A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

З 1 січня розпочався новий етап подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2020 рік.

Дата: 14.01.2021 14:53
Кількість переглядів: 619

Фото без опису

Відповідно до статті 45 Закону України «Про запобіганнякорупції» (далі – Закон) суб’єкти декларування, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація), за минулий рік.

Зверніть увагу, що необхідно зробити декларанту.

Перш за все, необхідно перевірити адресу електронної поштової скриньки, яка вказана у персональному кабінеті Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевогосамоврядування (далі – Реєстр).

Далі необхідно перевірити термін дії та працездатність Вашого електронного цифрового підпису (далі – ЕЦП) для роботи з Реєстром.

Що і як декларувати?

 В електронній декларації зазначається інформація про суб’єкта декларування, членів його сім’ї та відомості про майно, яке перебуває в їхньому володінні, іншому праві користування, на праві оренди. Зокрема, декларуванню підлягає нерухомість, цінне рухоме майно (наприклад, транспортні засоби, ювелірні вироби), цінні папери, корпоративні права, доходи, грошові активи, фінансові зобов’язання, а також зазначається інформація про членство декларанта в організаціях, про юридичні особи, бенефіціаром яких є декларант чи члени його сім’ї, про видатки декларанта.

Якщо у суб’єкта декларування з певних причин немає всіх даних, необхідних для заповнення, то декларацію слід подавати з наявними даними. Адже відповідно до частини 4 статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» до спливу семи днів після подання декларації суб’єкт декларування має право подати виправлену (уточнену) декларацію, але не більше трьох разів.

Не обов’язково дотримуватися черговості заповнення розділів. Розділи декларації заповнюються залежно від майнового стану суб’єкта декларування або членів його сім’ї.

Оскільки буде подаватись  декларація за 2020 рік, то треба обирати тип декларації «щорічна за 2020 рік».

У новій редакції Закону України «Про запобігання корупції» значно розширено перелік близьки хосіб, окрім членів сім’ї, там ще згадують цілу купу родичів. Відповідно до ст.1, окрім членів сім’ї суб’єкта декларування, зазначеного у частині першій статті 3 цього Закону, а це: чоловік, дружина, батько, мати, вітчим, мачуха, син, дочка, пасинок, падчерка, рідний та двоюрідний брати, рідна та двоюрідна сестри, рідний брат та сестра дружини (чоловіка), племінник, племінниця, рідний дядько, рідна тітка, дід, баба, прадід, прабаба, внук, внучка, правнук, правнучка, зять, невістка, тесть, теща, свекор, свекруха, батько та мати дружини (чоловіка) сина (дочки), усиновлювач чи усиновлений, опікун чи піклувальник, особа, яка перебуває під опікою або піклуванням зазначеного суб’єкта.

Звернітьувагу, що декларувати в обов’язковому порядку доведеться не лише особу, яка перебуває у шлюбі із суб’єктом декларування, а й дітей зазначеногос уб’єкта до досягнення ними повноліття – незалежно від спільного проживання із суб’єктом. Крім того, якщо прожив з кимось 183 дні – декларуй!

Пам’ятай, що виправлення декларації дозволено робититричі, протее упродовж того самого семиденного терміну.

Необхідно зазначати реєстраційний номер облікової картки платника податків, серію та номер паспорта громадянинаУкраїни, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі суб’єкта декларування та членів його сім’ї.

Крім того, підлягають декларуванню об’єкти інтелектуальної власності, що можуть бути оцінені в грошовому еквіваленті, та криптовалюти.

При заповненні розділу 12 «Грошові активи» доведеться декларувати відомості щодо грошових активів, які включатимуть дані про вид, розмір та валюту активу, найменування та код Єдиного державного реєстру підприємств, організацій, установи, в якій відкриті відповідні рахунки або до якої зроблені відповідні внески.

Декларуємо дані про банківські та інші фінансові установи, у тому числі за кордоном, у яких у суб’єкта декларування або членів його сім’ї відкриті рахунки (незалежновід типу рахунку, а також рахунки, відкриті третіми особами на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї) або зберігаються кошти, інше майно. Адже до електронної декларації потрібно включити дані про тип та номер рахунку, дані про банківську або іншу фінансову установу, осіб, які мають право розпоряджатися таким рахунком або мають доступ до індивідуального банківського сейфа, осіб, які відкрили рахунок на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї.

Суб’єкти декларування повинні врахувати, що закон чітко встановив норму, що заповнювати  електронну декларацію треба незалежно від того, знаходиться об’єкт декларування на території України чи за її межами.

Заслуговує на особливу увагу той факт, що відомості в електронну декларацію вносяться не лише станом на 31.12 звітного року. Дані про об’єкт декларування, який перебував у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї, зазначаються в декларації, якщо такий об’єкт перебував у володінні або користуванні станом на останній день звітного періоду або протягом не менше половини днів звітного періоду. Тобто, якщо квартира, машина чи інше майно були у володінні чи користуванні пів року, її потрібно декларувати, навіть, якщо вже на 31.12 звітного року майно вибуло з власності чи користування!

Отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство. Проте ця вимога застосовується лише до суб’єктів декларування, які є службовими особами, які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь