) такі товари на день укладення договору про їх закупівлю були включені до Переліку лікарських засобів, медичних виробів та допоміжних засобів до них, що закуповуються за кошти державного бюджету для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я, затвердженого Кабінетом Міністрів України, та

            2) такі товари були придбані особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, за рахунок коштів державного бюджету, передбачених для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров’я.

            Крім того, норми щодо збільшення фінансового результату податкового не застосовується до безоплатно поставлених (переданих) особою, уповноваженою на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, товарів, за умови, що такі товари були придбані за кошти грантів (субгрантів) для виконання програм Глобального фонду для боротьби із СНІДом, туберкульозом та малярією в Україні відповідно до закону.

 

            Плата за землю не нараховується та не сплачується тільки за березень 2020 року

            Законом України від 30.03.2020 №540-ІХ внесено ряд змін до Податкового кодексу України (далі - ПКУ), зокрема, встановлено, що плата за землю за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності, не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 31 березня 2020 року.

            Тобто, пільговим періодом по сплаті плати за землю залишається тільки березень                2020 року (згідно Закону України від 17.03.2020 року № 533-ІХ до пільгового періоду також включався квітень).

            Враховуючи зазначене, платники плати за землю (крім фізичних осіб), які відповідно до п.286.2 ст.286 ПКУ раніше подали податкову декларацію за 2020 рік, мають право зменшити податкові зобов’язання за березень 2020 року, подавши уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зменшення податкового зобов’язання із сплати плати за землю тільки за податковий період березень 2020 року.

            Ті платники, які уже подавали  уточнюючі податкові декларації по платі за землю за 2020 рік, в яких зменшили податкові зобов’язання із сплати плати за землю за податковий період квітень 2020 року, тепер зобов’язані не пізніше 30 квітня 2020 року подати уточнюючі податкові декларації з плати за землю за 2020 рік та відобразити в них зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за податкові періоди березень та квітень 2020 року з врахуванням змін, внесених Законом № 540.

            При цьому, передбачено, що у разі подання платниками податків  уточнюючих податкових декларацій із зазначених підстав, до таких платників податків не застосовуються штрафні санкції за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов’язань з плати за землю за податковий період квітень 2020 року.

            Разом з тим, платники плати за землю, які визначають податкові зобов’язання із плати за землю на підставі податкових декларацій, сплачують податкове зобов’язання зі сплати плати за землю за податковий період квітень 2020 року у повному обсязі за місцезнаходженням земельної ділянки у строк до 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій, передбачених ПКУ за порушення термінів сплати податкових зобов’язань щодо загальних термінів сплати податкового зобов’язання за такий період.

            Довідково: відповідні зміни внесено Законом № 540 до  пункту 52 4 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

 

            Яких осіб звільнено від нарахування та сплати єдиного внеску на період карантину?

            Пологівське управління звертає увагу платників, що тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) особи, зазначені у підпунктах 4, 5 та 5¹ частини 1 ст. 4 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) (фізичні особи – підприємці (ФОП), особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства) в частині сум, що підлягають нарахуванню, обчисленню та сплаті такими особами за періоди з 01 березня по 31 березня та з 01 квітня по 30 квітня 2020 року за себе. При цьому положення абзацу другого п. 2 частини 1 ст. 7 Закону № 2464 щодо таких періодів для таких осіб не застосовуються.

            Такі особи можуть прийняти рішення про нарахування, обчислення та сплату єдиного внеску за періоди з 01 березня по 31 березня та з 01 квітня по 30 квітня 2020 року у розмірах та порядку, визначених Законом № 2464. У такому разі, інформація про сплачені суми зазначається у звітності про нарахування єдиного внеску, за звітний період, визначений для таких осіб Законом № 2464.

            Норми встановлені п. 910 розділу VIII «Прикінцевих та перехідних положень» Закону № 2464.

            Відповідні зміни до Закону № 2464 внесено Законом України від 17 березня 2020 року № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

 

            З податку на нерухоме майно передбачена пільга

            Пологівське управління повідомляє, Законом України від 17.03.2020 № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)». у зв’язку із поширенням коронавірусу, з 1 березня по 30 квітня 2020 року, власники нежитлової нерухомості звільнені від податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

            Також, згідно цього закону, платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки (крім фізичних осіб), відповідно до статті 266 Податкового кодексу подали податкову декларацію, мають право подати уточнюючу податкову декларацію в якій відобразити зміни податкового зобов’язання за відповідні місяці.

            Перерахунок податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки для фізичних осіб буде здійснено податковим органом.

 

            Як платнику отримати довідку про відсутність заборгованості в електронному вигляді

            Пологівське управління  нагадує платникам, що для отримання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка) платникові необхідно подати заяву про надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі - Заява) за формою згідно з додатком 2 до Порядку надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 № 733.

            Заява подається на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету, з дотриманням вимог Законів України «Про електронні документи та електронний документообіг», «Про електронні довірчі послуги», в електронній формі - на адресу уповноваженого органу через приватну частину електронного кабінету, розміщеного на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/login.

            Вхід до приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється виключно після ідентифікації особи із використанням кваліфікованого електронного підпису.

Створити та надіслати Заяву можливо у меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету дозволяє шляхом вибору відповідної електронної форми документа.

            Заява повинна містити, серед іншого:

            - обов’язкове посилання на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та - найменування суб’єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано.

            Довідка або відмова у наданні Довідки готуються уповноваженим органом протягом 5 робочих днів з дня, наступного за днем отримання Заяви органом, до якого її було подано.

            Строк дії Довідки становить 10 календарних днів з дати її формування. У Довідці обов’язково зазначається термін її дії.

 

Дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу двох та більше об’єктів рухомого майна підлягає оподаткуванню

Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна підлягає оподаткуванню. Такий обов’язок виникає, якщо при нотаріальному посвідченні договору продажу об’єктів рухомого майна не сплачено до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір.

Нагадаємо, порядок оподаткування операцій з продажу або обміну рухомого майна визначено статтею 173 Податкового кодексу України. Зокрема, дохід, отриманий фізичною особою протягом звітного року від продажу іншій фізичній особі двох та більше об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля, мотоцикла чи мопеда підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб за ставкою 5% та військовим збором за ставкою 1,5 %. Якщо продаж об'єктів рухомого майна здійснює фізична особа-нерезидент, такий дохід оподатковується ПДФО за ставкою 18% та військовим збором – 1,5 %.

Звертаємо увагу, що фізична особа (продавець) при продажу рухомого майна є відповідальною за нарахування й утримання податку на доходи фізичних осіб і військового збору. Вона самостійно визначає суму податку і збору та сплачує його до бюджету за місцем нотаріального посвідчення такого договору.

Якщо при нотаріальному посвідченні договору продажу об’єктів рухомого майна не сплачено до бюджету податок на доходи фізичних осіб і військовий збір, такий дохід необхідно задекларувати до 1 липня 2020 року.

 

Платні послуги у сфері охорони здоров’я з 01 січня 2021 надаються ФОП – «єдинниками» із застосовуванням РРО

Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що Законом України від 17.03.2020 № 533-ІХ відтерміновано дату  набрання чинності Законом України від 20.09.2019 №129-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» (далі – Закон №129) до 01.08.2020.

Нагадуємо, що Законом №129 передбачено зміни до Податкового Кодексу,  зокрема, у новій редакції викладено п.296.10 ст.296 ПКУ і доповнено п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ.

Нова редакція пункту 296.10 статті 296 ПКУ встановлює, що  реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку першої групи.

Абзацом 4 п.61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ  (у новій редакції) передбачено, що з 01 січня 2021 до 01 квітня 2021  РРО та/або програмні РРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (ФОП), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1,0 млн.грн., незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють, зокрема, реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я.

Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010 затверджена наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 № 457 із змінами та доповненнями, якою передбачено код 86 «Охорона здоров’я».

 

            2. Зміни законодавства: особливості плати за землю

            2 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 30.03.2020 року №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)»  (опублікований у виданні «Голос України» від 02.04.2020 №62), яким передбачено зміни щодо плати землю (п.  52-4 розділ. 10 підр. ХХ Перехідні положення ПКУ), а саме:                

            Не нараховується та не сплачується за період з 1 березня по 31 березня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності.

            При цьому платники плати за землю (крім фізичних осіб), які відповідно до п. 286.2 ст. 286 ПКУ подали податкову декларацію, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати плати за землю за  податковий  період  березень 2020 року.

            Отже, скорочено період, визначений Законом від 17.03.2020 № 533-IX протягом якого не нараховується та не сплачується плата за землю за земельні ділянки, що перебувають у власності або користуванні фізичних або юридичних осіб, та використовуються ними в господарській діяльності, з двох місяців (березень,  квітень 2020 року) до одного – березень 2020 року.

            Якщо у березні чи квітні 2020 року, на підставі Закону № 533, платниками було подано уточнюючу податкову декларацію щодо зменшення податкового зобов’язання із сплати плати за землю за квітень 2020  року із причин, які не пов’язані із самостійним виявленням помилок, що містяться у раніше поданій декларації, то необхідно подати не пізніше 30 квітня 2020 року уточнюючу податкову декларацію з плати за землю (земельного податку та/або орендної плати за земельні ділянки державної або комунальної власності) за 2020 рік, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання за  податкові  періоди березень та квітень 2020 року відповідно.

            В цій декларації необхідно збільшити податкові зобов'язання з плати за землю за квітень 2020 року  (тобто відновити податкові зобов’язання, як були задекларовані в податковій декларації з плати за землю за 2020 рік).

            У разі подання таких податкових декларацій не застосовуються санкції, визначені ст. 50 та п. 120.2 ст. 120  ПКУ, за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов’язань з плати за землю за податковий період квітень 2020 року.

            Платники плати за землю, які визначають податкові зобов’язання із плати за землю на підставі податкових декларацій,  сплачують податкове зобов’язання за квітень 2020 року у повному обсязі за місцезнаходженням земельної ділянки у строк до 30 червня 2020 року, без нарахування пені та штрафних санкцій за порушення термінів сплати податкових зобов’язань щодо загальних термінів сплати податкового зобов’язання за такий період.

            Отже, плату землю не нараховують та не сплачують за період з 1 березня по 31 березня 2020 року.

            За квітень 2020 року податкове зобов’язання необхідно нарахувати у повному обсязі, а сплатити - до 30 червня 2020 року, без нарахування пені та штрафних санкцій.

            Якщо вже було подано уточнюючу декларацію щодо зменшення податкового зобов’язання за квітень 2020 р., то необхідно не пізніше 30 квітня 2020 року подати уточнюючу декларацію з плати за землю за 2020 рік, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання за  податкові  періоди березень та квітень 2020 року відповідно.

            Зверніть увагу, що граничним терміном сплати податкового зобов’язання за квітень 2020 року, замість 29 травня буде той же строк, що і для сплати податкового зобов’язання за травень – 26 червня 2020 року (оскільки  28 червня 2020 року – святковий день, який припадає на вихідний).

 

            Діють нові довідники податкових пільг

            На офіційному сайті ДПСУ оприлюднено оновлені довідники пільг:

            -  Довідник № 97/1   податкових пільг, що є втратами доходів бюджету        станом на 01.04.2020 року;

            -  Довідник № 97/2 інших податкових пільг станом на 01.04.2020 року.

            Станом на 02.04.2020 року оприлюднено оновлені довідники пільг:

            -  Довідник № 98/1   податкових пільг, що є втратами доходів бюджету        станом на 02.04.2020 року;

            -  Довідник № 98/2 інших податкових пільг станом на 02.04.2020 року.

            Оновлення довідників  пільг  пов'язано із запровадженням податкових пільг з податку на прибуток та ПДВ, які передбачені на час дії карантинних заходів.

            Нагадуємо, що звіт про суми податкових пільг з 2020 року скасовано, оскільки 01.01.2020 набрала чинності постанова КМУ  від 31.10.2018  № 891 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 р. № 1233».

            Суб'єкт господарювання, який не сплачує податки та збори у зв'язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та відображає інформацію про їх  суми у податковій звітності.

            Довідники пільг розміщено за посиланням: https://tax.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/54005.html

 

            Зміни законодавства для платників податку на прибуток: облік отриманої благодійної допомоги закладами охорони здоров’я

            2 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 30.03.2020 року №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)»  (опублікований у виданні «Голос України» від 02.04.2020 №62), яким передбачено зміни щодо застосування податкових різниць при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток (п. 512  розділ. 10 підрозд. ХХ ПКУ), а саме:

            Заклади охорони здоров’я державної та/або комунальної власності та особи, уповноважені на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я - платники податку на прибуток, які при визначенні фінансового результату до оподаткування враховують податкові різниці, при визначенні об’єкта оподаткування за податкові (звітні) періоди 2020 року фінансовий результат до оподаткування:

            - зменшують на суму доходів, визнаних за правилами бухгалтерського обліку від одержання будь яких об’єктів з зазначеного переліку*, які добровільно їм передані юридичними та/або фізичними особами протягом дії карантину,

            - збльшують на суму витрат, визнаних за правилами бухгалтерського обліку, внаслідок використання ними цих коштів (обладнання, товарів, матеріалів) в будь-яких податкових (звітних) періодах 2020 року та наступних років (у разі наявності відповідних залишків станом на 31.12.2020 року, їх подальшого використання у таких наступних періодах).

  *що одержується: кошти або вартість лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційні засоби і антисептики, медичне обладнання, засоби індивідуального захисту, медичні вироби для скринінгу хворих, розхідні матеріали для надання медичної допомоги, медичні вироби, лабораторне обладнання, розхідні матеріали, реагенти для лабораторних досліджень; медичні вироби, лабораторне обладнання, розхідні матеріали для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо), засоби особистої гігієни, продукти харчування  та/або товари  за переліком, що визначається КМУ.

            Отже, платники податку на прибуток - заклади охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, особи, уповноважені на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я, які одержують кошти (обладнання, товари, матеріали) за зазначеним переліком, мають вести для податкових цілей окремий облік їх надходження у 2020 році та використання у 2020 році та наступних роках.

 

            Електронні сервіси ДПС для громадян

            Для спілкування з податковими органами пропонуємо громадянам використовувати електронний сервіс ДПС: інформаційно-телекомунікаційну систему «Електронний кабінет».

            Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

            Для фізичних осіб в Електронному кабінеті об’єднано сервіси для громадян в окремий Е-кабінет для громадян, який надає можливість:

            - доступу до реєстраційних даних та даних про об’єкти оподаткування (рухоме та нерухоме майно, відомості про які надходять до ДПС з відповідних реєстрів інших державних органів);

            - доступу до сформованих податкових повідомлень-рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю;

            - подання декларації про майновий стан і доходи;

            - отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

 

­­­­­­­            Зміни законодавства: збільшення лімітів для застосування єдиного податку

            2 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 30.03.2020 року №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)»  (опублікований у виданні «Голос України» від 02.04.2020 №62), яким  збільшено ліміти для перебування на спрощеній системі оподаткування:

            - для першої групи - із 300 тис. грн до 1 млн. грн;

             Нагадаємо, що до 1-ї групи платників єдиного податку належать підприємці, які не використовують працю найманих осіб та здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню.   

            - для другої групи - із 1,5 млн. грн до 5 млн. грн;

Умовами перебування підприємців на 2-й групі єдиного податку є надання послуг, у т.ч. побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного бізнесу та кількість найманих працівників не повинна перевищувати 10 осіб.

- для третьої групи -  із 5 млн. грн до 7 млн. грн.                   

            Третя група  - це підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи - суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми, у яких протягом календарного року обсяг доходу не перевищує  7 млн. грн.

            Платники єдиного податку мають право за власним бажанням змінити групу платника єдиного податку (у зв’язку із збільшенням граничних обсягів доходів), шляхом подання заяви до податкового органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (при зміні групи з ІІІ кварталу - заява  подається не пізніше 15 червня 2020 року). При цьому, у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, у разі обрання ним першої або другої групи, анулюється р

 

            Зміни  законодавства: благодійність на запобігання поширенню коронавірусної хвороби включається до податкової знижки

            2 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 30.03.2020 року №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)»  (опублікований у виданні «Голос України» від 02.04.2020 №62), яким передбачено розширення переліку витрат, які можна включити до податкової знижки.

            Так, на 2020 рік передбачена податкова знижка на суму коштів або вартість лікарських засобів для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційних засобів, медобладнання, засобів індивідуального захисту, медичних виробів*, які добровільно перераховані (передані) громадським об’єднанням, благодійним організаціям, закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності, структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних державних адміністрацій** протягом карантину.

            Зазначені витрати включаються до складу податкової знижки у повному обсязі без урахування обмежень, визначених п.п. 166.3.2 ст. 166 ПКУ (тобто без обмеження суми  в межах 4% загального оподатковуваного доходу, отриманого протягом звітного року).

            Нагадаємо, що за загальним правилом до податкової знижки включається сума коштів (вартість майна), переданих у вигляді пожертвувань або благодійних внесків неприбутковим організаціям, у розмірі, що не перевищує 4% суми загального оподатковуваного доходу, отриманого протягом звітного року.

            *що передається: кошти, лікарські засоби для надання медичної допомоги хворим, дезінфекційні засоби і антисептики, медичне обладнання, засоби індивідуального захисту, медичні вироби для скринінгу хворих, розхідні матеріали для надання медичної допомоги, медичні вироби, лабораторне обладнання, розхідні матеріали, реагенти для лабораторних досліджень; медичні вироби, лабораторне обладнання, розхідні матеріали для інфекційних відділень, патологоанатомічних відділень тощо), засоби особистої гігієни, продукти харчування та/або товари за переліком, що визначається КМУ;

*кому передється: громадським об’єднанням, благодійним організаціям, центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, іншим центральним органам виконавчої влади, які реалізують державну політику у сферах санітарного та епідемічного благополуччя населення, контролю якості та безпеки лікарських засобів, протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань та/або особі, уповноваженій на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я; закладам охорони здоров’я державної та/або комунальної власності,  структурним підрозділам з питань охорони здоров’я обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

            Цією податковою знижкою фізичні особи зможуть скористатись за результатами 2020 податкового року. Для цього у 2021 році необхідно буде подати річну декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік.

 

            Товар (послугу) придбано у підприємця: відображення у податковому розрахунку за ф. № 1-ДФ

            При нарахуванні (виплаті) доходів фізичним особам -  підприємцям (не залежно від системи оподаткування) та самозайнятим особам податкові агенти зобов’язані відобразити такі доходи у податковому розрахунку за формою № 1-ДФ за звітний квартал, у якому вони були нараховані.

            При цьому, під час нарахування (виплати) підприємцю доходу від здійснення ним підприємницької діяльності не утримується податок на доходи фізичних осіб, якщо таким підприємцем надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності.

            При заповненні податкового розрахунку за формою № 1-ДФ:

            - у графі 3а «Сума нарахованого доходу» відображається (за звітний квартал) дохід, який нараховано підприємцю. У разі нарахування доходу його відображення у графі 3а є обов’язковим незалежно від того, виплачені такі доходи чи ні.

            Дохід, нарахований самозайнятій особі, відображається у податковому розрахунку за ф. 1ДФ за ознакою доходу «157».

            - у графі 3 «Сума виплаченого доходу» відображається сума фактично виплаченого доходу.

            - у графі 4а «Сума нарахованого податку» відображається сума податку, нарахованого та утриманого з доходу, нарахованого платнику (якщо підприємцем не надано  копію документа, що підтверджує державну реєстрацію відповідно до закону як суб'єкта підприємницької діяльності).

            - у графі 4 «Сума перерахованого податку» відображається фактична сума перерахованого податку до бюджету (у разі нарахування податку та відображення у графі 4а).

            Якщо підприємцем надано копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як суб'єкта підприємницької діяльності, то графи 4а «Сума нарахованого податку» та 4 «Сума перерахованого податку» не заповнюються (в таких графах проставляються нулі).

            Зазначена норма передбачена п. 176.2 ст. 176, п. 177.8 ст. 177 Податкового кодексу; п. 3 «Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку»,  затвердженого наказом МФУ від 13.01.2015 № 4.  

 

            Зміни законодавства: коли не застосовуються  штрафні санкції щодо єдиного соціального внеску

            2 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 30.03.2020 року №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)»  (опублікований у виданні «Голос України» від 02.04.2020 №62), яким внесено зміни, зокрема, до частини одинадцятої ст. 25 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", а саме:

            Подовжено до 31 травня 2020 року (раніше було до 30.04.2020) строки тимчасового незастосування штрафних санкцій за так порушення:

            - несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

            - неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

            - несвоєчасне подання звітності до податкових органів. Якщо за несвоєчасне подання звітності вже був накладений штраф, то за повторне таке порушення вчинене щодо періодів з 1 по 31 березня, з 1 квітня по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року, штраф не застосовується.

            До 31 травня 2020 року також подовжено терміни ненарахування платникам єдиного внеску пені, при цьому нарахована пеня за періоди з 1 по 31 березня, з 1 по 30 квітня та з 1 по 31 травня 2020 року підлягає списанню.

 

              Платнику ПДВ повернено основні засоби у зв’язку з його виходом із складу засновників. Чи відображати податковий кредит?

              Об’єктом оподаткування ПДВ є, зокрема, операції платників податку з постачання товарів, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до ст. 186 ПКУ (п.п. «а» п. 185.1 ст. 185 Податкового кодексу).

              Постачання товарів – це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару, а також постачання товарів за рішенням суду (п.п. 14.1.191.ст. 14 ПКУ).

              Отже, операції з внесення основних фондів до статутного фонду та повернення основних фондів, попередньо внесених до статутного фонду юридичної особи іншими юридичними або фізичними особами, у разі їх виходу з числа засновників або учасників такої юридичної особи, підпадає під визначення об’єкта оподаткування ПДВ, і як наслідок, оподатковується на загальних підставах.

              До податкового кредиту відносяться суми ПДВ, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій, зокрема, з придбання (будівництво, спорудження, створення) необоротних активів (у тому числі у зв’язку з придбанням та/або ввезенням таких активів як внесок до статутного фонду та/або при передачі таких активів на баланс платника податку, уповноваженого вести облік результатів спільної діяльності) (п. 198.1 б) .ст.198 ПКУ).

              Податковий кредит звітного періоду визначається виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів/послуг та складається із сум податків, нарахованих (сплачених) платником податку за ставкою, встановленою п. 193.1 ст. 193 ПКУ, протягом такого звітного періоду у зв’язку з придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів (основних засобів, у тому числі інших необоротних матеріальних активів та незавершених капітальних інвестицій у необоротні капітальні активи) (п. 198.3 ст. 198 ПКУ).

              Отже, податковий кредит виникає як у платника ПДВ при отриманні основних засобів у якості внеску до статутного фонду, так і у засновника – платника ПДВ, якщо йому будуть поверненні основні засоби у разі виходу зі складу засновників.

 

            Новини законодавства. Обіг підакцизних товарів: коли проводяться перевірки?

            2 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 30.03.2020 року №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)»  (опублікований у виданні «Голос України» від 02.04.2020 №62), яким внесено зміни до п. 522 підроз. 10 розд. XX «Перехідні положення» ПКУ, а саме:

            ёМораторій на проведення документальних та фактичних перевірок на період                       з 18 березня по 31 травня 2020 року, не розповсюджується на фактичні перевірки в частині порушення законодавства щодо обігу підакцизних товарів та оподаткування акцизним податком, зокрема щодо:

            • обліку, ліцензування, виробництва, зберігання та транспортування пального, спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів;

             • цільового використання пального та спирту етилового платниками податків;

            • обладнання акцизних складів витратомірами-лічильниками та/або рівномірами-лічильниками;

            • здійснення функцій, визначених законодавством у сфері виробництва обігу спирту етилового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів, пального з підстав визначених                 п.п. 80.2.2, 80.2.3 та 80.2.5 ст. 80 ПКУ.

 

ГУ ДПС у Запорізькій області інформує

 

Запорізькі бюджети отримали більше двох мільярдів гривень

До місцевих бюджетів Запорізької області у першому кварталі надійшло 2 мільярди 255 мільйонів гривень (без даних великих платників податків, які зареєстровані в Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДПС). За інформацією в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петра Філімонова, цей показник на 158 мільйонів 503 тисячі або на 7,6 відсотка перевищив результати аналогічного періоду 2019 року.

Майже 65 відсотків доходів скарбниць громад забезпечила сплата податку на доходи фізичних осіб – 1 мільярд 454 мільйони, що на 164 мільйони або на 12,7 відсотка більше, ніж у минулому році.

Запорізькі підприємці, компанії і агровиробники спрямували до бюджетів 362,5 мільйона гривень єдиного податку, збільшивши відрахування до показників І кварталу 2019 року на 22,5 мільйона або на 6,6 відсотка.

Надходження плати за землю скали 231,6 мільйона, зокрема, від СГД-юридичних осіб надійшло понад 205 мільйонів, від фізичних осіб – 26,5 мільйона.

Підприємства регіону забезпечили понад 50 мільйонів гривень податку на прибуток, що на 2,4 мільйона або на п'ять відсотків більше, ніж торік.

Від роздрібної реалізації підакцизних товарів місцеві громади отримали майже 40 мільйонів гривень, зростання до даних січня-березня 2019 року склало 5,7 мільйона або 16,7 відсотка.

Крім того, до бюджетів сплачено 43,3 мільйона гривень рентної плати за використання природних ресурсів, 29 мільйонів гривень екологічного податку, 28,4 мільйона гривень податку на нерухомість тощо.

 

Запорізькі компанії і підприємці сплатили майже 914 мільйонів гривень ПДВ

За перший квартал 2020 року надходження податку на додану вартість у Запорізькому регіоні склали 913 мільйонів 817 тисяч гривень (без врахування даних великих підприємств, зареєстрованих у Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДПС). Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петро Філімонов, рівень сплати податку до аналогічного періоду 2019 року збільшився на 117,4 мільйона гривень або на 14,7 відсотка.

У березні запорізькі суб'єкти господарювання спрямували до державної скарбниці 266,5 мільйона гривень ПДВ, це на 18,6 мільйона більше, ніж у березні минулого року.

З початку року компанії і підприємці м. Запоріжжя перерахували до держбюджету 495 мільйонів ПДВ, бердянські і приморські – більше 69 мільйонів, мелітопольські і веселівські – 63,2 мільйона, пологівські, більмацькі та розівські – близько 47 мільйонів, василівські та михайлівські – 39,8 мільйона, вільнянські та новомиколаївські – 38,6 мільйона, енергодарські, кам’янсько-дніпровські та великобілозерські – 36,9 мільйона, токмацькі і чернігівські – понад 33 мільйони, якимівські та приазовські – 32 мільйони, оріхівські та гуляйпільські – 31,6 мільйона, Запорізького району – 27,8 мільйона гривень.

Усього на території регіону зареєстровано 10405 платників ПДВ, що на 565 більше, ніж торік.

Нагадаємо, починаючи з 17 березня 2020 року до останнього числа місяця, в якому завершується дія карантину, звільняються від оподаткування ПДВ операції з імпорту та/або постачання на території України товарів (в тому числі лікарських засобів, медичних виробів та обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби. Цей перелік визначено постановою КМУ від 20.03.2020р. №224.

 

Доступ до електронних сервісів податкової служби отримали ще 8430 запоріжців

У першому кварталі 2020 року запорізькі податківці видали 8430 громадянам та представникам бізнесу 21480 кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів. Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петро Філімонов, порівняно з минулим роком кількість клієнтів відділів реєстрації користувачів збільшилась на 1200, а електронних ключів – на три тисячі.

Лише у березні 3300 запоріжців отримали 7300 кваліфікованих сертифікатів.

Як зазначають податківці, електронні ключі надають доступ до численних дистанційних сервісів податкової служби. Так, в Електронному кабінеті (https://cabinet.tax.gov.ua) можна отримати довідку про доходи, витяг щодо стану розрахунків з бюджетами, довідку про відсутність заборгованості, подати декларацію, листуватися з органами ДПС, надіслати запит на отримання інформації, заяву на реєстрацію платником окремих податків та багато іншого. Крім того, за допомогою кваліфікованих сертифікатів платник має можливість користуватися послугами інших державних установ та організацій.

Отримати повторно нові ключі в режимі онлайн можуть зареєстровані користувачі. Для цього на сайті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС діє сервіс дистанційного формування кваліфікованих сертифікатів: http://acskidd.gov.ua/manage-certificates.

 

Військовий збір: запоріжці сплатили понад 153 мільйони гривень

У січні-березні 2020 року надходження військового збору у Запорізькому регіоні склали 153 мільйони 340 тисяч гривень (без показників великих платників податків Запорізького управління Офісу ВПП ДПС). За інформацією в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петра Філімонова, запоріжці збільшили сплату порівняно з першим кварталом минулого року на 15,5 мільйона або на 11 відсотків.

У березні запорізькі платники спрямували до держбюджету 53,6 мільйона, це на 5,8 мільйона або на 12 відсотків більше, ніж у березні попереднього року.

З початку року майже 79 мільйонів гривень від загальної суми надійшло від суб'єктів господарювання м. Запоріжжя, від підприємств і підприємців м. Енергодар, Кам’янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів скарбниця отримала 25,5 мільйона, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – 13,5 мільйона, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – майже 10 мільйонів, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – 4,5 мільйона, Василівського та Михайлівського районів – 4,1 мільйона, Вільнянського, Новомиколаївського районів – 4 мільйони, Оріхівського та Гуляйпільського районів – 4 мільйони, м. Токмак, Токмацького та Чернігівського районів – 3,2 мільйона, Якимівського та Приазовського районів – 3 мільйони, Запорізького району – 2,8 мільйона.

Нагадаємо, військовий збір, ставка якого становить 1,5 відсотка, утримується з отриманих доходів, які оподатковуються податком на доходи фізичних осіб відповідно до статті 168 Податкового кодексу України. Зокрема, це заробітна плата, іноземні доходи, суми винагород та інших виплат, нарахованих відповідно до умов цивільно-правового договору, пасивні доходи, у тому числі, роялті, дивіденди, страхові виплати та інші.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь