A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

Пологівське управління ГУ ДФС у Запорізькій області інформує !

Дата: 19.03.2021 10:53
Кількість переглядів: 907

Фото без опису

Фахівці центру обслуговування платників Пологівської ДПІ надали 1715 адмінпослуг

            Упродовж січня-лютого 2021 року працівники Пологівського Центру обслуговування платників надали суб’єктам господарювання і громадянам 1715 адміністративних послуг.

            Як повідомив начальник Пологівської ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області Володимир Михайлов, фахівці ЦОПу видали 326  реєстраційних номерів облікової картки платника податків та внесли до паспорта громадянина України відповідні дані, надали 1212 довідок про суми і джерела виплачених та утриманих податків.

Також за цей час 44 суб’єктів підприємницької діяльності виявили бажання стати платниками єдиного податку, 29 отримали витяги з реєстру платників єдиного податку.

Крім того, за два місяці зареєстровано 10 РРО, 79 книг обліку розрахункових операцій та реєстрації розрахункових книжок. Довідки про відсутність заборгованості з платежів до бюджету видано 15 платникам.

Володимир Михайлов нагадав, що наразі триває кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у минулому році. Тому спеціалісти Пологівської ДПІ проводять роз'яснювальну роботу щодо порядку та особливостей заповнення податкової декларації за 2020 рік. Відвідувачам розповідають про переваги подання звітності в електронному вигляді та про інші новації онлайн послуг податкової служби, які запроваджені в Електронному кабінеті.

При відвідуванні Центру обслуговування платників необхідно дотримуватись правил, рекомендованих МОЗ. Інформацію про режим роботи ЦОП Пологівської ДПІ та надання адміністративних послуг можна отримати за телефоном: (06165) 2-29-49.

 

Про кампанію "Декларування 2021" – під час "гарячої лінії" у Пологівській податковій інспекції

На запитання пологівських, більмацьких та розівських платників щодо декларування доходів громадян за минулий рік під час "гарячої лінії" відповідала начальниця Пологівського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Запорізькій області Світлана Бруй.

Запитувачів цікавили терміни і способи подання декларацій, зокрема, в електронній формі, види доходів, які підлягають обов'язковому декларуванню, а також порядок отримання податкової знижки.

Особлива увага приділена механізму отримання довідки про доходи в Електронному кабінеті, реквізитам для сплати податкових зобов’язань, особливостям оподаткування отриманої спадщини, графіком роботи Центру обслуговування платників тощо.

Як повідомила Світлана Бруй, усього з початку року за отриманням консультацій з питань декларування до податкової інспекції звернулись 68 громадян, які не зареєстровані суб'єктами господарювання і повинні самостійно подавати декларації.

 

Податкове законодавство

 

Останній день подання декларації про майновий стан і доходи для громадян, які і зобов’язані подавати декларації - 30 квітня 2021 року

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області звертає увагу, що останній день подання декларації про майновий стан і доходи – 30 квітня 2021 року.

Громадянам, які отримали доходи, що були неоподатковані, необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовий збір 1,5 % із нарахованої суми доходу.

Декларацію можна подати особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, але найзручніше скористатися засобами електронного зв'язку та надіслати декларацію в електронній формі з дотриманням умови реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

Нагадуємо, що декларацію необхідно подати до 1 травня 2021 року до органу податкової служби за місцем податкової адреси платника.

Крім громадян, які зобов’язані подавати декларації, є категорія осіб, які мають право на таке подання для повернення частини податку на доходи фізичних осіб, утриманого із заробітної плати.

Таке право виникає у платників податків у разі понесення витрат, дозволених для включення до податкової знижки, перелік яких визначено у статті 166 Податкового кодексу України.

Скористатись податковою знижкою можна лише до кінця року – на наступні роки таке право не переноситься. Останній день подання декларації для отримання податкової знижки – 31.12.2021 включно.

 

Помилка в обов’язкових реквізитах ПН: що з податковим кредитом?

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області звертає увагу, що на дату виникнення податкових зобов’язань платник податку зобов’язаний скласти податкову накладну (ПН) в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, кваліфікованого електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) у встановлений Податковим кодексом України (далі – ПКУ) термін.

Норми встановлені п. 201.1 ст. 201 ПКУ.

Правила формування податкового кредиту та вимоги до його документального підтвердження встановлені ст. 198 та ст. 201 ПКУ.

Податкова накладна та/або розрахунок коригування до неї (далі – РК), складена та зареєстрована в ЄРПН платником ПДВ, який здійснює операції з постачання товарів/послуг, є для покупця таких товарів/послуг підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту (п. 201.10 ст. 201 ПКУ).

Згідно з п.п. «а» п. 198.1 ст. 198 ПКУ до податкового кредиту відносяться суми ПДВ, сплачені/нараховані у разі здійснення операцій з придбання або виготовлення товарів та послуг.

Не відносяться до податкового кредиту суми ПДВ, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в ЄРПН ПН/РК чи не підтверджені митними деклараціями (тимчасовими, додатковими та іншими видами митних декларацій, за якими сплачуються суми податку до бюджету при ввезенні товарів на митну територію України), іншими документами, передбаченими п. 201.11 ст. 201 ПКУ (п. 198.6 ст. 198 ПКУ).

Тобто враховуючи норми ст. 198 та п. 201.10 ст. 201 ПКУ покупець формує податковий кредит за операцією з придбання товарів/послуг на підставі ПН, складеної за такою операцією, за допомого якої можливо ідентифікувати здійснену операцію, та не має права включити до податкового кредиту суму ПДВ, зазначену у ПН, у якій допущено помилку в обов’язкових реквізитах визначених п. 201.1 ст. 201 ПКУ, якщо помилки в реквізитах такої накладної заважають ідентифікувати здійснену операцію, її зміст, навіть за умови реєстрації такої ПН в ЄРПН.

При цьому, відповідно до п. 192.1 ст. 192 ПКУ РК складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні ПН, у тому числі не пов’язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Право на податковий кредит на підставі ПН, складеної з порушенням податкового законодавства виникає лише після виправлення помилок шляхом складання до такої ПН розрахунку коригування та реєстрації його в ЄРПН.

Разом з цим, покупець має право включити до податкового кредиту суму ПДВ, зазначену у ПН, у якій допущено помилку в обов’язкових реквізитах, визначених п. 201.1 ст. 201 ПКУ, якщо така ПН зареєстрована в ЄРПН, а помилки в реквізитах такої накладної не заважають підтвердити зміст операції, період, сторони та суму сплати податку у зв’язку з придбанням таких товарів/послуг.

 

За затримку сплати узгодженої суми грошового зобов’язання передбачена відповідальність у вигляді штрафу

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області звертає увагу: якщо платник податків не сплачує узгоджену суму грошового зобов’язання протягом строків, визначених Податковим кодексом України, такий платник податків притягується до відповідальності у вигляді штрафу у таких розмірах:

- при затримці до 30 календарних днів включно, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, у розмірі 10 відсотків погашеної суми податкового боргу;

- при затримці більше 30 календарних днів, наступних за останнім днем строку сплати суми грошового зобов’язання, у розмірі 20 відсотків погашеної суми податкового боргу.

 Крім того, після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов’язання, на суми такого зобов’язання нараховується пеня.

Шановні платники податків, вчасно сплачуйте нараховані податкові  зобов’язання!

 

Хто звільняється від сплати єдиного соціального внеску

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує платникам податків, що з 01 січня 2021 року запрацювала норма Закону України від 13 травня 2020 року № 592-IX «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників» (далі – Закон № 592) зі сплати єдиного внеску.

Закон № 592 передбачає звільнення самозайнятих осіб, фізичних осіб-підприємців, які мають основне місце роботи, від сплати за себе єдиного внеску за місяці, за які роботодавець сплатив страховий внесок за них.

Для фізичних осіб-підприємців (крім тих, які обрали спрощену систему оподаткування, обліку та звітності), осіб, які провадять незалежну професійну діяльність, та членів фермерського господарства скасовується обов’язок сплачувати  мінімальний розмір єдиного внеску за місяці, у яких було отримано дохід.

 

Торгівля та послуги без РРО

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує платникам податків, що до                01 січня 2022 року відтерміновано обов’язок використовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) або програмні реєстратори розрахункових операцій (далі – ПРРО) фізичними особами – підприємцями, платниками єдиного податку другої - четвертої груп, обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує  220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 01 січня податкового (звітного) року. Проте така преференція не стосується підприємців, які  здійснюють:

реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Тобто, суб’єкти підприємницької діяльності, які здійснюють один із вище перерахованих видів діяльності, при розрахунках готівкою, зобов’язані використовувати належним чином зареєстровані РРО або ПРРО.

 

Здаєш нерухомість в оренду – декларуй свої доходи!

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує, що фізична особа зобов'язана відобразити дохід від надання в оренду майна у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яка подається до органу податкової служби за місцем податкової реєстрації.

Кожен громадянин, який не є підприємцем, але здає нерухоме майно в оренду (нежитлова нерухомість, квартири, будинки чи навіть кімнату в оренду, довгострокову або подобову) має сплатити з отриманого доходу податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовий збір за ставкою 1,5%.

Під час нарахування доходу фізичній особі від надання нею в оренду об’єктів нерухомості необхідно враховувати розмір орендної плати, зазначений в договорі оренди, який має бути не меншим, ніж мінімальна сума орендного платежу за повний чи неповний місяць оренди (п.п. 170.1 ст. 170 Податкового кодексу України).

Також, оподатковуються доходи від надання в оренду не лише житлових приміщень, але й гаражів, дачних будинків, присадибних та інших земельних ділянок.

Закликаємо громадян не зволікати та вчасно задекларувати свої доходи. Довідку про суми виплачених доходів та утриманих податків можна отримати в Електронному кабінеті платника.

 

Типи програмних РРО

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області інформує суб’єктів господарювання, що з метою заповнення розділу 4 «Дані щодо ПРРО» заяви про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО (далі – Заява за ф. № 1-ПРРО), поняття тип програмного реєстратора розрахункових операцій (далі – ПРРО) означає:

- тип ПРРО «стаціонарний» означає, що такий програмний РРО встановлений на конкретну господарську одиницю та використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. № 1-ПРРО;

- тип ПРРО «пересувний» означає, що такий програмний РРО зареєстрований на конкретну господарську одиницю (наприклад автомобіль), але може використовуватися на всій території України на такій господарській одиниці;

- тип ПРРО «каса самообслуговування» означає, що такий програмний РРО встановлений на конкретну господарську одиницю та використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. № 1-ПРРО, при цьому його застосування не передбачає залучення касира (наприклад платіжний термінал);

- тип ПРРО «інтернет торгівля» означає, що такий програмний РРО встановлений на конкретну господарську одиницю і використовується за адресою, зазначеною в реєстраційній Заяві за ф. № 1-ПРРО, та при його застосуванні можливе залучення касира (інтернет-магазин (сайт).

Нагадуємо, що суб’єкти господарювання можуть зареєструвати  програмний РРО, скориставшись безкоштовним програмним рішенням, яке розміщено на веб-сайті ДПС України у банері «Програмні РРО».

 

Порядок внесення змін у дані про ПРРО (крім перереєстрації)

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області інформує.Відповідно до п. 9 розд. ІІ Порядку реєстрації, ведення реєстру та застосування програмних реєстраторів розрахункових операцій, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 23.06.2020 № 317 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 14 червня 2016 року № 547» (далі – Порядок) заява про внесення змін у дані про ПРРО подається у разі змін даних, що вказуються у заяві про реєстрацію програмних реєстраторів розрахункових операцій за ф. № 1-ПРРО (далі – Заява за ф. № 1-ПРРО) (ідентифікатор форми J/F 1316602) (додаток 1 до Порядку), що не потребують перереєстрації (зміни назви ПРРО тощо).

Для внесення змін у дані про ПРРО (крім перереєстрації) подається Заява за ф. № 1-ПРРО з позначкою у рядку 1 розд. 1 «Дія» «Зміни (крім перереєстрації)».

Пунктом 10 розд. II Порядку № 317 передбачено, що внесення змін у дані про ПРРО здійснюється у порядку та строки, встановлені для реєстрації.

Заява за ф. № 1-ПРРО з позначкою «Зміни (крім перереєстрації)» подається суб’єктом господарювання за умови направлення останнього фіскального звітного чека та закриття останньої зміни на такому ПРРО згідно з розд. V Порядку.

 

За лютий декларацію з ПДВ подаємо ще за старою формою

Пологівський сектор організації роботи організаційно-розпорядчого управління ГУ ДПС у Запорізькій області інформує за який звітний період платниками ПДВ вперше подається податкова звітність з ПДВ за формами, які враховують зміни, внесені наказом Міністерства фінансів України від 02.12.2010 №734 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства фінансів України» (далі – Наказ № 734).

Наказ № 734, яким внесено зміни до форми податкової декларації з ПДВ та форми уточнюючого розрахунку податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, набирає чинності з 01.03.2021р.

Відповідно до п. 46.6 Податкового кодексу України якщо в результаті запровадження нового податку або зміни правил оподаткування змінюються форми податкової звітності, центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, який затвердив такі форми, зобов’язаний оприлюднити нові форми звітності.

До визначення нових форм декларацій (розрахунків), які набирають чинності для складання звітності за податковий період, що настає за податковим періодом, у якому відбулося їх оприлюднення, є чинними форми декларацій (розрахунків), чинні до такого визначення.

Отже, подання податкової декларації з ПДВ за формою, яка враховує зміни, внесені наказом Наказом № 734, вперше здійснюється за звітний період березень 2021 року, (граничний термін подання 20.04.2021 р.).

Уточнюючий розрахунок податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку з виправленням самостійно виявлених помилок, зі змінами, внесеними Наказом № 734, подається починаючи з 01.04.2021 р.

 

Скористались іпотечним житловим кредитом? Дізнайтесь як отримати податкову знижку

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області інформує нагадує. Платник податку має право включити до податкової знижки у зменшення оподатковуваного доходу за наслідками звітного податкового року, частину суми процентів, сплачених ним за користування іпотечним житловим кредитом, що визначається відповідно до ст. 175 Податкового кодексу (п.п. 166.3.1 ст. 166 ПКУ).

Таке право виникає якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема, згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Кредитні договори платника податку, який бажає нарахувати податкову знижку на частину суми процентів, сплачених ним за користування іпотечним житловим кредитом, повинні відповідати, зокрема, таким умовам:

- у кредитному договорі зазначено, що ціллю його надання є придбання (будівництво) житла, яке приймається кредитором у заставу;

- до кредитного договору в обов’язковому порядку має бути укладений договір іпотеки (застави) нерухомого майна, що придбавається чи будується, який є невід’ємним доповненням до такого кредитного договору;

- договір іпотеки (застави) обов’язково має бути нотаріально посвідченим.

Платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом за умови наявності документального підтвердження витрат:

- кредитного договору та нотаріально завіреного договору іпотеки;

- відповідних платіжних документів, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів);

- паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит. Для прискорення проведення податковим органом розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до податкового органу копії зазначених документів.

Податкова декларація про майновий стан і доходи подається формою, затвердженою наказом МФУ від 02.10.15 №859 (у редакції від 25.04.2019 №177).

Для платників податків, які декларують право на податкову знижку, передбачена окрема позначка у розділі категорія платника, у зв’язку з тим, що такі платники мають окремий граничний строк подання податкової декларації — по 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку із використанням права на податкову знижку здійснюється в окремому додатку ФЗ.

Для громадян, які подають декларацію з метою отримання податкової знижки за 2020 рік, строки для подання декларації - по 31.12.2021 (включно).

Подання податкових декларацій в електронній формі у режимі онлайн здійснються через  Електронний кабінет платника, вхід до якого здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/, а також через офіційний вебпортал ДПС https://tax.gov.ua/).

 

Отримати довідку про нараховані та отримані доходи стало набагато зручніше завдяки електронним сервісам ДПС!

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що в умовах сьогодення, в період карантинних обмежень Ви легко можете отримати інформацію про власні нараховані та отримані минулорічні доходи  та будь-які інші доходи починаючи з 1 січня 1998 року по 31 грудня 2020 року не виходячи з дому та не відвідуючи податкову, завдяки мережі Інтернет, комп’ютера та/або смартфона.

Для цього необхідно скористатись електронним кабінетом платника, за наступним посиланням: сabinet.tax.gov.ua та пройти наступні кроки:

1. При вході на в електронний кабінет фізичній особі необхідно скористатися кваліфікованим електронним підписом (КЕП) для того аби авторизуватись в кабінеті платника.

2. Після цього, в режимі «ЕК для громадян» необхідно обрати «Запит про суми виплачених доходів» та натиснути СТВОРИТИ.

3. Заповнити усі дані, котрі є в запиті, обрати той період, за який Вам необхідні доходи, та перевірити внесену інформацію.

4. Зберегти та підписати Запит за допомогою ЕЦП.

5. Відправити підписаний Запит про суми виплачених доходів.

6.Через певний час (зазвичай це приблизно 5 хвилин) отримати Відповідь №1 (повідомлення про отримання Запиту), та після цього, Відповідь №2 Фінальна (10-30 хвилин) (Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків).

7. Отримані відомості можна переглянути, завантажити у форматі pdf або завантажити відповідь, засвідчену кваліфікованою печаткою ДПС через режим «ЕК для громадян» або через під режим «Вхідні»режиму «Вхідні/вихідні документи» (перегляд, завантаження у форматі pdf).

Нагадуємо, що Запит для отримання відомостей про доходи формується фізичними особами – платниками податків для одержання інформації виключно про власні доходи. Оскільки зазначена інформація є конфіденціальною.

Додатково звертаємо увагу, що відомості про суми отриманих доходів та суми сплачених податків в електронному вигляді надаються поквартально, а відомості за останній звітний період (квартал) надаються через 60 днів після його закінчення.

 

Де декларувати: фізична особа знята з реєстрації за однією податковою адресою та не зареєстрована за іншою

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області інформує. Громадяни декларують свої доходи за податковою адресою (місцем реєстрації), за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі.

Платник податків - фізична особа може мати одночасно не більше однієї податкової адреси.

Відповідно до ст.6 Закону України від 11 грудня 2003 року № 1382-IV «Про свободу пересування і вільний вибір місця проживання в Україні» громадянин України, а також іноземець чи особа без громадянства, які постійно або тимчасово проживають в Україні, зобов’язані протягом тридцяти календарних днів після зняття з реєстрації місця проживання та прибуття до нового місця проживання зареєструвати своє місце проживання. Батьки або інші законні представники зобов’язані зареєструвати місце проживання новонародженої дитини протягом трьох місяців з дня державної реєстрації її народження.

Реєстрація місця проживання особи здійснюється в день подання особою документів. Реєстрація місця проживання за заявою особи може бути здійснена органом реєстрації з одночасним зняттям з попереднього місця проживання. Таким чином, якщо фізична особа знята з реєстрації за однією адресою та не зареєстрована за іншою, то вона повинна подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи до контролюючого органу за попередньою податковою адресою.

 

2. Хто є платниками податку на прибуток підприємств з числа нерезидентів?

Відповідно до п. 133.2 ст. 133 Податкового кодексу України платниками податку на прибуток підприємств – нерезидентами є:

юридичні особи, які утворені в будь-якій організаційно-правовій формі та отримують доходи з джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України (п.п. 133.2.1 п. 133.2 ст. 133 ПКУ);

нерезиденти, які здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво та/або отримують доходи із джерелом походження з України, та інші нерезиденти, на яких покладено обов’язок сплачувати податок у порядку, встановленому розд. ІІІ ПКУ (п.п. 133.2.2 п. 133.2 ст. 133 ПКУ).

Пунктом 133.3 ст. 133 ПКУ визначено, що нерезидент стає на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням свого постійного представництва до початку своєї господарської діяльності через таке представництво у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Нерезидент, який розпочав господарську діяльність через своє постійне представництво до реєстрації в контролюючому органі, вважається таким, що ухиляється від оподаткування, а одержані ним прибутки вважаються прихованими від оподаткування.

Нерезиденти, що діють відповідно до положень Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Чорнобильського фонду «Укриття» в Україні та Угоди про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським банком реконструкції та розвитку як Розпорядником коштів, наданих згідно з Грантом з Рахунка ядерної безпеки, Урядом України та Чорнобильською атомною електростанцією, можуть провадити свою господарську діяльність без реєстрації у контролюючому органі.

 

Як відображаються щомісячні авансові внески в податковій декларації фізичної особи-підприємця - платника єдиного податку І  і ІІ груп?

Відповідно до п. 296.2 ст. 296 Податкового кодексу України платники єдиного податку першої та другої груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строк, встановлений для річного податкового періоду, в якій відображаються обсяг отриманого доходу, щомісячні авансові внески, визначені п. 295.1 ст. 295 ПКУ, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

Така податкова декларація подається, якщо платник єдиного податку не допустив перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ, або самостійно не перейшов на сплату єдиного податку за ставками, встановленими для платників єдиного податку другої або третьої групи.

Нарахування авансових внесків для фізичних осіб – підприємців – платників єдиного податку першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника єдиного податку щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності (п. 295.2 ст. 295 ПКУ).

Згідно з абзацами першим – другим п. 295.1 ст. 295 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники єдиного податку можуть здійснити сплату єдиного податку авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року.

Отже, фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку першої і другої груп в податковій декларації платника єдиного податку відображають нараховані до сплати щомісячні авансові внески, незалежно від здійснення ними фактичної сплати єдиного податку у вигляді авансового внеску за податковий (звітний) період.

 

Чи може ФОП – платник єдиного податку отримати через Електронний кабінет витяг з реєстру платників єдиного податку та чи буде роздрукований в паперовому вигляді витяг вважатись оригіналом?

Відповідно до п. 299.9 ст. 299 Податкового кодексу України за бажанням зареєстрований платник єдиного податку може безоплатно та безумовно у контролюючому органі за місцем податкової адреси отримати (у тому числі в електронному вигляді) витяг з реєстру платників єдиного податку (далі – витяг). Строк надання витягу для зареєстрованих платників єдиного податку не повинен перевищувати одного робочого дня з дня надходження запиту, а для суб’єктів господарювання, які подали заяву щодо переходу на спрощену систему оподаткування, – двох робочих днів з дня надходження запиту. Витяг діє до внесення змін до реєстру.

Форма запиту про отримання витягу затверджені наказом Міністерства фінансів України від 16.07.2019 № 308.

Форма запиту передбачає проставляння платником податків відмітки у полі «Спосіб отримання витягу», а саме, безпосередньо в контролюючому органі або в електронному вигляді.

Пунктом 4 Порядку обміну електронними документами з контролюючими органами, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 № 557 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 01.06.2020 № 261) встановлено, що електронні форми документів у форматі за стандартом на основі специфікації eXtensibleMarkupLanguage (XML) оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС.

Для фізичних осіб Запит за формою F1302101 та витяг за формою F1402101 розміщені на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів/ Реєстр форм електронних документів (перелік сервісних запитів) для фізичних осіб (https://tax.gov.ua/elektronna-zvitnist/platnikam-podatkiv-pro/informatsiyno-analitichne-za/reestr-elektronnih-form-po/).

Згідно з п. 42 прим. 1.2 ст. 42 прим. 1 ПКУ Електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених цим ПКУ та іншими законами, контроль за дотриманням яких покладено на контролюючі органи, в тому числі, шляхом, зокрема, отримання будь-якого документа, що стосується такого платника податків та має бути виданий йому контролюючим органом згідно із законодавством України, або інформації з баз даних про такого платника податків шляхом вивантаження відповідної інформації з Електронного кабінету із накладенням кваліфікованого електронного підпису посадової особи контролюючого органу та кваліфікованої електронної печатки контролюючого органу із застосуванням засобів кваліфікованого електронного підпису чи печатки, з дотриманням вимог законів України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» та від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги».

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Отже, фізична особа – підприємець – платник єдиного податку першої – третьої групи може в меню «Заяви, запити для отримання інформації» приватної частини Електронного кабінету створити, підписати та надіслати до відповідного органу ДПС запит за формою F1302101.

У разі надсилання запиту за формою F1302101 з відміткою «в електронному вигляді» у полі «Спосіб отримання витягу», платник єдиного податку отримує в електронній формі витяг за формою F1402101 у вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету.

При цьому роздрукований електронний витяг в паперовому вигляді не вважається оригіналом.

 

Від сплати яких податків і зборів звільняються юридичні особи – платники єдиного податку третьої групи?

Юридичні особи – платники єдиного податку третьої групи звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з таких податків і зборів:

податку на прибуток підприємств, крім випадків, передбачених, зокрема, абзацами другим і третім п.п. 133.1.1 п. 133.1 ст. 133 Податкового кодексу України;

податку на додану вартість з операцій з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, крім податку на додану вартість, що сплачується, зокрема, юридичними особами, які обрали ставку єдиного податку, визначену п.п. 1 п. 293.3 ст. 293 ПКУ;

податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку).

Така норма визначена п. 297.1 ст. 297 Податкового кодексу України.

 

Чи необхідно суб’єкту господарювання мати ліцензії на імпорт або експорт алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального?

Відповідно до ст. 15 Закону України від 19 грудня 1995 року № 481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» імпорт, експорт алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюються суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності без наявності ліцензії.

Оптова торгівля на території України алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, здійснюється за наявності у суб’єктів господарювання (у тому числі іноземних суб’єктів господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями, тютюновими виробами, рідинами, що використовуються в електронних сигаретах.

Роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) або тютюновими виробами, або рідинами, що використовуються в електронних сигаретах, або пальним може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Імпорт або експорт пального здійснюється за наявності у суб’єкта господарювання (у тому числі іноземного суб’єкта господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво), що імпортує або експортує пальне, ліцензії на право виробництва або зберігання, або оптової чи роздрібної торгівлі пальним.

 

За якими кодами бюджетної класифікації платник податків сплачує фінансові санкції та пеню по податках?

Відповідно до п. 9.3 ст. 9 Податкового кодексу України зарахування загальнодержавних податків та зборів до державного і місцевих бюджетів здійснюється відповідно до Бюджетного кодексу України.

Зарахування місцевих податків та зборів до відповідних місцевих бюджетів здійснюється відповідно до БКУ (п. 10.5 ст. 10 ПКУ).

Пунктом 131.3 ст. 131 ПКУ визначено, що суми пені зараховуються до бюджетів, до яких згідно із законом зараховуються відповідні податки.

Згідно з п. 113.7 ст. 113 ПКУ у разі застосування контролюючими органами до платника податків штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) за порушення законів з питань оподаткування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, такому платнику податків надсилаються (вручаються) податкові повідомлення-рішення.

Податкове повідомлення-рішення надсилається (вручається) за кожним окремим податком, збором та/або разом із штрафними санкціями, передбаченими ПКУ, а також за кожною штрафною (фінансовою) санкцією за порушення норм іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на такий контролюючий орган, та/або пенею за порушення строків розрахунків у сфері зовнішньоекономічної діяльності (абзац перший п. 58.2 ст. 58 ПКУ).

У п. 2 розд. ІІ Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 28.12.2015 № 1204, наведено перелік форм за якими структурний підрозділ контролюючого органу складає податкове повідомлення-рішення.

Встановлені форми податкових повідомлень-рішень містять інформацію щодо реквізитів бюджетних рахунків, на які платник податків здійснює сплату сум штрафних (фінансових) санкцій та/або пені.

Отже, суми штрафних (фінансових) санкцій та пені сплачуються за кодами бюджетної класифікації, які зазначаються у відповідному податковому повідомленні-рішенні, за якими здійснюється зарахування відповідних податків та зборів.

Наказом Міністерства фінансів України від 14.01.2011 № 11 «Про бюджетну класифікацію» визначено класифікацію доходів бюджету, згідно з якою встановлено коди та найменування податків та зборів.

Крім того зазначаємо, що реквізити бюджетних рахунків містяться на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням http://tax.gov.ua/byudjetni-rahunki/.

 

Яким чином та у якому контролюючому органі фізична особа  може отримати відомості про суми виплачених доходів та утриманих податків?

Фізична особа (громадянин України, іноземець, особа без громадянства) для отримання інформації про джерела/суми отриманих доходів подає до контролюючого органу заяву щодо отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (далі – Державний реєстр) за формою № 10ДР (додаток 14 до Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків) (далі – Заява).

Для отримання відомостей з Державного реєстру про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків (далі – Відомості):

громадянин України може звернутися особисто або через представника до головного управління ДПС за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого головного управління ДПС через державні податкові інспекції, утворені у складі Головного управління ДПС у м. Києві та у складі управлінь, утворених на правах відокремлених підрозділів головних управлінь ДПС в областях у разі, якщо тимчасово перебуває за межами населеного пункту проживання. При цьому громадянин подає документ, що посвідчує особу (після пред’явлення повертається);

іноземці та особи без громадянства – до будь-якого головного управління ДПС через державні податкові інспекції, утворені у складі Головного управління ДПС у м. Києві та у складі управлінь, утворених на правах відокремлених підрозділів головних управлінь ДПС в областях, пред’являючи при цьому документ, що посвідчує особу, та засвідчений в установленому законодавством порядку його переклад українською мовою (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні).

Представник додає до Заяви довіреність, засвідчену в нотаріальному порядку, на отримання Відомостей, документ, що посвідчує особу такого представника (після пред’явлення повертається), та ксерокопію (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя.

Якщо довірена особа є іноземцем або особою без громадянства, до документа, що посвідчує її особу, вона додатково додає засвідчений в установленому законодавством порядку його переклад українською мовою (після пред’явлення повертається) та копію такого перекладу (крім осіб, які мають посвідки на постійне проживання або посвідки на тимчасове проживання в Україні).

Поряд з цим Заява може бути надіслана рекомендованим листом. У такому випадку підпис фізичної особи на Заяві повинен бути засвідчений у нотаріальному порядку та до Заяви фізична особа додає ксерокопію з чітким зображенням документа, що посвідчує особу.

Відомості видаються в головному управлінні ДПС (державній податковій інспекції, через яку подано Заяву) особисто фізичній особі за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу, або її представнику (за умови пред’явлення документа, що посвідчує особу такого представника, ксерокопії (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя, та довіреності).

Слід зазначити, що згідно з приміткою до Заяви відомості про доходи накопичуються у Державному реєстрі, починаючи з 01 січня 1998 року, відповідно до податкових розрахунків сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, які щокварталу подаються податковими агентами до територіальних органів ДПС. Інформація про доходи за останній звітний період надається через 50 днів після його закінчення.

Контролюючий орган протягом трьох робочих днів з дня звернення фізичної особи (представника) надає Відомості.

 

Особливості оподаткування ПДВ при проведенні медичних оглядів працівників

Звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг з охорони здоров’я закладами охорони здоров’я, що мають ліцензію на постачання таких послуг, крім, зокрема, таких послуг:

• проведення профілактичних медичних оглядів із підготовкою висновку про стан здоров’я на прохання громадян (п.п.«в» п.п.197.1.5 ст.197 ПКУ);

• проведення медичного огляду осіб для видачі:

- дозволу на право отримання та носіння зброї громадянам, крім військовослужбовців і посадових осіб, носіння зброї якими передбачено законодавством;

-  відповідних документів на виїзд громадян за кордон за викликом родичів, що проживають у зарубіжних країнах, оздоровлення в зарубіжних лікувальних або санаторних закладах за власним бажанням, а також у службові відрядження (крім державних службовців, робота яких пов’язана з такими виїздами і які мають відповідні медичні документи);

-  посвідчення водія транспортного засобу (п.п.«з» п.п.197.1.5 ст.197 ПКУ).

Отже,  якщо організація проведення та фінансування медичних оглядів працівників, зайнятих на важких роботах, роботах із шкідливими чи небезпечними умовами праці, для роботодавця є обов’язком згідно із Законом України «Про охорону праці» та іншим законодавством, та медичні огляди проводяться закладами охорони здоров’я, які мають ліцензію на постачання послуг з охорони здоров’я, то операції з їх проведення звільняються від оподаткування ПДВ.

Послуги з проведення профілактичних медичних оглядів із підготовкою висновку про стан здоров’я на прохання громадян та послуги з проведення медичного огляду осіб (крім військовослужбовців і посадових осіб, носіння зброї якими передбачено законодавством) для видачі дозвільних документів, визначених ПКУ оподатковуються ПДВ на загальних підставах за ставкою 20%.

 

ГУ ДПС у Запорізькій області інформує

 

Запорізькі підприємства-водокористувачі сплатили до бюджетів 69 мільйонів гривень

У січні-лютому до бюджетів усіх рівнів надійшло 69 мільйонів 300 тисяч гривень рентної плати за спеціальне використання води. Рівень надходжень до відповідного періоду минулого року перевищено на 25 мільйонів 300 тисяч гривень.

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, до місцевих бюджетів сплачено 31,2 мільйона, що на 13,9 мільйона більше, ніж торік. Відповідно, до державної скарбниці спрямовано 38,1 мільйона, що забезпечило зростання до даних двох місяців попереднього року на 11,4 мільйона.

Більшу частину платежу направили до бюджетів енергодарські, кам’янсько-дніпровські та великобілозерські компанії і підприємці – майже 38 мільйонів, від платників м. Запоріжжя казна отримала 22,4 мільйона, від якимівських і  приазовських суб'єктів господарювання – 469 тисяч, мелітопольських і веселівських – 319 тисяч тощо.

Станом на початок лютого в регіоні зареєстровано 519 підприємств-водокористувачів.

Нагадаємо, платниками рентної плати за спеціальне використання води є:

– первинні водокористувачі-суб'єкти господарювання-юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи-підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об’єктів;

– суб'єкти господарювання-юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізособи-підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook: https://www.facebook.com/TaxUkraine/.

 

У Запоріжжі стартував "Податковий інтенсив" для об'єднаних громад

У рамках плану спільних заходів податкової служби області з об'єднаними територіальними громадами на базі Обласної державної адміністрації розпочалася дводенна серія вебінарів для представників органів місцевого самоврядування.

На першій онлайн-платформі, що відбулася 10 березня були розглянуті останні зміни податкового законодавства та особливості сплати місцевих податків.

Для керівників та спеціалістів ОТГ фахівці презентували навчальні матеріали за блоками "Плата за землю", "Орендна плата", "Єдиний податок" та "Податок на нерухомість".

Також податківці у деталях розповіли про цьогорічну кампанію декларування доходів громадян. Учасники вебінару дізналися, хто зобов'язаний задекларувати доходи за 2020 рік, до якого числа це необхідно зробити та як отримати податкову знижку. Основну увагу приділили декларуванню доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції, вирощеної на ділянках площею понад два гектари, та від надання послуг з обробітку земель.

Для комфортного звітування фахівці служби порадили скористатися Електронним кабінетом платника. А для оперативного отримання інформації про зміни законодавства та важливих новин податкової служби рекомендували регулярно відвідувати офіційні ресурси ДПС України, зокрема, вебпортал ДПС, а також сайт Головного управління ДПС у Запорізькій області та сторінки у соціальній мережі Фейсбук.

 

Запоріжці сплатили майже 32 мільйони гривень податку на нерухомість

У січні-лютому до бюджетів громад регіону надійшло 31 мільйон 866 тисяч гривень податку на нерухоме майно. Порівняно з минулим роком запоріжці сплатили на 9 мільйонів гривень або на 40 відсотків більше.

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, компанії, підприємства і установи спрямували до скарбниць 28 мільйонів, фізичні особи – 3,8 мільйона гривень податку на нерухоме майно.

Так, з початку року власники нерухомості у м. Запоріжжя направили до міського бюджету 13,3 мільйона, мелітопольські та веселівські платники – 4 мільйони, бердянські та приморські – 3,1 мільйона, якимівські та приазовські – 3 мільйони, вільнянські та новомиколаївські – 1,4 мільйона, оріхівські та гуляйпільські – 1,3, Запорізького району – 1,6 мільйона тощо.

На даний час на території області нараховується 4,4 тисячі суб'єктів господарювання-юридичних осіб та 34,8 тисячі фізичних осіб, які мають об'єкти нерухомості, площа яких підлягає оподаткуванню.

Ставки податку на нерухомість встановлюють ради сільських, селищних, міських та об'єднаних територіальних громад. Вони не повинні перевищувати 1,5 відсотка від мінімальної зарплати за квадратний метр. Податок сплачується тільки за ту площу, яка перевищує пільгову.

 

"Податковий інтенсив": представники запорізьких громад вивчають бюджетоформуючі податки

У Запоріжжі триває онлайн-навчання представників об'єднаних громад.

Фахівці податкової служби області у деталях розповідають про податкові платежі, які формують місцеві бюджети, зокрема, об'єднаних територіальних громад.

Під час другого "Податкового інтенсивну" податківці презентували матеріали про особливості нарахування, сплати і розподілу між різними бюджетами рентних платежів, екологічного податку, туристичного збору, акцизного податку, плати за ліцензії тощо.

Окрему увагу акцентували на необхідності своєчасного прийняття ставок місцевих податків і зборів на територіях та надання відповідних рішень до податкових органів.

Представники ОТГ мали можливість поставити запитання і отримати фахові відповіді та практичні поради. Після онлайн-лекцій усі роз’яснювальні та презентаційні матеріали, а також корисні посилання на інформаційні ресурси ДПС були надіслані кожній територіальній громаді для подальшого використання.

Нагадаємо, вебінари для представників ОТГ проводилися

 

У Запорізькій області посилюється протидія нелегальному обігу пального

У Запорізькій облдержадміністрації під керівництвом директорки Департаменту промисловості та розвитку інфраструктури Марини Барановської відбулося засідання штабу протидії незаконній торгівлі нафтопродуктами та скрапленим газом на автозаправних станціях Запорізького регіону.

Участь у нараді взяли представники правоохоронних, контролюючих органів та фіскальної служби. Позицію податкової служби області представляла начальниця управління контрою за підакцизними товарами Головного управління ДПС у Запорізькій області Юлія Зарецька. Вона доповіла про результати перевірок об'єктів, де здійснюється торгівля підакцизними товарами, зокрема, пальним.

Представники відомств наголосили на активізації роботи штабу та обговорили план найближчих заходів з протидії незаконній торгівлі нафтопродуктами та скрапленим газом на автозаправних станціях.

Штаб створено у жовтні 2019 року на виконання доручень Кабінету Міністрів України. За цей період на території області проведено 392 перевірки автозаправних та автогазозаправних станцій. Виявлення нелегального продажу пального відбувається за зверненнями фізичних або юридичних осіб, а також під час планових і позапланових перевірок.

 

Роботодавці добровільно легалізували працю 1736 запоріжців

Упродовж січня-лютого 2021 року фахівці податкової служби у складі робочих груп при Запорізькій облдержадміністрації та місцевих органів влади проводили роз'яснювальну роботу із працедавцями регіону. Податківці інформували керівників підприємств і підприємців про необхідність офіційного оформлення співробітників та відповідальність за виплату заробітних плат "у конвертах", а також використання нелегальної праці.

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, завдяки превентивній роботі з початку року легалізовано труд 1736 громадян. Їм виплачено 10,4 мільйона гривень доходу, а це близько 6000 гривень на працівника.

У результаті до бюджетів, пенсійного і соціальних фондів додаткові надходження склали 4,3 мільйона гривень, у тому числі, 1,9 мільйона гривень податку на доходи фізичних осіб, 2,2 мільйона гривень єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування та 200 тисяч гривень військового збору.

Нагадаємо, у рамках ухваленого плану взаємодії між податковою службою області та об'єднаними територіальними громадами на даний час активізовано спільну роботу з легалізації найманої праці, виявлення неоформлених робітників та протидії "конвертним" виплатам.

 

Запорізькі підприємства і підприємці сплатили 812 мільйонів гривень ПДВ

У січні-лютому запорізькі платники податку на додану вартість спрямували до державного бюджету 812 мільйонів гривень. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року компанії і підприємці регіону збільшили надходження ПДВ на 164 мільйони 793 тисячі гривень або на 25,5 відсотка.

Як свідчать дані поданих декларацій суб'єктів господарювання, обсяги оподатковуваних операцій зросли на 2,3 мільярда гривень, а нарахування податку – на 92,5 мільйона.

Більшу половину надходжень забезпечили представники бізнесу м. Запоріжжя – 432 мільйони. Мелітопольські і веселівські платники направили до державної скарбниці 58,8 мільйона, бердянські і приморські – 50,3 мільйона, пологівські, більмацькі та розівські – 46 мільйонів, вільнянські та новомиколаївські – 39 мільйонів, оріхівські та гуляйпільські – 36,5 мільйона, токмацькі та чернігівські – 35,6 мільйона, якимівські та приазовські – 32,5 мільйона тощо.

Всього у Запорізькій області станом на початок березня зареєстровано 9977 платників податку на додану вартість, серед яких 9019 юридичних осіб та 958 фізичних осіб-підприємців.

Нагадуємо, 22 березня – граничний термін подання податкової декларації з ПДВ за лютий, а 30 березня – останній день сплати податку за лютий.

Підписуйтесь на офіційну сторінку ДПС у Facebook: https://www.facebook.com/TaxUkraine/.

 

Кампанія декларування: запоріжці вже відзвітували про 548 мільйонів гривень

Мешканці Запорізької області активно декларують доходи за минулий рік – до податкової служби вже надійшло більше семи тисяч декларацій. З цієї кількості 5860 – із податковими зобов'язаннями, 1195 – на компенсацію раніше сплаченого податку на доходи фізичних осіб.

Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, громадяни задекларували 548 мільйонів гривень і самостійно визначили до сплати 32,4 мільйона гривень ПДФО та 4,5 мільйона гривень військового збору. Разом це майже на 16 мільйонів гривень більше, ніж на аналогічну дату 2020 року.

Найбільшу кількість декларацій подали громадяни, які отримували доходи від обробки земель та від продажу вирощеної агропродукції – подано 4361 звіт на загальну суму понад 70 мільйонів, з якої до бюджету надійде 12 мільйонів.

543 запоріжця отримали спадщину у розмірі 111 мільйонів гривень, 287 декларантів заробили на здаванні нерухомого майна 27,5 мільйона, 14,4 мільйона гривень від продажу транспорту задекларували 228 громадян.

Порівняно з відповідним періодом минулого року вдвічі зросла кількість "мільйонерів" – станом на 5 березня 38 мешканців регіону відзвітували про доходи на загальну суму 177 мільйонів гривень.

Нагадаємо, кампанія декларування доходів триває до 30 квітня, а для отримання податкової знижки – до 31 грудня.

Докладніше про те, хто обов'язково повинен подати річну декларацію, а також інша корисна інформація розміщена на сайті податкової служби у розділі "Деклараційна кампанія 2021": https://zp.tax.gov.ua/deklaratsiyna-kampaniya-2021/informatsiyni-povidomlennya/.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь