A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

ЗАСТЕРЕЖЕННЯ ПРО НЕДОПУЩЕННЯ СПАЛЮВАННЯ СТЕРНІ, СУХОЇ ТРАВИ, ОПАЛОГО ЛИСТЯ, СМІТТЯ ТА ІНШИХ ПОРУШЕНЬ ПРАВИЛ ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ НА ВІДКРИТИХ ТЕРИТОРІЯХ

Дата: 13.04.2021 08:05
Кількість переглядів: 325

В лісах та на полях зберігається висока пожежна небезпека. Останніми роками спалювання стерні, сухої трави, рослинних залишків та побутового сміття перетворилося на справжнє екологічне лихо.

Як відзначають експерти, в диму міститься безліч токсичних сполук, так як листя вбирають з атмосфери всі викиди. А при спалюванні листя виділяється одне з найбільш токсичних синтетичних сполук - діоксин. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько 9 кг мікрочастинок диму. Разом з димом у повітря потрапляють пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року.

У вогнищах також горять тверді побутові відходи, полімерні матеріали, які є найсильнішими алергенами. При горінні гуми утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, які викликають респіраторні захворювання. У димі опалого листя високий вміст сполук свинцю, ртуті,  окису вуглецю, сірчистого ангідриду, оксиду азоту, бензапірену та інших важких металів.

В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, який здатний викликати у людини ракові захворювання. Подразнювальний димом епітелій слизової оболонки дихальних шляхів не в змозі протистояти збудникам захворювань.

Вдихання чадного газу може призвести до головного болю, втрати свідомості, загострення респіраторних захворювань. Найбільш вразливими до дії диму є діти, люди похилого віку і ті, хто страждає захворюваннями серця або легенів.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз:

1. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Крім того, вони гинуть і від утворюваних при горінні важких металів.

2. На природних ділянках і газонах вогонь знищує насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджує нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння.

3. Знищення природної листяної підстилки призводить до збільшення в 2-4 рази промерзання ґрунту.

4. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу, до знищення диких рослин та тварин.

5. Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Густий дим є напівпровідником і за певних умов здатний стати причиною короткого замикання ЛЕП.

6. Дим від вогнищ в туманні дні може утворювати смог і надовго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП.

Кожен з нас має законне право на безпечне для життя і здоров'я навколишнє середовище, що гарантує стаття 50 Конституції України.

Чинним законодавством країни, зокрема законами «Про охорону навколишнього природного середовища» і «Про охорону атмосферного повітря» забороняється спалювання залишків сухої рослинності та опалого листя.

Згідно зі статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання рослинності та її залишків накладаються штрафи у розмірі від ста вісімдесяти до трьохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від дев’ятисот до однієї тисячі двохсот шістдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

А згідно зі статтею 245 Кримінального кодексу України, за знищення або пошкодження вогнем лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення порушник може нести і кримінальну відповідальність. Караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк.

Якщо внаслідок пожежі загинули люди або тварини, то такі дії караються позбавленням волі на строк від 5 до 10 років.

Закликаємо жителів громади відмовитись від спалювання стерні, сухої трави, листя та інших побутових відходів! Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й спричинює до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь