Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

Понад 53 млн грн ЄСВ сплатили з початку року платники Пологівського, Більмацького та Розівського районів

Дата: 22.04.2020 12:22
Кількість переглядів: 667

Фото без опису

                       Впродовж першого кварталу 2020 року до бюджету роботодавці та підприємництва Пологівського, Більмацького та Розівського районів сплатили  53,02 млн грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

            Лише у березні поточного року на соціальні гарантії направлено 18,1 млн грн. Про це повідомила начальниця Пологівського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Світлана Бруй.

            Податківці Пологівського  управління нагадують, що  тимчасово за періоди з 1 по                31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску «за себе» фізичні особи – підприємці, у тому числі ті, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, члени фермерських господарств та особи, які займаються незалежною професійною діяльністю. Вказані зміни передбачені Законом України від 17.03.2020 № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

 

            Від платників Пологівського, Більмацького та Розівського районів місцеві бюджети отримали 16,3 млн. грн. податку на землю

            Протягом січня-березня 2020 року від власників землі та землекористувачів Пологівського, Більмацького та Розівського районів до місцевих бюджетів  надійшло понад 16,3 млн. грн. плати за землю. Як повідомила начальниця Пологівського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Світлана Бруй, це на 1,2  млн..грн. більше у порівнянні з відповідним періодом минулого року..

            Вагому частку надходжень плати за землю сплатили власники земельних ділянок, часток (паїв) та землекористувачі - юридичні особи. Від них до бюджету надійшло – 15,1 млн. гривень. Водночас, від фізичних осіб до місцевих бюджетів надійшло 1,2 млн. гривень.

            Пологівське управління  наголошує, Законом України від 17.03.2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню корона вірусної хвороби», підрозділ 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України доповнено п. 52 4, що за період з 01.03.2020 по 30.04.2020 року не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата) за земельні ділянки що перебувають у власності або користуванні юридичних чи фізичних осіб. Юридичні особи мають право подати уточнюючу декларацію до органів ДПС. Фізичним особам – платникам податку перерахунок здійснюється контролюючим органом.

            Слід зазначити, що власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою. У разі припинення права власності або права користування земельною ділянкою податок сплачується за фактичний період перебування землі у власності або користуванні у поточному році.

 

            Від платників Пологівського, Більмацького та Розівського районів надійшло понад 79 мільйонів гривень податку на доходи фізосіб

            У січні-березні 2020 року до бюджетів всіх рівнів жителі Пологівського, Більмацького та Розівського районів сплатили 79,9 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб, що на 6,8 мільйонів гривень більше, ніж за аналогічний період 2019 року. Про це повідомила начальниця Пологівського управління ГУ ДПС у Запорізькій області Світлана Бруй.

            Зокрема, у Пологівському районі надійшло 54,9 мільйона, Більмацькому –18,9 мільйона та Розівському – 6,2 мільйона.

            Із загальної суми місцеві скарбниці отримали 59,9 мільйона гривень ПДФО, що на             5,1 мільйона більше, ніж торік.

            Як зазначила Світлана Бруй, на сьогодні питома вага податку на доходи фізичних осіб у доходах місцевих бюджетів становить 62,7 відсотка. З метою збереження державних соціальних гарантій для громадян та підвищення рівня надходжень податків працівники Пологівського управління проводять заходи, направлені на легалізацію трудових відносин та недопущення виплати заробітної плати "у конвертах".

 

Розяснення законодавства

 

            Запроваджено єдиний рахунок для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування

            Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області  інформує, що 18.04.2020 набрав чинності Закон України від 13 квітня 2020 року № 559-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження єдиного рахунку для сплати податків і зборів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (далі – Закон № 559). Ухвалені Законом № 559 зміни забезпечують створення єдиного рахунку для сплати податків і зборів, передбачених Податковим кодексом України (далі – ПКУ) (крім ПДВ та акцизного податку з реалізації пального та спирту етилового, а також митних платежів), єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиний внесок) через Електронний кабінет. Такий рахунок буде відкрито для платника за його згодою (бажанням) на центральному рівні Державної казначейської служби.

            Єдиний рахунок для сплати податків та єдиного внеску має запрацювати з 01.01.2021. До цієї дати Державна казначейська служба України має подбати про його відкриття та оприлюднення реквізитів такого рахунку.

            Введення єдиного рахунку для сплати податків та єдиного внеску допоможе спростити сплату податкових платежів та сприятиме зменшенню кількості помилково або надміру сплачених грошових зобов’язань.

            Як зазначалось вище, Закон № 559 набрав чинності з дня, наступного за днем його опублікування (18.04.2020), крім пункту 1 (в частині накладення арешту на кошти на єдиному рахунку, відкритому у порядку, визначеному статтею 351 ПКУ), пункту 2, пункту 3 (в частині коштів на єдиному рахунку, відкритому в порядку, визначеному статтею 351 ПКУ) розділу І Закону № 559, які набирають чинності з 01 січня 2021 року.

            Закон № 559 опубліковано в офіційному виданні «Голос України» від  17.04.2020 № 67.

 

            Самозайняті особи можуть не використовувати програмний РРО

            Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що самозайняті особи, а саме: «айтішники», юристи, консультанти та інші самозайняті особи, зокрема й ті, хто працює на третій групі спрощеної системи оподаткування, не мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (РРО)/програмні РРО у разі:

            ? якщо їх клієнти розраховуються з такими самозайнятими особами виключно у безготівковій формі без застосування платіжних карток і перераховують їм кошти на поточний рахунок банківським переказом;

            ? якщо їх клієнт у касі банку вносить готівку для подальшого її зарахування на поточний рахунок такої самозайнятої особи – продавця.

            Звертаємо увагу, що відповідно до Закону України від 17 березня 2020 року № 533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» застосування програмних РРО для фізичних осіб – підприємців відтерміновано до 01 серпня 2020 року.

 

            Декларування 2020: хто і коли зобов’язаний подати декларацію, а хто звільнений від цього обов’язку

            Пологівське управління інформує, що ДПС України на офіційному вебпорталі за посиланням https://tax.gov.ua/nove-pro-podatki--novini-/414733.html розміщено Інформаційну пам’ятку про подання Декларації про майновий стан і доходи (далі – Декларація) у 2020 році.

            В вищезазначеній Інформаційній пам’ятці розглянуті випадки, коли Декларація подається обов’язково, хто звільнений від обов’язку подання Декларації, а хто має право подати таку Декларацію.

            Нагадуємо, що конституційний обов’язок громадян щороку подавати Декларацію за минулий рік визначено ч. 2 ст. 67 Конституції України.

 

            Декларація ФОП - платника єдиного податку – в Електронному кабінеті

            Пологівське управління доводить до відома, що подання документів засобами електронного зв’язку в електронній формі здійснюється платниками відповідно до норм Податкового кодексу України та Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557, зареєстрованого у Міністерстві юстиції України 03.08.2017 за № 959/30827 зі змінами та доповненнями (далі – Порядок № 557).

            Платник створює електронні документи у строки та відповідно до порядку, що визначені законодавством для відповідних документів в електронному та паперовому вигляді, із зазначенням всіх обов’язкових реквізитів (п. 3 розділу ІІ Порядку № 557).

            Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС

            У відкритій частині Електронного кабінету у розділі «Допомога» розміщено покрокову допомогу щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності».

            В режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету користувач має можливість створювати, редагувати, підписувати та надсилати, зокрема, податкову звітність за формою податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 зі змінами та доповненнями.

            При формуванні податкової декларації користувач самостійно встановлює фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми» та обирає необхідну форму податкової декларації (наприклад, F0103306) за звітний період, щодо якого здійснюється звітування. В наступному вікні обирає «стан документа» та відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район».

 

            Триває тестування програмного рішення «пРРОсто»

            Пологівське управління нагадує, що наразі триває тестування безкоштовного програмного рішення від ДПС «пРРОсто».

            Усі зацікавлені особи мають змогу безкоштовно взяти участь у  тестуванні програмного рішення  для смартфонів, планшетів, якими підтримуються   операційні системи для Android та iOS.

            Для участі в тестуванні потрібно записатися на сайті  за посиланням https://prrosto.kmu.gov.ua.

            У разі неотримання запрошення, пропонуємо записатись на тестування повторно, подавши електронну заявку за вказаною адресою.

            Зауваження та пропозиції до роботи програми, які виникли у Вас під час  тестового її використання, можна надіслати безпосередньо через додаток «пРРОсто».

 

            Декларування – 2020: банк повідомив про прощення боргу – подайте декларацію

            Фахівці Пологівського управління звертають увагу, що до загального місячного (річного) оподатковуваного податком на доходи фізичних осіб доходу включається основна сума боргу (кредиту), прощеного (анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов'язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, у разі якщо його сума перевищує 25% мінімальної заробітної плати (у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року (у 2019 році – 1043,25 грн).

            Кредитор зобов'язаний повідомити фізичну особу – боржника у один із трьох способів або направити йому рекомендованого листа з повідомленням про вручення, або укласти відповідний договір, або надати повідомлення про прощення (анулювання) боргу під підпис особисто. Суму прощеного (анульованого) боргу кредитор, наприклад банк, повинен включати до податкового розрахунку суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку (форма №1 ДФ), за підсумками звітного періоду, у якому такий борг було прощено. При цьому, Фізична ж особа-боржник зобов’язана самостійно сплатити податок з таких доходів та відобразити їх у річній податковій декларації.

            Отже, якщо кредитором (у нашому випадку банком) було здійснено прощення (анулювання) основної суми боргу (кредиту), про що повідомлено боржника, то з метою оподаткування податком на доходи фізичних осіб, сума такого анульованого боргу вважається додатковим благом. Відтак, цей дохід включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу з урахуванням норм пп. 164.2 "д" ст. 164 Податкового кодексу (перевищення у  2019 році 1043,25 грн). Він відображається у розділі II податкової декларації „Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу”, у рядку 10.9.1 „у вигляді додаткового блага (прощений (анульований) борг за кредитом, що отриманий на придбання житла (іпотечний кредит))”. Окрім того, зазначений дохід є об'єктом оподаткування військовим збором.

            Нагадаємо, що термін подання річної декларації про майновий стан і доходи, який спливав 30 квітня подовжено до 1 липня 2020 року. Відтак, суму податкового зобов’язання, яке платниками визначено до сплати, необхідно сплатити до 1 жовтня 2020 року.

 

            Підприємцям – єдинникам 3-ї групи потрібно звітуватись щокварталу

            Фахівці Пологівського управління нагадують, відповідно до п.291.4 Податкового кодексу приватні підприємці - платники єдиного податку 3 групи зобов’язані звітуватись щокварталу. Форма податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи-підприємця затверджена наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. № 578.

            Декларацію потрібно подати протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (пп. 49.18.2 ПКУ). Граничний термін подання декларації за за І квартал 2020 року - до 12 травня 2020 (включно).

            Згідно п.пп.45.1, 296.4 ПКУ, звітувати слід до податкової за місцем реєстрації платника податку.

            Також у податковому відомстві нагадують, відповідно до п. 49.3 ПК, податкова декларація подається за вибором платника податків і один із таких способів:

            - особисто підприємцем або уповноваженою на це особою;

            -  надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення !!! (Не пізніше ніж за 5 календарних днів до закінчення граничного строку подання звітів);

            - засобами електронного зв'язку в електронній формі.

            Крім того, необхідно пам’ятати, приватні підприємці-єдинники третьої групи  сплачують податок протягом 10 календарних днів після граничного строку подання декларації. Наголошуємо, граничний строк сплати єдиного податку за І квартал 2020 року –             20 травня.

            Для правильного заповнення податкової звітності пропонуємо платникам проглянути відеоурок «Заповнення квартальної декларації фізичними особами-платниками єдиного податку, які перебувають на ІІІ групі»:

            https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6018.html

 

            Як оподатковуються доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції?

            Пологівське управління повідомляє, що відповідно до пп.165.1.24 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку не включаються доходи, отримані від продажу власної сільськогосподарської продукції, що, зокрема вирощена, зібрана, виготовлена, вироблена, оброблена або перероблена безпосередньо фізичною особою на земельних ділянках, наданих їй у розмірах, встановлених Земельним кодексом України для ведення:

            - садівництва або для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибні ділянки) чи для індивідуального дачного будівництва. При цьому якщо власник сільськогосподарської продукції має ще земельні паї, виділені на місцевості, але не використовує їх (здає в оренду або обслуговує), отримані ним доходи від продажу сільськогосподарської продукції не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;

            - особистого селянського господарства або земельні паї, виділені в натурі (на місцевості), сукупний розмір яких не перевищує 2 гектари. При цьому розмір земельних ділянок, зазначених в абз.ІІ цього підпункту, а також розмір виділених в натурі (на місцевості) земельних паїв, які не використовуються (здаються в оренду, обслуговуються), не враховуються.

            Якщо розмір земельних ділянок, зазначених в абз.ІІІ пп.165.1.24 п.165.1 ст.165 ПКУ, перевищує 2 гектари, дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню на загальних підставах, тобто, такий дохід оподатковується податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18 відс.  та військовим збором  за ставкою 1,5 відсотка.

            Платник податків зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу податкову декларацію про майновий стан і доходи, а також сплатити податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з таких доходів (пп.168.2.1 п.168.2 ст.168 ПКУ).

            Звертаємо увагу, що термін подання річної податкової декларації про майновий стан і доходи, відповідно до норм Закону України від 17 березня 2020 року №533 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів  спрямованих на запобігання виявлення і поширення корона вірусної хвороби» продовжено до 1 липня 2020 року податку до бюджету буде сам орендар.

            На противагу цьому, якщо фізична особа-орендар нерухомого майна не є суб'єктом господарювання, то відповідальним за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету є орендодавець. У цьому випадку такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені для квартального звітного (податкового) періоду. А саме, протягом 40 календарних днів, після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов'язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи.

            Якщо ж договір оренди засвідчено у нотаріуса, то після вчинення нотаріальної дії щодо посвідчення договору оренди об'єктів нерухомості, нотаріус повинен надіслати інформацію про такий договір контролюючому органу за податковою адресою платника податку – орендодавця за формою та у спосіб, встановлені Кабінетом Міністрів України. При цьому, за порушення порядку чи строків подання зазначеної інформації, нотаріус несе відповідальність, передбачену законом за порушення порядку та/або строків подання податкової звітності.

            Додамо, особливості нарахування (виплати) та оподаткування окремих видів доходів визначені ст. 170 р. IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI.

 

            Оформлення трудових відносин ФОП – роботодавцем

            Порядок оформлення трудових відносин однаковий для всіх роботодавців: як для юридичних осіб так і для фізичних осіб – підприємців (далі – ФОП).

            Статтею 21 Кодексу законів про працю України визначено (далі –КЗпП), що трудовий договір – це угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

            Отже, ФОП, які є роботодавцями, також необхідно укладати трудові договори з найманими працівниками.

            Порядок укладення трудового договору регулюється ст. 24 КЗпП, якою зокрема, визначається, що трудовий договір укладається в письмовій формі. При укладенні трудового договору громадянин зобов’язаний подати паспорт чи інший документ, що посвідчує особу, трудову книжку, а у випадках, передбачених законодавством, – документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію), про стан здоров'я та інші документи.

            Трудовий договір вважається укладеним лише після підписання його роботодавцем і працівником та оформлення наказу чи розпорядження про прийняття працівника на роботу.

            Статтею 24 КЗпП передбачено, що працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

            Повідомлення про прийняття працівника – важлива складова оформлення трудових відносин.

            До початку роботи працівника за укладеним трудовим договором, оформленим наказом, потрібно подати повідомлення до ДПС України за формою, встановленою постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року   № 413 «Про порядок повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» із змінами в один із таких способів:

            засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;

            на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

            на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

 

            Здавали в оренду земельні паї – своєчасно продекларуйте свої доходи

            У Пологівському управлінні ГУ ДПС у Запорізькій області розповіли. При отриманні у 2019 році фізичною особою-орендодавцем доходів від здавання в оренду земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю іншій фізичній особі – орендарю, яка не є податковим агентом (самозайнятою особою), орендодавець визначає свої податкові зобов’язання у річній податковій декларації про майновий стан і доходи. Наступним кроком орендодавцю необхідно сплатити податок на доходи фізичних осіб до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких ділянок. Цей порядок передбачено Бюджетним кодексом України.

            Таким чином, податок на доходи фізичних осіб, нарахований у 2019 році податковим агентом або фізичною особою, яка отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, з доходів за здавання фізичними особами в оренду (суборенду, емфітевзис) земельних ділянок, земельних часток (паїв), виділених або не виділених у натурі (на місцевості), сплачується таким податковим агентом або такою фізичною особою до відповідного бюджету за місцезнаходженням таких об'єктів оренди (суборенди, емфітевзису).

 

            Строк служби РРО встановлює виробник

            Пологівське управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує, що строк служби реєстраторів розрахункових операцій встановлює виробник цієї продукції.

            У випадку якщо виробником (постачальником) не встановлено строку служби (а це здебільшого стосується старих моделей касових апаратів), слід керуватися нормою щодо 7 років з моменту введення в експлуатацію, але не більше 9 років від дати випуску, строку служби апарата.

            Відповідно до п. 2 Порядку технічного обслуговування та ремонту реєстраторів розрахункових операцій, затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 12 травня 2004 року №601 із змінами і доповненнями, строк служби — строк, протягом якого виробник (постачальник) гарантує працездатність реєстратора розрахункових операцій, у тому числі комплектувальних виробів та його складових частин, збереження інформації у фіскальній пам’яті за умови дотримання користувачем вимог експлуатаційних документів.

            Довідково: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс (категорія 109.11).

 

            Декларацію на податкову знижку можна подати протягом усього 2020 року

            Пологівське управління нагадує, якщо у Вас є підстави для нарахування податкової знижки, то декларацію можна подати в період до 31 грудня 2020 року.

            Підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року (пп. 166.1.2 ст. 166 ПКУ).

            За вибором платник податків може подати декларацію в один із таких способів:

 особисто або уповноваженою на це особою;

             надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;

             засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотриманням вимог законів щодо електронного документообігу.

            В Електронному кабінеті можна заповнити та подати декларацію про майновий стан і доходи платниками податків — фізичними особами в електронному вигляді.

            На субсайті ГУ ДПС у Запорізькій області (банер «Деклараційна кампанія — 2020» розміщено електронні форми декларації та приклади її заповнення.

 

            Податок на нерухомість – податкові пільги підчас карантину

            Пологівське управління  інформує, що Законом України від 30 березня 2020 року                 № 540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» (далі - Закон № 540-IX) встановлено, зокрема, звільнення від оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, об’єкти нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб в період з 01 березня по 31 березня 2020 року.

            При цьому юридичні особи - платники податку на нерухоме майно мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити зміни податкового зобов’язання із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за податковий період березень 2020 року згідно з п.п. 266.7.5 п. 266.7 ст.266 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

            Якщо у березні чи квітні 2020 року платниками податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, було подано уточнюючу податкову декларацію щодо зменшення податкового зобов’язання із сплати цього податку за квітень 2020 року із причин, які не пов’язані із самостійним виявленням помилок, що містяться у раніше поданій ними податковій декларації, такі платники податку зобов'язані подати не пізніше 30 квітня                      2020 року уточнюючі податкові декларації з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, в яких відобразити відповідні зміни податкового зобов’язання за податкові періоди березень та квітень 2020 року відповідно до положень п. 52 прим. 5 підрозділу                            10 розділу ХХ ПКУ.

            Звертаємо увагу, що у разі подання таких Декларацій з підстав, визначених п. 52 прим. 5 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ, до таких платників податків не застосовуються санкції, визначені ст. 50 ПКУ та штрафні санкції згідно вимог п. 120.2 ст. 120 ПКУ, за внесення змін до податкової звітності в частині збільшення податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за податковий період квітень 2020 року.

            Платники податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, які визначають податкові зобов’язання із такого податку на підставі податкових декларацій, сплачують податкове зобов’язання за податковий період квітень 2020 року у повному обсязі за місцезнаходженням об’єкта нежитлової нерухомості у строк до 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій, передбачених ПКУ за порушення термінів сплати податкових зобов’язань щодо загальних термінів сплати податкового зобов’язання за такий період.

 

2. Зміни законодавства. До уваги платників ПДВ: застосування штрафних санкцій під час карантину

            Законами України від 30.03.2020 року №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)» та від 17.03.2020 №533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)», передбачається звільнення від штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, а саме:

            Не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року, крім санкцій, зокрема,  за порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ.

            Отже, встановлений мораторій на застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, які вчинені з 1 березня по 31 травня 2020 року, не поширюється на санкції за порушення нарахування, декларування та сплати ПДВ.

            Тобто, платників ПДВ не звільнено від застосування до них фінансової відповідальності:

            - за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності з ПДВ,

            - несплату (несвоєчасну сплату) податкових зобов’язань з ПДВ.

            Крім того, встановлений мораторій на перевірки не поширюється на проведення камеральних перевірок, а також перевірок з питання бюджетного відшкодування ПДВ.

            Тобто, терміни проведення камеральної перевірки податкової декларації уточнюючого розрахунку з податку на додану вартість не змінюються.

            Разом з тим, до переліку штрафних санкцій не включені санкції за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних.

            Протягом періоду з 1 березня по 31 травня 2020 року платникам податків не нараховується пеня, а нарахована, але не сплачена за цей період пеня підлягає списанню.

            Зверніть увагу, що перебіг строків розгляду скарг в адміністративному порядку не зупиняється стосовно скарг щодо законності декларування, заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від'ємного значення з ПДВ (п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ Перехідні положення ПКУ).

 

До уваги платників податків: вирішуйте питання онлайн!

            Для дистанційного спілкування з податковою службою користуйтесь електронними сервісами ДПС за допомогою:

            •          спеціалізованого клієнтського програмного забезпечення "Єдине вікно подання електронної звітності", яке розміщено на вебпорталі ДПС у розділі «Головна/ Електронна звітність/ Спеціалізоване клієнтське програмне забезпечення для формування та подання звітності до «Єдиного вікна подання електронної звітності» (https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/spetsializovane-klientske-program/);

            •          інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний кабінет», вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/, а також через офіційний вебпортал ДПС https://tax.gov.ua/).

            У приватній частині Електронного кабінету платнику надано можливість:

            - відправити до будь-якого контролюючого органу листа в електронному вигляді (меню «Листування з ДПС»);

            - доступу до особистої інформації, зокрема реєстраційних та облікових даних (меню «Облікові дані»), даних інтегрованих карток (меню «Стан розрахунків з бюджетом»), переліку отриманих документів та поданої звітності платника податків (меню «Вхідні/вихідні документи»);

            - переглянути стан розрахунку з бюджетом (меню «Стан розрахунків з бюджетом»);

            - отримати витяг щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС, надіславши запит на його отримання;

            - отримати довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи;

            - надіслати запити на отримання інформації, заяви на реєстрацію платником окремих податків, отримати витяги з реєстрів;

            - створювати та надсилати електронні документи: податкової та статистичної звітності, звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

            - скористатися іншими електронними сервісами та отримати корисну інформацію.

            Про користування електронними сервісами податкової служби можна докладно дізнатися із відеоуроків

            https://www.tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/

 

Зміни законодавства. Дізнайтесь про терміни застосування РРО за новими правилами

            Законом України від 17.03.2020 № 533-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню короновірусної хвороби (COVID-19)» відтерміновано запровадження нових правил використання РРО, а саме:

            •          до 01 серпня 2020 року перенесено застосування програмних РРО, як альтернативу класичним РРО;

            •          до 01 серпня 2020 року продовжено можливість не застосовувати РРО та/або програмні РРО підприємцями - платниками єдиного податку другої - четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн., незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

            - реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

            - реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення.

            Зверніть увагу, що надання платних послуг у сфері охорони здоров'я, виключено із зазначеного переліку.

            Як наслідок, такі послуги можна буде надавати в межах зазначеного ліміту до 1 січня 2021 року.

            •          з 1 січня 2021 до 1 квітня 2021 року продовжено можливість не застосовувати РРО та/або програмні РРО підприємцями - платниками єдиного податку 2-ї – 4-ї груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 млн. грн., незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

            - реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

            - реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я;

            - реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;

            - реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;

            - роздрібну торгівлю вживаними товарами в магазинах (група 47.79 КВЕД);

            - діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п.11 ст.9 Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг";

            - діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;

            - діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення (група 55.10 КВЕД);     

            - реалізацію текстилю (крім реалізації за готівкові кошти на ринках), деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.

            •          на 1 січня 2021 року перенесено запровадження процедури «КЕШБЕК».

 

            До уваги: Перегляньте 6 відеоуроків від ДПС - «Як користуватися електронними сервісами»

            ДПС розробила серію відеоуроків, у яких роз’яснюється як користуватися електронними сервісами. Відеоуроки будуть корисними як для платників податків, так і  для громадян.

            Відеоуроки можна переглянути за наступними посиланнями:

            - Відеоурок від податкової № 1

            Як заповнити декларацію про майновий стан і доходи:

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html

https://www.youtube.com/watch?v=YOhECvfE0Z4

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/1407838859418903/

 

            - Відеоурок від податкової № 2

            Заповнення квартальної декларації фізичними особами-платниками єдиного податку, які перебувають на ІІІ групі:

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6018.html

https://www.youtube.com/watch?v=SuFkpDOosB8

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/256478902049126/


            - Відеоурок від податкової № 3.

            Оформлення запиту щодо отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків:

https://www.tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6067.html

https://youtu.be/_SKY0auOjSk

https://www.facebook.com/TaxUkraine/videos/284290552557638/

 

            - Відеоурок від податкової № 4.

            Листування з ДПС за допомогою Електронного кабінету (як направити листи та звернення):

https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6094.html

https://youtu.be/wsGYmcOYScA

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/2619608611618098/ 

 

            - Відеоурок від податкової №5

            Як подати звіт про суми нарахованого доходу застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску:

https://www.tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/6124.html 

https://youtu.be/P7aWuNOIwM0

https://www.facebook.com/107383900636180/videos/2167705590041914/ 

 

            - Відеоурок від податкової № 6.

            Подання заяви про надання довідки про відсутність заборгованості

https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/415252.html

https://www.youtube.com/channel/UCvdcv-7iVw7IGL0uFa_6Uaw

 

Зміни  законодавства: що варто знати про строки проведення камеральних перевірок в період карантину

2 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 30.03.2020 року №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у звязку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)»  (опублікований у виданні «Голос України» від 02.04.2020 №62), який передбачає тимчасове продовження загального терміну камеральних перевірок (п. 522 підрозд. 10 розд. ХХ Перехідні положення ПКУ), а саме:

Камеральна перевірка податкової декларації (крім податкової декларації з ПДВ) за звітні (податкові) періоди березень - травень 2020 року, або уточнюючих розрахунків (крім уточнюючих розрахунків з ПДВ), що були подані платниками податків протягом березня - травня 2020 року, може бути проведена лише протягом 60 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку їх подання, а якщо такі документи були надані пізніше, - за днем їх фактичного подання.

Тобто, камеральна перевірка по податковій декларації за березень 2020 року, граничний строк подання якої припадає на 20 квітня 2020 року,  яка подана:

- 17 квітня 2020 року (з дотриманням терміну подання) – може бути проведена до                 19 червня включно;

- 23 квітня 2020 року (з порушенням терміну подання) – може бути проведена до               22 червня включно.

Якщо уточнюючий розрахунок до податкової декларації подано 10 квітня 2020 року, то камеральна перевірка такого уточнюючого розрахунку може бути проведена до 9 червня включно.

Зверніть увагу, що зазначений порядок не поширюється на камеральні перевірки податкової декларації з ПДВ та уточнюючих розрахунків з ПДВ.

Терміни проведення камеральної перевірки податкової декларації уточнюючого розрахунку з податку на додану вартість не змінюються.

 

Декларування 2020. Подання декларації про майновий стан і доходи онлайн: практичні поради

З 1 січня 2020 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2019 року.

Заповнити та подати декларацію про майновий стан і доходи повинні:

- фізичні особи, які відповідно до законодавства зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи;

- особи, які мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки.

Для спрощення процедури подання декларації запроваджено сервіс автоматичного заповнення декларації про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті платника.

Отже, що необхідно для подання декларацій у режимі онлайн?

Подання податкових декларацій в електронній формі у режимі онлайн здійснються через Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/, а також через офіційний вебпортал ДПС https://tax.gov.ua/).

Під час процедури подання декларації здійснюється часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей про отримані доходи, наявних у Державному реєстрі фізичних осіб та відомостей про об’єкти нерухомого чи рухомого майна.

Щоб подати декларацію в електронному вигляді необхідно завчасно отримати особистий електронний цифровий підпис, який можна замовити у будь-якому акредитованому центрі сертифікації ключів. З переліком АЦСК можна ознайомитися у відкритій частині Електронного кабінету.

Також для складання декларації необхідно також отримати довідку про отримані в           2019 році доходи (відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (ДРФО) про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків).

Ця довідка потрібна, у тому числі, і для заповнення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Покрокова інструкція "Як фізична особа може отримати довідку про свої доходи в Електронному кабінеті платника" розміщена на сайті Головного управління ДПС у Запорізькій області у розділі "Новини" (https://zp.tax.gov.ua/), а також на сторінці ГУ ДПС у Запорізькій області у соціальній мережі Facebook (https://www.facebook.com/tax.zaporizhzhya/).

Відеоурк «Оформлення запиту щодо отримання відомостей з ДРФО про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків» можна переглянути на ютуб-каналі ДПС за посиланням: https://youtu.be/_SKY0auOjSk

Звертаємо увагу, що відповідно до змін, запроваджених Законом України від 17.03.2020 №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID – 19)», громадяни мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік - до 1 липня 2020 року.

Тобто, останній день подання декларації – 30 червня 2020 року.

Податкові зобов’язання, визначені фізичними особами у таких деклараціях, мають бути сплачені до 1 жовтня 2020 року.

Фізичні особи, як заявляють право на податкову знижку, мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до 31 грудня 2020 року.

 

Зміни  законодавства: подання скарг на рішення податкового органу в період карантину

2 квітня 2020 року набрав чинності Закон України від 30.03.2020 року №540 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у звязку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)»  (опублікований у виданні «Голос України» від 02.04.2020 №62), який передбачає зупинення перебігу строків, в частині процедури адміністративного оскарження, щодо скарг платників податків (п. 528 підрозд. 10 розд. ХХ Перехідні положення ПКУ), а саме:

Тимчасово, на період до 31 травня 2020 року (включно), зупиняється перебіг строків, встановлених ст. 56 ПКУ (в частині процедури адміністративного оскарження), щодо скарг платників податків (крім скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від’ємного значення з ПДВ), що надійшли (надійдуть) до 31 травня 2020 року та/або які не розглянуті станом на 18 березня 2020 року.

З 1 червня 2020 року перебіг строків, які зупинялися, продовжується з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Таке зупинення не породжує будь-яких наслідків, передбачених статтею 56 ПКУ.

Отже, якщо строк подання скарги припадає на період з 2 квітня 2020 року  (дати набрання чинності Законом №540) до 31 травня 2020 року (включно), то строки для подання таких скарг призупиняються, а платник податків може подати відповідну скаргу, з урахуванням часу, що минув до такого призупинення.

Оскільки перебіг строків, які зупинялися, продовжується, то податковий орган має право прийняти відповідне рішення з 1 червня 2020 року  з урахуванням часу, що минув до такого зупинення.

Також, якщо строк прийняття рішень по скаргах, які подані у період з 2 квітня 2020 року  до 31 травня 2020 року (включно), припадає на період з 2 квітня 2020 року  до 31 травня                                      2020 року (включно), то прийняття таких рішень поза межами строків визначених статтею 56 ПКУ, або ненадіслання/несвоєчасне надіслання платникам податкових рішень податкового органу про продовження строків, не призводять до задоволення скарг платників податків.

Зверніть увагу, що перебіг строків розгляду скарг в адміністративному порядку не зупиняється стосовно скарг щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ та/або з від'ємного значення з ПДВ.

 

Декларування 2020. Яким чином декларуються іноземні доходи?

З 1 січня 2020 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2019 року.

Податкова декларація про майновий стан і доходи в обов’язковому порядку подається при отриманні, зокрема,  доходів з іноземних джерел, оскільки фізичні особи, які отримують доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи, є платниками податку на доходи фізичних осіб.

Отже, платник, що отримує іноземні доходи, зобов'язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок та військовий збір з таких доходів.

Декларація подається за формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.2015 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).

Сума іноземних доходів вказується фізичною особою у графі 3 рядка 10.7 «доходи, отримані з джерел за межами України») розд. ІІ «Доходи, які включаються до загального річного оподатковуваного доходу» Декларації про майновий стан і доходи. Такі іноземні доходи перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

У графі 6 рядка 10.7 декларації вказується сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету, розрахована за ставкою 18%.

У графі 7 рядка 10.7 вказується сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету, розрахована за ставкою 1,5%.

У цьому рядку 10.7 необхідно зазначити назву країни, з якої отримано іноземні доходи, та назву валюти.

Звертаємо увагу, що відповідно до змін, запроваджених Законом України від 17.03.2020 №533-IX, громадяни мають право подати декларацію за звітний (податковий) 2019 рік до                1 липня 2020 року.

Тобто, останній день подання декларації – 30 червня 2020 року.

Податкові зобов’язання, визначені фізичними особами у таких деклараціях, мають бути сплачені до 1 жовтня 2020 року.

Також нагадуємо про можливість подання декларацій в електронній формі у режимі онлайн через Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua або через офіційний вебпортал ДПС.

 

Які ПДВ-особливості для благодійних організацій щодо діяльності для боротьби з короновірусом?

На період, що закінчується останнім числом місяця, в якому завершується дія карантину, операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання  на митній території України товарів, для запобігання поширенню коронавірусної хвороби, за переліком КМУ від 20.03.2020  № 224, що здійснені громадськими об’єднаннями та/або благодійними організаціями, не включаються ними при обрахунку загальної суми, по досягненню якої особа зобов’язана зареєструватися як платник ПДВ.

Це правило застосовується до операцій, здійснених, починаючи з 17 березня 2020 року.

Такі особливості тимчасово запроваджуються для громадських об’єднань та благодійних органзацій, які не зареєстровані як платники ПДВ.

Отже, для благодійних організацій та громадських об'єднань, на період карантину, операції із імпорту та реалізації ліків, медвиробів та/або медобладнання для таких потреб та надання благодійної допомоги, здійснені з 17.03.2020 року не включаються до бази оподаткування ПДВ, що дозволить не перевищити граничну межу (1 млн. грн.) для обов’язкової реєстрації платниками ПДВ.

 

Які граничні ліміти застосовуються для платників єдиного податку?

Збільшено ліміти для перебування на спрощеній системі оподаткування:

- для першої групи - із 300 тис. грн до 1 млн. грн;

- для другої групи - із 1,5 млн. грн до 5 млн. грн;

- для третьої групи -  із 5 млн. грн до 7 млн. грн.  

Зверніть увагу, що платники єдиного податку мають право за власним бажанням змінити групу платника єдиного податку (у зв’язку із збільшенням граничних обсягів доходів), шляхом подання заяви до податкового органу не пізніше, ніж за 15 календарних днів до початку наступного кварталу (при зміні групи з ІІІ кварталу - заява  подається не пізніше                 15 червня 2020 року). При цьому, у платника єдиного податку третьої групи, який є платником ПДВ, у разі обрання ним першої або другої групи, анулюється реєстрація платником ПДВ (п.п. 298.1.5 ст. 298 ПКУ).

 

Увага! Зміни законодавства, контакти, новини, бюджетні рахунки та інша актуальна інформація – тільки на сайті податкової: zp.tax.gov.ua

 З початку роботи нової податкової служби минуло вже понад півроку, проте досі виникають непорозуміння у журналістів та громадян, які шукають необхідні дані не на тих інформаційних ресурсах. 

Нагадуємо, що в результаті реорганізації Державної фіскальної служби  були створені Державна податкова служба та Державна митна служба. При цьому у складі ДФС залишились підрозділи податкової міліції.

Тому інформація щодо новацій та застосування норм чинного податкового законодавства, новини та інші важливі аспекти діяльності податкової служби щоденно оприлюднюються тільки на сайті Державної податкової служби http://www.tax.gov.ua/.

Податкові  новини Запорізької області, діючі бюджетні рахунки, ставки місцевих податків, реєстри, набори відкритих даних, контактну інформацію територіальних органів податкової слід шукати на субсайті Головного управління ДПС у Запорізькій області http://zp.tax.gov.ua/.

Крім того, всі електронні податкові сервіси, зокрема і електронний кабінет, також розміщені на нових вебресурсах http://www.tax.gov.ua/   та http://zp.tax.gov.ua/.

Особливо зараз у період пандемії COVID-19 для підприємців важливо отримувати достовірну інформацію та бути на зв'язку з податковою онлайн. Користуйтесь перевіреними джерелами інформації та будьте здорові!

 

ГУ ДПС у Запорізькій області інформує

 

Запорізькі банки сплатили до бюджету 18 мільйонів з депозитних процентів своїх вкладників

У першому кварталі з процентів депозитних банківських рахунків та вкладів запоріжців у кредитних спілках до державного бюджету було сплачено 18 мільйонів 200 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб. Порівняно з 2019 роком надходження зросли на 5 мільйонів 300 тисяч  гривень або на 41 відсоток. Про це повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петро Філімонов.

Лише у березні банківські та інші фінансові установи перерахували до скарбниці 8 мільйонів 400 тисяч гривень ПДФО.

З початку року найбільші суми сплатили суб'єкти господарювання м. Запоріжжя –  16,5 мільйона, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – майже 497 тисяч, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – понад 463 тисячі, м. Енергодар, Кам’янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів – майже 201 тисяча, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – 159 тисяч, Вільнянського та Новомиколаївського районів – 123 тисячі тощо.

Нагадаємо, ставка податку на доходи фізичних осіб з процентів від вкладів у банках, кредитних спілках складає 18 відсотків. Відповідно до ст. 170.4. Податкового кодексу України інформація про суми банківського рахунку або ощадного сертифіката чи вкладу члена кредитної спілки, нараховані проценти, а також відомості про вкладників не подаються до контролюючого органу  і залишаються конфіденційними.

 

 

 

Запорізькі підприємці та аграрії сплатили до місцевих бюджетів 362 мільйони гривень єдиного податку

З початку року представники малого і середнього бізнесу спрямували до бюджетів Запорізької області 362 мільйони гривень єдиного податку.

Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петро Філімонов, порівняно з минулим роком надходження від ФОПів, підприємств та агровиробників, які обрали спрощену систему оподаткування, зросли на 22 мільйони 500 тисяч гривень.

Зокрема, підприємці-фізичні особи сплатили майже 249 мільйонів гривень єдиного податку, що на 25 мільйонів більше, ніж торік. Від сільгосппідприємств надійшло 62 мільйони, від СГД-юридичних осіб – 51,7 мільйона, що перевищило минулорічний показник на 6 мільйонів гривень. 

До бюджету міста Запоріжжя надійшло майже 192 мільйони гривень єдиного податку, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – 38 мільйонів, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – 30,6 мільйона, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – майже 16 мільйонів, Оріхівського та Гуляйпільського районів – 15,5 мільйона, Василівського та Михайлівського районів – 13,8 мільйона тощо.

Усього в регіоні працюють 50 тисяч приватних підприємців, 8600 суб'єктів господарювання-юридичних осіб та понад дві тисячі сільгоспвиробників, які сплачують єдиний податок.

Нагадуємо, відповідно до Закону України від 30.03.2020 р. № 540-IX,  починаючи з 2 квітня, для фізичних осіб-підприємців на спрощеній системі оподаткування збільшено ліміти отриманих доходів: для 1 групи – до 1 млн грн (було 300 тис. грн), для 2 групи – до 5 млн (було 1,5 млн грн), для 3 групи – до 7 млн грн (було 5 млн).

 

У Запорізькій області свої доходи задекларували 33 мільйонери

Упродовж першого кварталу до податкової служби регіону вже надійшло 14 058  декларацій про доходи  громадян за 2019 рік. З них 2350 декларацій подано для отримання податкової знижки і 11 708 – із податковими зобов’язаннями. 

Як зазначив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петро Філімонов, запоріжці задекларували сукупний дохід понад 500 мільйонів гривень. І за результатами декларування вони мають сплатити 34 мільйона 400 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб та майже 5 мільйонів гривень військового збору.

Серед цьогорічних декларантів вже є 33 мільйонери – ці громадяни відзвітували про доходи, які торік перевищили 1 мільйон гривень. Із задекларованої суми до бюджету буде сплачено 4 мільйона 500 тисяч гривень податку на доходи фізичних осіб та 377 тисяч військового збору.

Найактивніше декларували свої доходи запоріжці, які у минулому році отримували прибутки від продажу сільськогосподарської продукції, вирощеної на власних ділянках площею понад 2 га. Від них надійшло 9333 декларації. На другому місці – спадкоємці (808), на третьому – мешканці регіону, які торік продавали рухоме майно (408).

Кампанія декларування продовжується у зв’язку з «карантинними» змінами у законодавстві. Тож, громадяни та фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, мають право подати декларацію за 2019 рік до першого липня 2020 року.  Останній день подачі – 30.06.2020. Податкові зобов’язання, визначені у деклараціях, мають бути сплачені до першого жовтня 2020 року.

Щоб уникнути відвідування податкової інспекції, запоріжці можуть подати декларацію про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті. Як правильно це  зробити, можна дізнатися у відеоуроці №1, який розміщено на вебпорталі ДПС за посиланням:  https://tax.gov.ua/media-tsentr/videogalereya/videouroki/5977.html, а також  на ютуб-каналі ДПС.

 

З початку року запорізьких підприємців стало на 3,5 тисячі більше

Протягом перших трьох місяців року на Запоріжжі власний бізнес започаткували  3573 платника податків, з яких 3093 фізичних осіб-підприємців та 480 суб’єктів господарювання-юридичних осіб. Про це повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петро Філімонов.  Порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість нових суб'єктів господарювання зросла на 826.

Так, у березні власну справу відкрили 934 бізнесмена-початківця, з них 795 ФОПів та 139 юридичних осіб.

Усього на податковому обліку в Запорізькій області перебувають 122724 платника, що на 1601 перевищує аналогічний показник минулого року. Серед них – 70535 приватних підприємців і 52189 компаній та організацій.

Нагадаємо, що за періоди з 1 по 31 березня та з 1 по 30 квітня 2020 року фізичні особи-підприємці, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування,  тимчасово звільняються від нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, але лише за себе. Також, починаючи з 2 квітня, для фізичних осіб-підприємців на спрощеній системі оподаткування збільшено ліміти отриманих доходів: для 1 групи – до 1 млн грн (було 300 тис. грн), для 2 групи – до 5 млн (було 1,5 млн грн), для 3 групи – до 7 млн грн (було 5 млн).

 

 

 

 

З доходів запоріжців до бюджетів надійшло майже 2 мільярди гривень

Протягом першого кварталу з доходів запоріжців до бюджетів було перераховано 1 мільярд 957 мільйонів гривень ПДФО (без даних великих підприємств, які зареєстровані в Запорізькому управлінні Офісу великих платників податків).

Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петро Філімонов, сплачена сума у порівнянні з показниками аналогічного періоду минулого року збільшилася майже на 13 відсотків. Додатково скарбниці отримали 224 мільйони гривень податку на доходи фізичних осіб.

Відповідно до бюджетного розподілу до державного бюджету надійшло 503 мільйони ПДФО, до місцевих – 1 мільярд  454 мільйони гривень.

Зокрема, міський бюджет Запоріжжя отримав 634 мільйони гривень, м. Енергодар, Кам’янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів – майже 241 мільйон, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – близько 152 мільйонів, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – майже 103 мільйони, Василівського та Михайлівського районів – 86 мільйонів, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – майже 60 мільйонів, Оріхівського та Гуляйпільського районів –     40 мільйонів,  Вільнянського, Новомиколаївського районів – майже 40 мільйонів гривень ПДФО тощо.

Усього в Запорізькій області налічується 51 тисяча 300 платників податку на доходи фізичних осіб, з яких 37 тисяч 400 – суб'єкти господарювання-юридичні особи, майже 14 тисяч – фізичні особи-підприємці.

 

Запоріжці сплатили 28 мільйонів гривень податку на нерухомість

Місцеві бюджети Запорізького регіону за три місяці поточного року отримали 28 мільйонів              395 тисяч гривень податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Як повідомив в. о. начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Петро Філімонов, порівняно з минулим роком надходження зросли на 18,4 відсотка, додатково платники поповнили скарбниці на 4 мільйона 400 тисяч гривень.

Зокрема, від юридичних осіб до місцевих бюджетів надійшло 22 мільйона податку на нерухомість, що на 1,3 мільйона більше, ніж торік. Громадяни сплатили 6 мільйонів 400 тисяч гривень, перевищення показників першого кварталу 2019 року склало 3,1 мільйона гривень.

Найбільші суми податку сплатили власники нерухомості м. Запоріжжя – 10 мільйонів (+1,3 мільйона). До бюджетів м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів спрямовано                    4,8 мільйона (+1,08 мільйона), Якимівського і Приазовського районів – 3,2 мільйона, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – 2,4 мільйона, Запорізького району – 1,6 мільйона, майже стільки ж – Вільнянського і Новомиколаївського районів.

Нагадуємо, Законом України від 30.03.2020 №540-ІХ внесено зміни до Податкового кодексу згідно з якими об’єкти нежитлової нерухомості, що перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, з 1 по 31 березня 2020 року не оподатковуються. Тобто, суб’єкти господарювання звільняються від сплати податку на нерухоме майно на один місяць.

При цьому платники податку (крім фізичних осіб), що відповідно до пп. 266.7.5 п. 266.7 ст. 266 ПКУ вже подали декларацію, мають право надати уточнюючу податкову декларацію та відобразити в ній зміни податкового зобов’язання зі сплати податку на нерухоме майно за податковий період березень 2020 року.

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь