A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

Страхувальник має подати заяву-розрахунок до Фонду  не пізніше 5 робочих днів після призначення допомоги по лікарняному

Дата: 11.03.2021 14:34
Кількість переглядів: 493

Фото без описуВ Більмацькому відділенні управління  виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області працює Гаряча лінія (06147) 2-23-29 для консультацій щодо оплати лікарняних. При опрацюванні запитів, які надходять від застрахованих осіб, найбільш поширеними є питання, пов’язані із затримкою в отриманні допомоги на підставі наданих за місцем роботи листків непрацездатності.

            При опрацюванні звернень на гарячу лінію виявляється, що у багатьох випадках затримки відбувається з боку роботодавців, якими несвоєчасно подаються заяви-розрахунки для отримання фінансування від Фонду соціального страхування України. В окремих випадках роботодавці подавали заяви-розрахунки через два місяці після того, як працівник його здав на підприємство.

            Саме від дати подання заяви-розрахунку роботодавцем залежить дата фінансування лікарняних і декретних виплат.

            Для отримання допомоги по тимчасовій втраті працездатності або по вагітності та пологах працівник має передати лікарняний листок своєму роботодавцю. На підставі листка непрацездатності відповідно до рішення комісії (уповноваженого) із соціального страхування підприємства (рішення приймається упродовж 10 календарних днів) роботодавцем оформлюється та подається до Фонду заява-розрахунок на виплату матеріального забезпечення працівнику – на це відведено до 5 робочих днів.

            Строки подання заяви-розрахунку затверджено постановою правління Фонду соціального страхування України «Про затвердження Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів ФССУ» від 19.07.2018 № 12. Граничні терміни встановлено правлінням Фонду з метою пришвидшити строки виплат допомог застрахованим особам та посилити їх соціальний захист.

            Фонд здійснює перерахування коштів для виплати допомог працівникам на рахунок страхувальника (роботодавця), який має здійснити виплату у найближчий після дня призначення допомоги строк, установлений для виплати заробітної плати, або одразу після отримання коштів від ФССУ.

            Слідкувати за станом усіх виплат від ФССУ застраховані особи можуть у телеграм-каналі https://t.me/socialfund , де в оперативному режимі оновлюється інформація у розрізі регіонів про здійснене фінансування за тегом #фінансування_страхувальників.

            Окрім цього, значну кількість додзвонювачів турбує питання прийому заяв-розрахунків відділенням управління виконавчої дирекції Фонду у Запорізькій області після внесення змін до порядку подання звітності про нарахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, які набули чинності з 01 січня 2021 року. Зокрема, передбачено щоквартальне подання звітності про нарахування єдиного внеску замість щомісячної звітності.

            Повідомляємо, що відділення управління виконавчої дирекції Фонду у Запорізькій області приймають заяви-розрахунки страхувальників у звичайному режимі відповідно до Порядку фінансування страхувальників для надання матеріального забезпечення застрахованим особам у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та окремих виплат потерпілим на виробництві за рахунок коштів Фонду соціального страхування України.

            Задля недопущення порушення прав застрахованих осіб на своєчасне отримання виплат Міністерством фінансів України було запроваджено Розрахунок та додатки до нього, що містять персоніфіковані відомості, з типом «Звітний» як «Довідковий».

            Відповідно до листа Міністерства фінансів України від 27.01.2021 № 11220-02-62/2362 Розрахунок та додатки до нього з типом «Звітний» як «Довідковий» подаються роботодавцем у разі необхідності призначення застрахованим особам поза межами звітного щоквартального періоду  пенсій, матеріального забезпечення або страхових виплат.

Така звітність подається виключно по тих особах, яким необхідно призначити виплати.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь