A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

Пологівське управління ГУ ДФС у Запорізькій області інформує !

Дата: 10.02.2021 11:21
Кількість переглядів: 382

Фото без описуПологівські податківці провели семінар для платників Розівського району

Днями пологівські податківці провели семінар для керівників та бухгалтерів підприємств та фізичних осіб-підприємців, присвячений основним змінам у податковому законодавстві. Відкрила захід начальниця Пологівського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Запорізькій області Світлана Бруй.

Очільниця звернула увагу, що з 1 січня 2021 року збільшено мінімальну заробітну плату та прожитковий мінімум. Відповідно, для підприємців, які перебувають на спрощеній системі оподаткування, збільшується сума сплати єдиного податку та єдиного соціального внеску.

Проінформувавши про зміну бюджетних рахунків у січні 2021 року та дотримання Порядку заповнення реквізиту "Призначення платежу", податківці закликали до уважного заповнення платіжних документів та своєчасної сплати податкових зобов’язань, а також застерегли, що виникнення податкового боргу спричинить застосування штрафних санкцій та призведе до застосування комплексу заходів з погашення податкового боргу.

Окремим блоком податківці роз'яснили новації у використанні РРО. Платникам детально роз’яснено питання стосовно застосування фізичними особами-підприємцями реєстраторів розрахункових операцій (далі - РРО) та програмних реєстраторів розрахункових операцій (далі - ПРРО) з 01 січня 2021 року.

У 2021 році РРО та/або ПРРО не застосовуються фізичними особами – підприємцями - платниками єдиного податку ІІ-ІV груп, обсяг доходу яких  протягом календарного року не перевищуватиме 220 розмірів мінімальної заробітної плати  (у 2021 році - 1 320 000 гривень) крім тих, які здійснюють: реалізацію технічно складних  побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; реалізацію лікарських засобів,  виробів медичного призначення; надання платних послуг у сфері охорони здоров’я; реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Платники єдиного податку I групи РРО та/або ПРРО теж не застосовують.

Окремо, фахівці податкової служби зупинилися на нормах Закону України                             від 04.12.2020 № 1072-ІХ «Про внесення змін  до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1072-ІХ) в частині процедур, передбачених при списанні сум недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів та пені.

Так, зокрема, Законом № 1072-ІХ внесені зміни до Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» відповідно до яких встановлено новий період, протягом якого такі платники можуть звернутися за списанням (до 01 березня 2021 року).

Крім того, доповідачі нагадали, що з 1 січня стартувала кампанія декларування доходів, отриманих громадянами у 2020 році. Декларацію слід подати до органів державної податкової служби за формою затвердженою наказом Міністерства фінансів України   від                   2 жовтня 2015 року № 859 (зі змінами та доповненнями),  за місцем реєстрації. Фізичні особи, які мають намір скористатися правом на податкову знижку, подають декларацію упродовж всього 2021 року.

Фізичні особи, що одержали дохід у вигляді спадщини, який оподатковується за нульовою ставкою податку, не зобов’язані включати вартість такої спадщини до складу загального річного оподатковуваного доходу.

Такі фізичні особи можуть не подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання декларації.

Фізичні особи, які отримали спадщину, що оподатковується за ставками 5% та 18%, зобов'язані включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року (не пізніше 30 квітня 2021 року).

Громадяни, які самостійно обробляють земельні ділянки площею понад 2 гектари, повинні декларувати та сплачувати податки з доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції.

Також були розглянуті питання легалізації трудових відносин, відповідальності за порушення законодавства про працю. Присутніх ознайомили з наслідками нелегального використання роботодавцями найманої робочої сили та закликали оформити найманих працівників і відмовитись від зарплат "у конвертах".

В ході семінару надано відповіді платникам на запитання щодо користування «Електронним кабінетом», формування  та відправлення податкової звітності,  отримання відомостей про  суми виплачених доходів та утриманих податків з ДРФО.

Наприкінці семінару платники дізнались про електронні сервіси ДПС, сторінки служби в месенджерах та соціальних мережах.

На всі питання, що виникли у платників у ході семінару, були надані вичерпні відповіді.

 

Розяснення законодавства

 

Закон № 1072: процедури по списанню сум недоїмки, штрафів та пені з єдиного внеску продовжуються

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області  інформує нагадує, що Законом України від 04 грудня 2020 року № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» внесено зміни до Закону України від 08 липня  2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (із змінами та доповненнями) (далі –  Закон № 2464).

Так., п. 915 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 2464 викладено у новій редакції, відповідно до якої підлягають списанню за заявою платника та у порядку, визначеному Законом № 2464, несплачені станом на 1 грудня 2020 року з урахуванням особливостей, визначених цим пунктом, суми недоїмки, нараховані платникам єдиного внеску, зазначеним у пунктах 4 (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування) та 5 частини першої статті 4 Закону № 2464, за період з                1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року, а також штрафи та пеня, нараховані на ці суми недоїмки включно до дати подання заяви про списання недоїмки, у разі якщо такими платниками не отримано дохід (прибуток) від їх діяльності, що підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб, та за умови подання до 1 березня 2021 року:

а) особами, які станом на дату подання заяви про списання недоїмки є платниками, або у період з 1 січня 2017 року до дати подання заяви вважалися платниками, зазначеними у пункті 4 частини першої статті 4 Закону № 2464 (крім фізичних осіб – підприємців, які обрали спрощену систему оподаткування), – державному реєстратору за місцем знаходження реєстраційної справи фізичної особи – підприємця заяви про державну реєстрацію припинення підприємницької діяльності та до податкового органу – звітності відповідно до вимог частини другої статті 6 Закону № 2464 за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року. Такі документи подаються платником (особою) виключно у випадку, якщо вони не були подані раніше;

б) особами, які станом на дату подання заяви про списання недоїмки є платниками, або у період з 1 січня 2017 року до дати подання заяви вважалися платниками, зазначеними у пункті 5 частини першої статті 4 Закону № 2464, – до податкового органу за основним місцем обліку заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та звітності відповідно до вимог частини другої статті 6 цього Закону за період з 1 січня 2017 року до 1 грудня 2020 року. Такі документи подаються платником (особою) виключно у випадку, якщо вони не були подані раніше.

Після отримання у встановленому законом порядку відповідних відомостей від державного реєстратора або заяви про зняття з обліку як платника єдиного внеску та за умови подання платником єдиного внеску (особою) зазначених документів (якщо відповідні документи не були подані раніше) податковий орган протягом 15 робочих днів проводить камеральну перевірку, за результатами якої приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені або вмотивоване рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

Податковим органом може бути прийнято рішення про відмову списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені, за умови якщо за результатами перевірки буде встановлено, що:

1) платник податків отримав дохід (прибуток) від здійснення підприємницької та/або незалежної професійної діяльності протягом періоду з 1 січня 2017 року до 1 грудня                      2020 року;

2) суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були в повному обсязі самостійно сплачені платником (особою) або стягнуті у порядку, передбаченому Законом № 2464.

У разі якщо суми недоїмки, а також штрафи та пеня, нараховані на суми недоїмки, були частково самостійно сплачені платником (особою) та/або стягнуті у порядку, передбаченому цим Законом, податковий орган приймає рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені у частині, що залишилася несплаченою.

Штрафні санкції до платника єдиного внеску, передбачені пунктом 7 частини одинадцятої статті 25 Закону № 2464, за наведених умов не застосовуються.

Вимога про сплату суми недоїмки, штрафних санкцій і пені вважається відкликаною у день прийняття податковим органом рішення про списання суми недоїмки, штрафних санкцій і пені.

Нараховані та сплачені або стягнуті за зазначений період суми недоїмки, штрафних санкцій і пені відповідно до Закону № 2464 не підлягають поверненню.

Податковий орган протягом п’яти робочих днів з дня прийняття рішення про списання недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів та пені, нарахованих на ці суми, надає територіальним підрозділам державної виконавчої служби інформацію про такі списані суми недоїмки з єдиного внеску в розрізі платників єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

З дня винесення податковим органом рішення про списання недоїмки з єдиного внеску, а також штрафів та пені, нарахованих на ці суми недоїмки, на підставі наданої податковим органом інформації підлягають закінченню відкриті державною виконавчою службою виконавчі провадження та припиняються заходи примусового виконання рішень щодо стягнення таких сум з платників єдиного внеску, яким здійснюється списання сум недоїмки, а також штрафів та пені, нарахованих на ці суми недоїмки, відповідно до пункту 915 в порядку, визначеному Законом України «Про виконавче провадження».

 

До уваги платників єдиного внеску!

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області  інформує, що з 01.02.2021 звіт щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – Звіт) подається у редакції, затвердженій наказом Міністерства фінансів України від 05.11.2020 № 670 «Про затвердження Змін до Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.12.2020 за  № 1289/35572 (далі – Наказ                 № 670).

Водночас, у разі подання з 01.02.2021 Звіту за формами, відмінними від форм, встановлених Наказом № 670, їх приймання та опрацювання здійснюється відповідно до вимог нормативно-правових актів, щодо подання Звіту за не чинними формами.

Якщо ж платником до 01.02.2021 Звіт за формою, що була передбачена Порядком формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, у редакції наказу Міністерства фінансів України від 15 травня 2018 року № 511, який пройшов всі контролі при завантажені до Реєстру страхувальників та до Реєстру застрахованих осіб, у такого платника не виникає обов’язку перездавати Звіт за оновленою формою.

 

Відповідальність за порушення застосування РРО

Пологівська ДПІ повідомляє, що за порушення вимог Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями до суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції за товари (послуги), відповідно до             ст. 17 Закону № 265 застосовуються фінансові санкції у таких розмірах:

? у разі встановлення в ході перевірки факту: проведення розрахункових операцій з використанням реєстраторів розрахункових операцій, програмних реєстраторів розрахункових операцій або розрахункових книжок на неповну суму вартості проданих товарів (наданих послуг); непроведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій з фіскальним режимом роботи; невидача (в паперовому вигляді та/або електронній формі) відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, або проведення її без використання розрахункової книжки на окремому господарському об'єкті такого суб'єкта господарювання:

• 100 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за порушення, вчинене вперше;

• 150 відсотків вартості проданих з порушеннями, встановленими цим пунктом, товарів (робіт, послуг) – за кожне наступне вчинене порушення;

? п'ятдесят неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – якщо у випадках, визначених Законом № 265, при здійсненні розрахункових операцій суб'єкт господарювання не використовує, використовує незареєстровані належним чином, порушує встановлений порядок використання або не зберігає протягом встановленого строку книги обліку розрахункових операцій та/або розрахункові книжки;

? тридцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі якщо контрольну стрічку не надруковано або не створено в електронній формі на реєстраторах розрахункових операцій або виявлено спотворення даних про проведені розрахункові операції, інформація про які міститься на такій контрольній стрічці;

?  триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі проведення розрахункових операцій через реєстратори розрахункових операцій та/або програмних реєстраторів розрахункових операцій без використання режиму програмування найменування кожного підакцизного товару із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, ціни товару та обліку його кількості;

? двадцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі порушення встановленого п. 1 ст. 9 порядку проведення розрахунків через каси підприємств, установ і організацій, в яких ці операції повинні проводитися з оформленням прибуткових і видаткових касових ордерів та видачею відповідних квитанцій у встановленому порядку, або у разі порушення порядку оформлення розрахункових і звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному (крім приміського) та авіаційному транспорті;

? триста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі застосування при здійсненні розрахункових операцій реєстратора розрахункових операцій, в конструкцію чи програмне забезпечення якого внесені зміни, не передбачені конструкторсько-технологічною та програмною документацією виробника;

? тридцять неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – у разі неподання до контролюючих органів звітності, пов'язаної із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій, розрахункових книжок та копій розрахункових документів і фіскальних звітних чеків з реєстраторів розрахункових операцій через дротові або бездротові канали зв'язку в разі обов'язковості її подання.

 

Наявність особистого ключа КЕП чи печатки на носії можна перевірити

Пологівська ДПІ звертає увагу на наступне. Для того щоб перевірити наявність особистого ключа кваліфікованого електронного підпису (КЕП) чи печатки на носії потрібно включити функцію перегляду прихованих файлів.

Зокрема, якщо у вас встановлено операційну систему Windows 7 потрібно виконати наступні дії:

? відкрити «Мій комп’ютер» та на вкладці «Впорядкувати» натиснути пункт «Параметри папок та пошуку»;

? у вікні «Параметри папок» на вкладці «Вигляд» потрібно поставити мітку «Відображати приховані файли і папки» та натиснути кнопку «Застосувати».

Якщо на комп’ютері встановлено операційну систему Windows XP потрібно виконати наступні дії:

? відкрити «Мій комп’ютер» та на вкладці «Сервіс» натиснути пункт «Властивості папки»;

? у вікні «Параметри папок» на вкладці «Вигляд» потрібно поставити мітку «Відображати приховані файли і папки» та натиснути кнопку «Застосувати».

Отже, для перевірки наявності особистого ключа кваліфікованого електронного підпису (КЕП) на носії необхідно включити функцію перегляду прихованих файлів. Результатом перевірки є відображення файлу «Key-6.dat».

При цьому для належної роботи особистого ключа кваліфікованого електронного підпису (КЕП) чи печатки змінювати ім’я зазначеного файлу забороняється.

 

Нові правила застосування РРО

Пологівська ДПІ повідомляє, що Законом України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» встановлено: фізичні особи – підприємці, які здійснюють розрахункові операції в готівковій чи в безготівковій формі зобов’язані надавати особі, яка отримує або повертає товар, отримує послугу або відмовляється від неї, в обов'язковому порядку розрахунковий документ встановленої форми та змісту на повну суму проведеної операції.

Такий документ має бути створений у паперовій чи електронній формі. У тому числі він може відтворюватись на дисплеї пристрою, на якому встановлений програмний реєстратор розрахункових (РРО) операцій QR-коду. Це дозволяє особі здійснювати його зчитування та ідентифікацію з розрахунковим документом за структурою даних, що в ньому міститься та надсилати електронний розрахунковий документ на наданий такою особою абонентський номер або адресу електронної пошти.

Пошук чеків, виданих програмним РРО, можна здійснити в Електронному кабінеті за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua/cashregs/check.

Передача розрахункового документа та фіскального звітного чека підтверджується отриманням фіскального номера, що присвоюється цим документам фіскальним сервером.

Також факт передачі реєстраційної заяви, повідомлень про виявлення несправності програмного РРО, відкриття зміни, підтверджується отриманням відповідних квитанцій від фіскального сервера.

 

Термін сплати ЄВ ФОП за найманих працівників

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що відповідно до абзацу третього п. 1 частини 1 ст. 4 Закону України від 8 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями (далі – Закон № 2464) платниками єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) є роботодавці – ФОП, зокрема ті, які використовують працю інших осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством про працю, чи за цивільно-правовим договором (крім цивільно-правового договору, укладеного з ФОП, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, відповідно до відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань).

Згідно абзацу першого частини 8 ст. 9 Закону № 2464 платники, зазначені, зокрема, у п. 1 частини 1 ст. 4 Закону № 2464 зобов’язані сплачувати ЄВ, нарахований за календарний місяць не пізніше 20 числа наступного місяця.

Тобто, ФОП - роботодавці сплачують нараховані суми ЄВ за найманих працівників за відповідний календарний місяць не пізніше 20 числа наступного місяця.

При цьому, під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується ЄВ, платники, одночасно з видачею зазначених сум, зобов’язані сплачувати нарахований на ці виплати ЄВ у розмірі, встановленому для відповідних платників (авансові платежі) (абзац другий частини восьмої ст. 9 Закону № 2464).

 

Здійснюючи розрахунки у безготівковій формі через установи банку РРО (ПРРО) не застосовується

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що згідно з п. 1.4 глави 1 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21 січня 2004 року № 22 із змінами та доповненнями, безготівкові розрахунки – це перерахування певної суми коштів з рахунків платників на рахунки отримувачів коштів, а також перерахування банками за дорученням підприємств і фізичних осіб коштів, унесених ними готівкою в касу банку, на рахунки отримувачів коштів. Ці розрахунки проводяться банком на підставі розрахункових документів на паперових носіях чи в електронному вигляді.

Відповідно до п. 12 ст. 9 Закону України від Закону від 06 липня 1995 року                          № 265/95ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» із змінами та доповненнями (далі – Закон № 265) РРО та/або ПРРО та РК не застосовуються якщо в місці отримання товарів (надання послуг) операції з розрахунків у готівковій формі не здійснюються (склади, місця зберігання товарів, оптова торгівля тощо).

При здійсненні розрахунків у безготівковій формі через установи банку РРО або ПРРО не застосовується.

 

Відстрочення податкового боргу

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що Закон України від 04 грудня 2020 року № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідеміологічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» передбачає низку пунктів щодо податкових боргів бізнесу та громадян.

Зокрема, відстрочення до 29 грудня 2021 року сплати податкових боргів громадян та самозайнятих осіб на суму до 6 800 гривень, які виникли станом на 01 грудня 2020 року.

Громадянам необхідно звернутися з відповідною заявою довільної форми до податкового органу, де обліковується такий податковий борг. Заяву можна подати як у паперовому вигляді (особисто звернувшись до контролюючого органу або надіславши листа), так і в електронному – через приватну частину Електронного кабінету.

 

Запрошуємо громадян задекларувати доходи

Пологівські податківці запрошують громадян на нову кампанію декларування доходів, яка стартувала 1 січня 2021 року.

В Центрі обслуговування платників Пологівської ДПІ чекають на громадян, які отримували у 2020 році доходи від надання в оренду рухомого і нерухомого майна, від осіб, які не є податковими агентами (роботодавцями, підприємцями, підприємствами), у спадок, подарунки, іноземні доходи та інші доходи, що підлягають оподаткуванню податком на доходи фізичних осіб.

Декларація про майновий стан і доходи подається до органу державної податкової служби за місцем реєстрації, або через електронний кабінет платника.

 

До уваги платників! Особливості надання «нульової» звітності

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує, якщо підприємство не працює або не отримає дохід у звітному періоді це не означає, що звітність можна не подавати. Лише у випадках чітко визначених чинним законодавством, звітність не подається.

Відповідно до п. 49.2 ст. 49 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) платник податків зобов'язаний за кожний встановлений цим Кодексом звітний період, в якому виникають об'єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог цього Кодексу подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Це правило застосовується до всіх платників податків, в тому числі платників, які перебувають на спрощеній системі оподаткування обліку та звітності.

При цьому особи, які реалізують пальне, а також платники, які мають діючі (призупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, яка підлягає ліцензуванню згідно із законодавством, зобов’язані за кожний звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили такі платники господарську діяльність у звітному періоді.

Крім того, платники податку на прибуток підприємств, які оподатковуються за ставкою нуль відсотків відповідно до пункту 44 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, подають контролюючим органам декларації (розрахунки) з податку на прибуток підприємств за спрощеною формою у порядку, встановленому цим Кодексом.

 

Пологівська ДПІ про подання податкової декларації платниками єдиного податку першої і другої груп

Платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 Податкового кодексу України (далі – ПКУ), а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

Норми встановлені п. 296.2 ст. 296 ПКУ.

Така податкова декларація подається, якщо платник єдиного податку не допустив перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, та/або самостійно не перейшов на сплату єдиного податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої групи.

Згідно із п.п. 296.5.1 п. 296.5 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, або самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої (фізичні особи – підприємці) груп, або відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

При цьому у податковій декларації окремо відображаються обсяг доходу, оподаткований за ставками, визначеними для платників єдиного податку першої та другої груп, обсяг доходу, оподаткований за ставкою 15 відсотків, обсяг доходу, оподаткований за новою ставкою єдиного податку, обраною згідно з умовами, визначеними главою 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV, авансові внески, встановлені п. 295.1 ст. 295 ПКУ.

Подання податкової декларації у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, звільняє таких платників від обов’язку подання податкової декларації у строк, встановлений для річного податкового (звітного) періоду.

Відповідно до п.п. 49.18.2 та п.п. 49.18.3 п. 49.18 ст. 49 ПКУ податкові декларації, крім випадків, передбачених ПКУ, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює:

- календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) – протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);

- календарному року, крім випадків, передбачених п.п. 49.18.4 та 49.18.5 п. 49.18 ст. 49 ПКУ (для платників податків на доходи фізичних осіб) – протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

При цьому, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем (п. 49.20 ст. 49 ПКУ).

Пунктом 295.1 ст. 295 ПКУ визначено, що фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

У разі якщо сільська, селищна або міська рада приймає рішення щодо зміни раніше встановлених ставок єдиного податку, єдиний податок сплачується за такими ставками у порядку та строки, визначені п.п. 12.3.4 п. 12.3 ст. 12 ПКУ (п. 295.1 ст. 295 ПКУ).

Сплата єдиного податку платниками, зокрема, першої та другої груп здійснюється за місцем податкової адреси (п. 295.4 ст. 295 ПКУ).

 

ГУ ДПС у Запорізькій області інформує:

 

У січні держбюджет отримав від запорізьких платників податків 786 мільйонів

У січні поточного року запорізькі платники податків спрямували до державного бюджету 786 мільйонів 330 тисяч гривень (за оперативною інформацією та без показників великих платників). Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, сплачена сума на 30 відсотків перевищила минулорічну, додаткові надходження склали 185 мільйонів.

Понад 60 відсотків доходів скарбниці сформував податок на додану вартість – за перший місяць запорізькі компанії і підприємці направили 482,5 мільйона, що на 107 мільйонів або на 28 відсотків більше, ніж торік.

Роботодавці і мешканці регіону сплатили 216 мільйонів гривень податку на доходи фізичних осіб, зростання показників до аналогічного періоду попереднього року становить 64,6 мільйона або 43 відсотки.

Військового збору надійшло понад 55 мільйонів, що у порівнянні із січнем 2020 року на 7,8 мільйона або на 16 відсотків більше.

Крім того, представники бізнесу, організації і установи перерахували до бюджету 21 мільйон гривень податку на прибуток, 2,5 мільйона гривень акцизного податку з ввезених на територію України підакцизних товарів, 2,2 мільйона гривень рентної плати за користування надрами, 800 тисяч гривень екологічного податку тощо.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook: https://www.facebook.com/TaxUkraine/.

 

Обережно: шахраї знову "збирають" фінансову допомогу!

Зловмисники за допомогою відпрацьованої схеми здійснили чергову атаку на запорізьких підприємців. Афера полягає в наступному: платнику податків телефонують нібито з податкової і від імені певної посадової особи пропонують вирішити питання із не проведенням перевірки за певну винагороду.

На цей раз шахрайські дії зафіксовані у Пологівському районі. Там телефонні дзвінки надходили з номерів: (050) 142-16-10 та (066) 705-89-32. Невідомі особи представлялись завідувачем Пологівського сектору податків і зборів з юридичних осіб та проведення камеральних перевірок та просили надати фінансову допомогу начальнику Пологівської ДПІ з метою уникнення проведення "перевірки з ДПС України".

Застерігаємо платників податків, подібні дзвінки або повідомлення – це один із видів злочинної схеми наживи на довірливих громадянах. Радимо бути пильними, ретельно перевіряти інформацію і у подібних ситуаціях повідомляти правоохоронні органи.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook: https://www.facebook.com/TaxUkraine/.

 

Податкові надходження до запорізьких місцевих бюджетів склали майже мільярд гривень

У січні до місцевих бюджетів регіону надійшло 970 мільйонів гривень (за оперативною інформацією та без даних великих платників). Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, податкові надходження порівняно із січнем минулого року збільшились на 246 мільйонів або на 34 відсотки.

Так, скарбниці запорізьких громад отримали 647,8 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб. Рівень аналогічного періоду 2020 року перевищено на 194 мільйони або на 43 відсотки.

Представники малого і середнього підприємництва спрямували до бюджетів 149 мільйонів гривень єдиного податку, що на 8 тисяч більше, ніж торік. Зокрема, фізичні особи-підприємці сплатили 88,5 мільйона, юридичні особи – 14 мільйонів, сільськогосподарські товаровиробники – 46,5 мільйона.

Запорізькі власники і орендарі земель поповнили скарбниці на 112 мільйонів, сума плати за землю до даних минулого року зросла на 32,5 мільйона або на 41 відсоток. У тому числі, від юридичних осіб надійшло понад 104 мільйони, від фізичних осіб – 7,7 мільйона.

Також підприємства і підприємці регіону направили до бюджетів 27 мільйонів гривень акцизного податку з роздрібної торгівлі підакцизними товарами, 25 мільйонів гривень податку на нерухомість, 2,4 мільйона гривень податку на прибуток тощо.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook: https://www.facebook.com/TaxUkraine/.

 

Запорізький бізнес сплатив майже півмільярда гривень ПДВ

У січні компанії і підприємці регіону сплатили до державного бюджету 482 мільйони 511 тисяч гривень податку на додану вартість (за оперативною інформацією). Рівень надходжень січня 2020 року перевищено на 107 мільйонів або на 28 відсотків. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов.

Найбільші суми ПДВ спрямували представники бізнесу м. Запоріжжя – 278 мільйонів, платники Мелітопольської і Веселівської територіальних громад направили до державної скарбниці 36,8 мільйона, Бердянської і Приморської – 28,8 мільйона, Пологівської, Більмацької та Розівської – 23,7 мільйона, Токмацької і Чернігівської – 20 мільйонів, Вільнянської та Новомиколаївської – понад 19 мільйонів, Якимівської та Приазовської територіальних громад – 18 мільйонів гривень тощо.

Всього станом на 1 лютого у Запорізькій області зареєстровано 10023 платника ПДВ, серед яких 9066 юридичних осіб та 957 фізичних осіб-підприємців.

Нагадаємо, 22 лютого – граничний термін подання декларації з податку на додану вартість за січень 2021 року, а 26 лютого – останній день сплати ПДВ за січень.

Також рекомендуємо ознайомитися з останніми змінами у податковому законодавстві. Зокрема, про пільги з ПДВ для суб'єктів господарювання зі сфери культури, креативних індустрій, туризму можна прочитати у Інформаційному листі Державної податкової служби № 18: https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/449727.html.

 

Декларування доходів: право чи обов'язок? Вебінар для запоріжців

Запорізькі податківці продовжують онлайн взаємодію з платниками. Черговий вебінар був присвячений цьогорічній кампанії декларування доходів громадян.

Хто, за яких умов та в який термін повинен обов'язково подати річну декларацію, а хто може скористатися податковою знижкою – ці та інші питання роз'яснювала заступниця начальника управління-начальниця відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Головного управління ДПС у Запорізькій області Ірина Лізогубова.

Процес декларування доходів за 2020 рік розпочався з 1 січня 2021 року і завершиться 30 квітня. Упродовж цього періоду зобов'язані задекларувати доходи ті громадяни, які їх отримували не від податкових агентів і з цих сум не були сплачені податки. Так, серед таких: іноземні доходи, від продажу або надання в оренду рухомого та нерухомого майна, від реалізації власної сільськогосподарської продукції, від продажу цінних паперів та корпоративних прав, від провадження господарської діяльності або незалежної професійної діяльності, а також спадщина, подарунки та інші доходи.

Також запоріжці можуть скористатися правом на отримання знижки, якщо у 2020 році вони мали певні витрати. Це, зокрема: сплата за своє навчання і навчання члена сім'ї першого ступеня споріднення, частина суми відсотків, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом, благодійні внески неприбутковим організаціям, страхові платежі і пенсійні внески, сплачені громадянином страховикові-резидентові, недержавному пенсійному фонду, банківській установі за договорами довгострокового страхування життя і недержавного пенсійного забезпечення, а також витрати за переобладнання власного транспортного засобу на альтернативні види біопалива, оплату допоміжних репродуктивних технологій, вартість державних послуг і державного мита, пов'язаних з усиновленням дитини та інші.

Направити документи на податкову знижку можна упродовж всього 2021 року.

Для подання декларації є можливість обрати один із трьох способів: в Електронному кабінеті за допомогою електронного ключа, відправити поштою або за місцем реєстрації у Центрах обслуговування платників податкових інспекцій.

Більше інформації про кампанію "Декларування 2021" – за посиланням: https://zp.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook: https://www.facebook.com/TaxUkraine/.

 

У Запоріжжі аферисти виманюють кошти у підприємців для фейкової комісії

Шахраї не полишають спроб наживи на довірливих громадянах. Так, 5 лютого на телефони деяких запорізьких суб’єктів підприємництва надходили дзвінки із сумнівними пропозиціями. Невстановлені особи від імені начальника Головного управління ДПС у Запорізькій області пропонували переказати кошти нібито для успішного проходження перевірки "податкової комісії".

Останній номер, який використовували аферисти: +380 (66) 705 89 30.

Закликаємо платників податків не піддаватися на провокації, не переказувати кошти і у разі надходжень подібних дзвінків або повідомлень негайно звертатися до правоохоронних органів.

 

Запорізькі компанії сплатили 21 мільйон гривень податку на прибуток

За перший місяць року підприємства і установи регіону спрямували до державного бюджету 21 мільйон гривень податку на прибуток (без показників великих платників). Це на 8 мільйонів 272 тисячі більше, ніж було сплачено у січні 2020 року.

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, суб'єкти господарювання м. Запоріжжя направили до скарбниці держави 9,8 мільйона, представники бізнесу Мелітопольської і Веселівської територіальних громад – 3,6 мільйона, Вільнянської та Новомиколаївської – 3,4 мільйона, Бердянської і Приморської – 2,2 мільйона, Пологівської, Більмацької та Розівської – 889 тисяч тощо.

Станом на початок року на території області нараховується 878 платників податку на прибуток.

Нагадаємо, основна ставка податку складає 18 відсотків. Він нараховується платником самостійно на базу оподаткування – прибуток із джерелом походження як з України, так і за її межами.

Термін подання річної звітності – протягом 60 днів після закінчення року.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook: https://www.facebook.com/TaxUkraine/.

 

У січні офіційну роботу отримали 989 запоріжців

З початку року фахівці податкової служби регіону продовжили активну роз'яснювальну роботу з працедавцями щодо легалізації найманої праці та заробітних плат. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, податківці у складі спільних робочих груп разом із органами виконавчої влади та місцевого самоврядування проводять інформаційні заходи для суб'єктів підприємництва.

У результаті упродовж січня керівники підприємств і підприємці офіційно оформили 989 співробітників. Цим громадянам виплачено 5,9 мільйона гривень доходу, а це, в середньому, 6 тисяч гривень на працівника.

Додаткові надходження до бюджетів і соціальних фондів склали 2,5 мільйона гривень, у тому числі, 1,1 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб та 1,3 мільйона гривень єдиного внеску.

Наголошуємо, роботодавці повинні дотримуватись норм чинного законодавства з питань праці, зокрема:

– перед допуском до роботи з працівником має бути укладений трудовий договір;

– до податкової служби необхідно направити повідомлення про прийняття співробітника на роботу;

– робітникові оформлюється трудова книжка;

– заробітна плата виплачується на рівні не менше мінімальної (з 1 січня – 6000 гривень);

– на зарплату нараховується єдиний внесок, з неї утримується податок на доходи фізичних осіб та військовий збір.

За порушення законодавчих норм передбачені штрафні санкції.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook: https://www.facebook.com/TaxUkraine/.

 

 

 

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь