Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

Пологівське управління ГУ ДФС у Запорізькій області інформує !

Дата: 07.10.2020 17:01
Кількість переглядів: 532

Фото без опису

Фахівці Пологівського Центру обслуговування платників надали понад шість тисяч адмінпослуг

Упродовж січня-вересня 2020 року працівники Пологівської ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області надали суб’єктам господарювання і громадянам 6261 адміністративних послуг.

Як повідомив начальник Пологівської ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області Володимир Михайлов, фахівці ЦОПу видали  1787 реєстраційних  номерів облікової картки платника податків та внесли до паспорта громадянина України відповідні дані, надали 3177 довідок про суми і джерела виплачених доходів та утриманих податків.

Також за цей час 175 суб’єктів  підприємницької діяльності виявили бажання стати платниками єдиного податку, 124 отримали витяги з реєстру платників єдиного податку,             216 «єдинників» зареєстрували книги обліку доходів та книги обліку доходів і витрат.

Крім того за дев’ять місяців зареєстровано  114 РРО, 454 книги обліку розрахункових операцій та реєстрації розрахункових книжок. Довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету видані 196 платникам.

Начальник ДПІ нагадав, що під час складної ситуації з поширення короновірусної хвороби (COVID-19) для зменшення соціальних контактів є можливість користуватися електронними сервісами, запровадженими ДПС.

За допомогою сервісу Електронний кабінет можна сформувати та надіслати до органів ДПС електронні документи, у тому числі податкову звітність, запити на отримання інформації, заяви для реєстрації платниками окремих податків. Також платник може у режимі реального часу отримати доступ до особистої інформації, а саме отримати відомості про суми отриманих доходів і утриманих податків, стан поданої звітності тощо.

Безкоштовним сервісом Державної податкової служби «Електронний кабінет» можна скористатись цілодобово. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Перелік адміністративних послуг, які надаються Центрами обслуговування полатників, можна переглянути на офіційному порталі Головного управління ДПС у Запорізькій області за посиланням:http://zp.tax.gov.ua/diialnist/mistsya-nadannya-administrativnih-poslu/

 

Розяснення законодавства

 

Послідовність дій суб’єкта господарювання для реєстрації ПРРО

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує, що суб’єкту господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій (далі – ПРРО), необхідно перебувати на обліку в контролюючому органі.

Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись ПРРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодексу України.

Реєстрація ПРРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316602), що подається у електронній формі через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Після включення ПРРО до Реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для ПРРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 із змінами.

 

Реєстрацію ПН та/або РК у ЄРПН необхідно здійснювати з урахуванням граничних строків

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує, що згідно з п. 192.1 ст. 192 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної (далі – ПН), складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН).

Розрахунок коригування (далі – РК), складений постачальником товарів/послуг до ПН, яка складена на отримувача – платника ПДВ, підлягає реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений РК отримувачу.

Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника ПДВ – постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за результатами податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за результатами такого податкового періоду в разі, якщо він зареєстрований як платник ПДВ на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів/послуг.

Постачальник має право зменшити суму податкових зобов’язань лише після реєстрації в ЄРПН РК до ПН (п.п. 192.1.1 п. 192.1 ст.192 ПКУ).

Реєстрація ПН та/або РК у ЄРПН повинна здійснюватися з урахуванням граничних строків:

? для ПН та/або РК, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, – до останнього дня (включно) календарного місяця, в якому вони складені;

? для ПН та/або РК, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, – до 15 календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

? для зведених ПН та/або РК до таких зведених податкових накладних, складених за операціями, визначеними п. 198.5 ст. 198 та п. 199.1 ст. 199 ПКУ, – протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому вони складені;

? для РК, складених постачальником товарів/послуг до ПН, що складена на отримувача – платника ПДВ, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, – протягом 15 календарних днів з дня отримання такого РК до ПН отримувачем (покупцем) (п. 201.10 ст. 201 ПКУ).

 

Закон України № 466: деякі зміни для платників єдиного податку

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує, що Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено низка змін до розділу XIV. «СПЕЦІАЛЬНІ ПОДАТКОВІ РЕЖИМИ» Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Так, зокрема,

- зменшується з 15-ти до 10-ти днів строк, до закінчення якого платник єдиного податку третьої групи зі ставкою 5 %. може подати заяву про зміну ставки цього податку на 3 % та реєстрації такого платника єдиного податку платником ПДВ у порядку, встановленому розділом V ПКУ (п.п. «б» п. 293.8 ст. 293 ПКУ);

- обмежується поширення пільги у вигляді земельного податку на платників єдиного податку першої – третьої груп при наданні нерухомого майна в оренду (п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 ПКУ);

- встановлюється, що анулювання реєстрації єдиного податку можливе у разі наявності податкового боргу, який перевищує 1020 гривень (п.п. 8 п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ).

 

З 01 січня 2021 року запроваджується Єдиний реєстр податкових повідомлень-рішень контролюючих органів

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області  повідомляє, що Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466) внесено зміни до Податкового кодексу України (далі – ПКУ), відповідно до яких з 01.01.2021 запроваджується Єдиний реєстр податкових повідомлень-рішень контролюючих органів надісланих (вручених) платникам податків (далі – Реєстр). Відповідні зміни внесено Законом № 466 до пунктів 58.1 та 58.2 ст. 58 ПКУ.

Так, у вищезазначеному Реєстрі буде міститися інформація про: дати складання, надіслання (вручення) та отримання платником податків податкового повідомлення-рішення;  дату відкликання або зміни податкового повідомлення-рішення;  дати настання граничного строку сплати грошового зобов’язання, визначені у них суми (нарахування/зменшення) грошового зобов’язання, зменшення суми бюджетного відшкодування, від’ємного значення об’єкта оподаткування податком на прибуток або від’ємного значення суми податку на додану вартість, стан їх узгодження та терміни сплати;  інформація про виникнення податкового боргу платника податків, дату та номер податкової вимоги;  оскарження податкового повідомлення-рішення в адміністративному або судовому порядку.

Технічним адміністратором Реєстру визначено Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

 

Зміни в оподаткуванні доходу від продажу або обміну транспортних засобів

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області  повідомляє, що  Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон № 466) внесено зміни до п. 173.2 ст. 173 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі - ПКУ), відповідно до яких  дохід, отриманий платником податку на доходи фізичних осіб (далі ПДФО) від продажу (обміну) протягом звітного (податкового) року третього та наступних об’єктів рухомого майна у вигляді легкового автомобіля та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу підлягає оподаткуванню за ставкою, визначеною пунктом 167.1 статті 167 ПКУ.

Дохід, отриманий платником ПДФО від реалізації першого на рік об’єкта рухомого майна (транспортних засобів) оподатковується, як і раніше, за нульовою ставкою, дохід від продажу протягом звітного податкового року другого об’єкту рухомого майна оподатковується за ставкою 5 %, а дохід від продажу третього та наступних об’єктів рухомого майна, отриманий протягом року, оподатковується за ставкою 18 %.

 

Як зареєструвати програмний РРО?

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області  інформує, якщо суб’єкт господарювання, який має намір зареєструвати програмний реєстратор розрахункових операцій, повинен перебувати на обліку в контролюючому органі.

Також на обліку має перебувати його господарська одиниця, де буде використовуватись програмний РРО, про яку суб’єкт господарювання повідомляє контролюючий орган відповідно до вимог п. 63.3 ст. 63 Податкового кодекса України (далі –ПКУ).

Реєстрація програмного РРО здійснюється на підставі Заяви про реєстрацію програмного реєстратора розрахункових операцій за формою № 1-ПРРО (J/F 1316602), що подається у електронній формі через Електронний кабінет (портальне рішення для користувачів або програмного інтерфейсу (АРІ)) або засобами телекомунікацій.

Інструкція щодо заповнення та подання заяви про реєстрацію програмного РРО за формою № 1-ПРРО (J/F 1316602) через Електронний кабінет розміщена за посиланням: Головна>БАНЕР>Програмні РРО>Форми ПРРО>Інструкції щодо заповнення та подання форми № 1-ПРРО через Електронний кабінет.

Після включення програмного РРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій він може використовуватись суб’єктом господарювання.

Про сертифікати електронних підписів та/або печаток, що будуть використовуватись для програмного РРО, суб’єкт господарювання повідомляє згідно з Порядком обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (у редакції від 01.06.2020 № 261).

 

Яким чином страхувальник (роботодавець) зобов’язаний подавати повідомлення про прийняття працівника на роботу

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області  повідомляє. Відповідно до Порядку повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 червня 2015 року № 413 із змінами та доповненнями (далі – Порядок № 413), повідомлення про прийняття працівника на роботу подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою (крім повідомлення про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації) до територіальних органів Державної податкової служби (далі – ДПС) за місцем обліку їх як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за формою згідно з додатком до Порядку № 413 до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів:

засобами електронного зв’язку з використанням кваліфікованого електронного підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронних довірчих послуг;

на паперових носіях разом з копією в електронній формі;

на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Інформація, що міститься у повідомленні про прийняття працівника на роботу, вноситься до реєстру страхувальників та реєстру застрахованих осіб відповідно до Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» із змінами та доповненнями.

Повідомленням про прийняття на роботу члена виконавчого органу господарського товариства, керівника підприємства, установи, організації є відомості, отримані органами ДПС з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань.

 

Яким чином покупець зможе перевірити розрахунковий документ (чек), виданий ПРРО, що працює в режимі в оффлайн?

У розрахунковому документі (чеку) має обов'язково бути наявна позначка про проведення розрахункової операції в режимі офлайн.

Перевірити наявність цього чеку в базі даних ДПС можливо через Електронний кабінет після завершення роботи ПРРО в режимі офлайн та передачі ним чека/чеків до фіскального сервера.

Інформація про фіскальні номери, що увійшли до діапазону для використання ПРРО, що працює у режимі офлайн, буде оприлюднена в Електронному кабінеті із зазначенням даних про фіскальний номер ПРРО та про суб'єкта господарювання, для ПРРО якого зарезервовано фіскальні номери.

 

Подання ліквідаційної звітності та сплата податків та єдиного внеску

Для ФОП на загальній системі - останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення. ФОП на загальній системі оподаткування подає податкову декларацію у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду -  протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення та сплачує податок на доходи фізичних осіб протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем граничного строку подання такої декларації.

 Для ФОП на єдиному податку - останнім податковим (звітним) періодом є період, у якому контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення.

Якщо ФОП - платник єдиного податку не подає заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування реєстрація платника ЄП анулюється   за рішенням контролюючого органу на підставі отриманого від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення.

Такий ФОП не сплачує ЄП з періоду, наступного за періодом, у якому  контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення, а саме:

- І та ІІ  групи – з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення;

- ІІІ група – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) кварталом, в якому контролюючим органом отримано від державного реєстратора повідомлення про проведення державної реєстрації припинення.

Незалежна професійна діяльність - фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, у разі її припинення, зобов’язана подати податкову декларацію за результатами звітного року до 01 травня року, що настає за звітним та самостійно сплатити до 01 серпня року, що настає за звітним, суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації.

Звітність з єдиного соціально внеску - подається форма Д 5 за себе, протягом 30 календарних днів  від дня державної реєстрації припинення. Останній звітний період: з дня наступного за днем попереднього звітного періоду до місяця у якому  зареєстровано припинення в ЄДР. Тип форми звіту  - «ліквідаційна».

Сплата здійснюється протягом 10 календарних днів з дня  граничного строку подання звіту з єдиного соціального внеску.

 

Електронний кабінет – це зручно!

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області  нагадує, що «Електронний кабінет платника» надає платникам можливість працювати з органами податкової служби дистанційно у режимі реального часу.

Вхід до Електронного кабінету платники податків можуть здійснити за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний веб-портал ДПС (tax.gov.ua).

У приватній частині Електронного кабінету платнику надано можливість:

- відправити до будь-якого контролюючого органу ДПС лист в електронному вигляді (меню «Листування з ДПС»);

- доступу до: особистої інформації, зокрема реєстраційних та облікових даних (меню «Облікові дані»), даних інтегрованих карток (меню «Стан розрахунків з бюджетом»), переліку отриманих документів та поданої звітності платника податків (меню «Вхідні/вихідні документи»);

- переглянути стан розрахунків з бюджетом (меню «Стан розрахунків з бюджетом»);

- отримати витяг щодо стану розрахунків з бюджетами та цільовими фондами за даними органів ДПС, надіславши запит на його отримання;

- отримати довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи;

- надіслати запити на отримання інформації, заяви на реєстрацію платником окремих податків, отримати витяги з реєстрів;

- створювати та надсилати електронні документи: податкової та статистичної звітності, звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;

- скористатися іншими електронними сервісами та отримати корисну інформацію.

Для фізичних осіб в Електронному кабінеті об’єднано сервіси для громадян в окремий Е-кабінет для громадян, який надає можливість:

- доступу до реєстраційних даних та даних про об’єкти оподаткування (рухоме та нерухоме майно, відомості про які надходять до ДПС з відповідних реєстрів інших державних органів);

- доступу до сформованих податкових повідомлень – рішень щодо сум нарахованих податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку та плати за землю;

- подання декларації про майновий стан і доходи;          

- отримання відомостей про суми виплачених доходів та утриманих податків з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків.

 

Право на податкову знижку слід використати до 31 грудня 2020 року

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області  нагадує платникам податку, що право на використання податкової знижки за наслідками звітного податкового року платник податку повинен використати до  кінця податкового року, наступного за звітним. У разі, якщо до кінця податкового року, наступного за звітним платник податку не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься - п.п. 166.4.3 п. 166.4 ст. 166 Податкового кодексу України.

Про своє право на нарахування податкової знижки та її підстави із зазначенням конкретних сум платник зазначає у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

До податкової знижки включаються фактично здійснені протягом звітного податкового року платником податку витрати, підтверджені відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема: квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), а також копіями договорів за їх наявності в яких обов'язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Копії зазначених у підпункті 166.2.1 цього пункту документів (крім електронних розрахункових документів) надаються разом з податковою декларацією, а оригінали цих документів не надсилаються контролюючому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку давності, встановленого цим Кодексом.

У разі, якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, платник податків зазначає в податковій декларації лише реквізити електронного розрахункового документа.

 

Закон №466: Прискорена амортизація основних засобів

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області  нагадує, що Законом України від 16.01.2020 року №466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України  щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» (далі – Закон №466), який набрав чинності з 23 травня 2020 року змінено вартісний критерій визначення  основних  засобів  з 6000  до 20000 гривень. Звертаємо увагу, що цей критерій  буде застосовуватись  до  основних  засобів,  що  вводяться  в  експлуатацію  після 22 травня 2020 року. Основні засоби, введені в експлуатацію до 23 травня 2020 року продовжують амортизуватись у податковому обліку, навіть якщо їх залишкова балансова вартість не перевищує 20000 гривень.

Крім того, Законом №466 підр.4 розд.ХХ Податкового Кодексу доповнено новим пунктом 431, яким передбачено, що при визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток підприємств на період з 01 січня 2020 року до 31 грудня 2030 року платники податку на прибуток мають право під час розрахунку амортизації щодо основних засобів:

- четвертої групи (машини та обладнання) та п’ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює два роки;

- третьої групи (передавальні пристрої) та дев’ятої групи використовувати мінімально допустимий строк амортизації, який дорівнює п’ять років.

Таким чином, платники податку на прибуток підприємств мають право застосувати прискорену амортизацію, визначену п.431 підр.4 розд. ХХ Податкового Кодексу, починаючи зі звітного періоду – півріччя 2020 року, та відобразити відповідні суми прискореної амортизації у додатку АМ до Декларації за цей період.

 

Закон України №466: до уваги платників єдиного податку

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області  інформує, що Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), згідно з якими з 01 липня поточного року платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої - третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку).

Отже, суб’єкти господарювання – платники єдиного податку другої або третьої груп (далі – платники єдиного податку), що є власниками земельних ділянок або постійними землекористувачами, є платниками земельного податку у разі здійснення ними діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку), у тому числі якщо надання в оренду нерухомого майна є одним із видів діяльності або основним.

Фізичні – особи – підприємці – платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки Декларацію, якщо право власності на земельну ділянку, право постійного користування оформлено на фізичну особу – підприємця.

Якщо право власності на земельну ділянку або право постійного користування оформлене на фізичну особу, яка зареєстрована фізичною особою – підприємцем – платником єдиного податку, та здійснює діяльність з надання таких земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку), то нарахування сум земельного податку відповідно до п. 286.5 ст. 286 ПКУ здійснюється контролюючим органом (за місцем знаходження земельної ділянки), який надсилає (вручає) фізичній особі за місцем його реєстрації до 01 липня поточного року податкове повідомлення-рішення про внесення земельного податку.

 

Довідка про відсутність заборгованості: що необхідно знати про її складання та подання

Механізм надання Довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи визначено Порядком надання довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 03.09.2018 року №733 (далі – Порядок).

Довідка містить інформацію щодо відсутності заборгованості за податковими та іншими платежами до бюджету.

Довідка формується автоматично за даними інформаційно-телекомунікаційних систем контролюючих органів. Системою перевіряється наявність боргу як за основним, так і за неосновним місцем обліку. За наявності у платника податкового боргу та/або недоїмки зі сплати єдиного внеску, та/або заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, навіть у розмірі 1 копійки, автоматично буде сформовано відмову у наданні довідки.

Довідка про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи видається  за встановленою формою (Додаток 1 до Порядку) за основним місцем обліку платника податків, який звертається за наданням послуги, безоплатно на підставі заяви про видачу довідки.

Зазначена заява має відповідати Додатку 2 вказаного вище Порядку з обов'язковим посиланням на відповідний нормативно-правовий акт, яким передбачено необхідність підтвердження відсутності заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, та зазначенням найменування суб'єкта (підприємства, установи, організації), до якого (якої) Довідку буде подано платником.

Заява подається платником (на його вибір) у паперовій або електронній формі.

Довідка надається за вибором платника у паперовій або електронній формі, про що він зазначає у Заяві.

Довідку у паперовій формі платник (його законний чи уповноважений представник) отримує безпосередньо в органі, до якого було подано Заяву.

Довідку в електронній формі платник отримує у приватній частині електронного кабінету.

Термін надання послуги – 5 робочих днів з дня подання заяви.

Термін дії довідки – 10 календарних днів.

 

Коли платнику надсилається податкова вимога у разі виникнення податкового боргу у відповідності до ЗУ №466-ІХ

У разі виникнення у платника податків податкового боргу, контролюючий орган надсилає йому податкову вимогу. Це визначено Податковим кодексом України (далі – ПКУ). Податкову вимогу платнику надсилають тільки у випадку несплати ним узгодженої суми грошового зобов’язання у встановлені строки, якщо сума податкового боргу перевищує 60 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (1020 гривень).

Законом України від 16 січня 2020 року № 466-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві внесено зміни до п. 59.3 ст. 59 ПКУ, відповідно до яких податкова вимога надсилається не раніше першого робочого дня після закінчення граничного строку сплати суми грошового зобов’язання. Якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, однак не була погашена в повному обсязі, податкову вимогу платнику додатково не надсилають.

Податкова вимога повинна містити відомості про факт виникнення податкового боргу та права податкової застави, розмір податкового боргу, який забезпечується податковою заставою, обов’язок погасити податковий борг та можливі наслідки його непогашення в установлений строк, попередження про опис активів, які відповідно до законодавства можуть бути предметом податкової застави, а також про можливі дату та час проведення публічних торгів з їх продажу.

Вимога надсилається (вручається) також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов’язань у встановлені ПКУ строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

У разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

 

Новації Закону № 466: відповідальність за порушення термінів реєстрації податкових накладних у інфографіці

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує, що Законом України від 16.01.2020 року № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до Податкового кодексу щодо адміністрування податку на додану вартість.

 Зокрема, зміни торкнулися штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкової накладної та розрахунку коригування, а саме:

- у разі порушення платниками податку на додану вартість граничного строку реєстрації податкової накладної та/або розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних для операцій з постачання товарів/послуг, які звільнені від ПДВ або які оподатковуються за нульовою ставкою та ін., тягне за собою накладення штраф в розмірі 2 відсотків обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 1020 гривень;

- у разі відсутності реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної/розрахунку коригування, складеної на операції з постачання товарів/послуг, що звільняються від оподаткування ПДВ та на операції, що оподатковуються за нульовою ставкою та ін., що зазначена в податковому повідомленні-рішенні, складеному за результатами перевірки контролюючого органу – тягне за собою накладення на платника податку штрафу в розмірі 5 відсотків обсягу постачання (без податку на додану вартість), але не більше 3400 гривень.

 

Звітність: при поданні форми №1ДФ за ІІІ квартал слід застосовувати нові ознаки доходів

У Пологівському секторі організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області роз’яснюють, оскільки Наказ №241 набрав чинності 01.07.2020 року, то нові ознаки доходів потрібно застосовувати з ІІІ кварталу 2020 року.

Даним наказом внесено зміни до Довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку, згідно з якими нові ознаки доходів діють з 01.07.2020.

Враховуючи викладене, ознаки доходів, які внесені наказом №241 до Довідника ознак доходів, наведеного у додатку до Порядку, застосовуються податковим агентами при поданні  ф. №1ДФ починаючи з ІІІ кварталу 2020 року.

У податковій службі Буковини деталізують, які нові ознаки діють з 1 липня. Відтак,  Наказом №241 у Розділ 1 «Довідник ознак доходів фізичних осіб» чинні назви ознак доходів приводяться у відповідність із нормами ПКУ, а також введено:

1) узагальнену ознаку 153 «Основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку» поділено на дві:

153 «Сума поворотної фінансової допомоги наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому»;

197 «Сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку».

2) розподілено види доходів з ознаки 106 (за нею відображалися всі види доходів щодо оренди нерухомості та землі) на ознаки:

106 «Надання земельної частки (паю) в лізинг, оренду або суборенду»;

195 «Надання земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю в лізинг, оренду суборенду, емфітевзис»;

196 «Надання майна (крім земельної частки (паю), земельної ділянки сільськогосподарського призначення, майнового паю) в лізинг, оренду або суборенду».

3) зі змісту ознаки доходу 125 прибрано згадку про внески за договорами довгострокового страхування життя;

4) викладено у новій редакції ознаку доходу 128.

 

Новації Закону№466: у разі ліквідації підприємницької діяльності податкову декларацію слід подати протягом 20 календарних днів

У Пологівському секторі організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області роз’яснюють, Законом України від 16.01.2020 №466 – ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни до п. 177.11 ст. 177 (діє з 23.05.2020 року), а саме:

Фізичні особи, стосовно яких проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням, подають податкову декларацію за останній базовий податковий (звітний) період, в якій відображаються виключно доходи від проведення підприємницької діяльності, у строки, встановлені ПКУ для місячного податкового періоду.

Отже, подавати таку податкову декларацію про майновий стан і доходи необхідно протягом 20 календарних днів після закінчення місяця, у якому відбулося таке припинення (було - протягом 30 календарних днів з дня проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності).

Нагадаємо, що у разі проведення державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця за її рішенням останнім базовим податковим (звітним) періодом є період з дня, наступного за днем закінчення попереднього базового податкового (звітного) періоду до останнього дня календарного місяця, в якому проведено державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності.

 

ГУ ДПС у Запорізькій області інформує

 

На Запоріжжі 4444 підприємства виплачують зарплатню менше мінімальної

У Запорізькій області триває контроль за дотриманням працедавцями вимог щодо виплат зарплат на законодавчо встановленому рівні. Фахівці податкової служби під час аналітичної роботи встановлюють суб'єктів господарювання, які несвоєчасно або не в повному обсязі нараховують заробітну плату своїм працівникам.

Так, останнім часом у регіоні було виявлено 4444 підприємства, які нараховували заробітну плату нижче мінімального рівня. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, це майже третина від загальної кількості підприємств, які відзвітували до податкових органів.  Зокрема, 41 103 працівника отримували зарплатню менше мінімальної у другому кварталі 2020 року.

Найбільшу кількість роботодавців, котрі не доплачують своїм працівникам, зафіксовано в обласному центрі та у Мелітопольському районі. 

Серед найбільших "мінімізаторів" заробітних плат підприємства оптової та роздрібної торгівлі – понад 28% або 1203 суб’єкти господарювання, на другому місці переробна та добувна промисловість – 15,6% або 671 підприємство, на третьому місці організації, які здійснюють операції з нерухомим майном – 12% або 516 СГД. 

Податкова служба наголошує на недопустимості порушення законодавства при нарахуванні заробітної плати найманим працівникам та закликає дотримуватись соціальних гарантій в оплаті праці.

Нагадаємо, Законом «Про Державний бюджет України на 2020 рік»  визначено розмір мінімальної заробітної  плати  з 01 січня по 31 серпня у сумі  4723 гривні, а  з 1 вересня  – 5000 грн.

 

Приймаєте працівника на роботу? Дотримуйтесь основних правил

Легальні трудові відносини – це важлива складова фінансової стабільності не тільки держави, але й бізнесу та найманих працівників.

Тож, в першу чергу, слід пам’ятати, що компанії, організації та підприємці при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства і нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків.

Зокрема, необхідно дотримуватися основних правил:

?         перед допуском до роботи з працівником укладається трудовий договір;

?         до податкової служби направляється повідомлення про прийняття працівника на роботу;

?         робітникові оформлюється трудова книжка;

?         заробітна плата повинна виплачуватися на рівні не менше мінімальної (у 2020 році – з 1 січня 4723 грн, а з 1 вересня 5000 грн);

?         на зарплату нараховується ЄСВ (22%), з неї утримується ПДФО (18%) та військовий збір (1,5%).

За порушення законодавства про працю передбачені значні штрафні санкції.

 

Запоріжцям видали майже 40 тисяч електронних ключів

За 9 місяців фахівці податкової служби регіону надали електронні довірчі послуги 17341 громадянину. Усього платники податків отримали 39966 кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, порівняно з аналогічним періодом минулого року кількість відвідувачів пунктів реєстрації збільшилась на 4,8 тисячі, а електронних ключів – на 7 тисяч.

Ключі електронного підпису надають можливість користуватися десятками податкових сервісів онлайн, які пропонує Електронний кабінет платника (https://cabinet.tax.gov.ua), а також отримувати послуги від інших державних відомств, організацій і компаній.

Нагадуємо, на період карантину надання електронних довірчих послуг здійснюється лише за наявності у клієнтів засобів захисту від респіраторних захворювань та з обмеженою кількістю одночасного перебування людей у приміщеннях відокремлених пунктів реєстрації, в залежності від кількості працюючих робочих місць (на 1 працівника 1 відвідувач).

Докладна інформація про порядок отримання ключів, регламент роботи і контакти підрозділів, а також механізм повторного (дистанційного) формування сертифікатів за електронним запитом розміщені на сайті Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС: https://acskidd.gov.ua.

 

Запоріжці сплатили 6 мільярдів гривень єдиного внеску

З початку року надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове соціальне страхування від запорізьких підприємств та підприємців склали 6 мільярдів 382 мільйони гривень (без даних великих підприємств, які перебувають на обліку в Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДПС).

За інформацією начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області Романа Афонова, порівняно з минулим роком сплачена сума зросла на 317 мільйонів або на п'ять відсотків. Також керівник податкової служби регіону повідомив, що у вересні запорізькі роботодавці перерахували до соціальних фондів 746 мільйонів гривень єдиного внеску, що майже на 67 мільйонів більше вересневих показників 2019 року.

Так, у січні-вересні суб'єкти господарювання м. Запоріжжя направили 3 мільярди 313 мільйонів гривень єдиного внеску, м. Енергодар, Кам’янсько-Дніпровського та Великобілозерського районів – 973 мільйони, м. Мелітополь, Мелітопольського та Веселівського районів – 590 мільйонів, м. Бердянськ, Бердянського та Приморського районів – 435,5 мільйона, Пологівського, Більмацького та Розівського районів – 180 мільйонів, Василівського та Михайлівського районів – 177,7 мільйона, Вільнянського, Новомиколаївського районів – 170,7 мільйона, Оріхівського та Гуляйпільського районів – 163,7 мільйона тощо.

Усього в органах податкової служби області зареєстровано 169880 платників єдиного внеску, з них 51916 підприємств та 117964 фізичні особи.

Нагадаємо, ставка єдиного внеску становить 22 відсотки, його сплачують роботодавці за своїх найманих працівників та фізичні особи-підприємці – за себе. Надходження від єдиного внеску спрямовуються до Пенсійного фонду та до спеціальних фондів соціального страхування.

 

Запоріжці поповнили державний бюджет майже на шість мільярдів

У січні-вересні платники податків Запорізького регіону спрямували до державної скарбниці 5 мільярдів 911 мільйонів гривень (без показників великих підприємств, які зареєстровані в Запорізькому управлінні Офісу ВПП ДПС).

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, порівняно з аналогічним періодом минулого року рівень сплати збільшився на 364 мільйони або на                 6,6 відсотка.

Близько половини доходів держбюджету сформував податок на додану вартість – 2 мільярди 889 мільйонів. Це на 349 мільйонів або на 13,8 відсотка перевищило минулорічні надходження.

Підприємства, установи і підприємці перерахували до державної казни 1 мільярд 527 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб, що майже на 102 мільйони або на 7 відсотків більше, ніж надійшло у січні-вересні 2019 року.

Також з доходів запоріжців сплачено 485 мільйонів гривень військового збору, що на                        28 мільйонів або на 6 відсотків більше, ніж торік.

Крім того, до скарбниці надійшло 514 мільйонів гривень податку на прибуток, 245 мільйонів гривень рентних платежів, 105 мільйонів гривень екологічного податку, 49 мільйонів гривень акцизного податку з ввезеної на територію України підакцизної продукції тощо.

 

Обережно! Знову аферисти вдають з себе податківців

Запорізькі підприємці повідомляють про шахраїв, які намагаються злочинним шляхом виманити гроші. Зловмисники телефонують нібито від імені керівника одного зі структурних підрозділів Головного управління ДПС у Запорізькій області та вимагають перерахувати кошти за непроведення перевірки.

Вкотре наголошуємо, що податкова служба працює виключно у правовому полі, тому просимо про подібні випадки оперативно повідомляти правоохоронні органи.

 

Запорізькі місцеві скарбниці отримали сім мільярдів гривень податків і зборів

Податкові надходження до місцевих бюджетів Запорізького регіону за дев'ять місяців склали                7 мільярдів 20 мільйонів гривень (не враховуючи дані великих платників, які обслуговуються в Східному управлінні Офісу ВПП ДПС).

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, запоріжці збільшили сплату податків і зборів до показників січня-вересня минулого року на               265 мільйонів або на 4 відсотки.

Понад 65 відсотків доходів скарбниць громад забезпечила сплата податку на доходи фізичних осіб – 4 мільярди 582 мільйони, що на 7 відсотків більше, ніж торік.

Представники малого і середнього підприємництва поповнили бюджети більш ніж на 1 мільярд гривень. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження єдиного податку збільшились на 74 мільйони або на 8 відсотків. Зокрема, фізичні особи-підприємці спрямували                 722,5 мільйона, юридичні особи – 133,7 мільйона, сільськогосподарські товаровиробники – майже            155 мільйонів.

За користування і оренду земельних ділянок скарбниці отримали 809 мільйонів гривень плати за землю. Так, від суб'єктів господарювання-юридичних осіб надійшло 600 мільйонів, від фізичних осіб – 209 мільйонів.

Запорізькі компанії і підприємці перерахували до місцевої казни 140,4 мільйона гривень рентної плати, 136 мільйонів гривень акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, 90 мільйонів гривень екологічного податку, майже 85 мільйонів гривень податку на прибуток тощо.

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь