Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

Пологівське управління ГУ ДФС у Запорізькій області інформує !

Дата: 21.04.2021 13:10
Кількість переглядів: 932

Фото без опису

Представники бізнесу Пологівського, Більмацького та Розівського районів погасили понад 85 тисяч гривень боргів з єдиного внеску

Упродовж січня-березня поточного року від платників податків Пологівського, Більмацького та Розівського районів в рахунок погашення заборгованості з єдиного внеску на загальнообов'язкове соціальне страхування надійшло 85,3 тисяч гривень. 52,1 тисячі з цієї суми бюджети отримали через органи державної виконавчої служби. Про це повідомила завідувачка сектору по роботі з податковим боргом управління по роботі з податковим боргом ГУ ДПС у Запорізькій області Юлія Відясова.

З початку року боржникам було направлено 229 вимог про сплату недоїмки з єдиного внеску. Фахівці Пологівського сектору стосовно неплатників передали до державної виконавчої служби 196 вимог на загальну суму 1,09 мільйона.

На даний час підприємства і приватні підприємці трьох районів заборгували перед Пенсійним і соціальними фондами 2,6  мільйона.

 

Про налагодження партнерської роботи йшлося під час зустрічі пологівських податківців з представниками Розівської об’єднаної територіальної громади

Днями начальниця Пологівського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Запорізькій області Світлана Бруй та в.о. начальника Пологівського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління ГУ ДПС у Запорізькій області Вадим Шкіренко зустрілися з Розівським селищним головою Світланою Нестеренко та заступником селищного голови з питань діяльності виконавчих органів Оленою Тислицькою.

На зустрічі обговорили резерви та основні аспекти формування дохідної частини бюджету громади. Як повідомила Світлана Бруй, з метою забезпечення своєчасних надходжень до бюджету Розівської громади, основний акцент поставлений на відпрацювання підприємств, які ухиляються від оподаткування, на проведення заходів, спрямованих на легалізацію праці громадян та забезпеченні соціальних стандартів при виплаті заробітної плати.

Також податківці наголосили на необхідності проведення інвентаризації земель та платників, своєчасного інформування податкової про власників земельних ділянок, що дасть змогу залучення до оподаткування  землевласників, встановленні реальних ставок місцевих податків та зборів.

Крім того, розглядались питання проведення інвентаризації об’єктів нерухомого майна, яке знаходиться на території громади, застосування реєстраторів розрахункових операцій та програмних РРО, протидії незаконної торгівлі підакцизними товарами, списання  недоїмки з єдиного внеску та податкового боргу тощо.

Вадим Шкіренко нагадав, що з 1 січня поточного року стартувала кампанія декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2020 року. Відтак, платник податків зобов’язаний подати декларацію до 1 травня  2021 року. При направленні декларації засобами електронного зв’язку громадяни можуть скористатися електронним сервісом в Електронному кабінеті, який передбачає часткове автоматичне заповнення декларації на підставі облікових даних платника, відомостей щодо нарахованих (виплачених) доходів, наявних в Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків та відомостей щодо об’єктів нерухомого (рухомого) майна.

Також податківець нагадав учасникам зустрічі, що з 1 січня 2021 року набули чинності Закони України щодо подання єдиної звітності з єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування і податку на доходи фізичних осіб (раніше ф.1ДФ).

Отже, за перший квартал 2021 року звітувати потрібно за новими формами до податкового органу за основним місцем обліку платника податків у строки та порядку, встановлені Податковим кодексом України.

За результатами зустрічі визначені завдання щодо вжиття заходів, розроблення механізму збільшення податкової спроможності  бюджету громади та розширення податкової бази.

 

 

Податкове законодавство

 

До уваги платників!

У понеділок 26.04.2021 з 14:00 до 15:00 за телефоном (06165)2-29-49 відбудеться  сеанс «гаряча лінія».  На ваші запитання щодо використання електронних сервісів відповідсть начальник Пологівської  ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області Володимир Михайлов. Чекаємо Ваших дзвінків!

 

До уваги платників!

У понеділок 26.04.2021  з 13:00 до 14:00 за телефоном (06165)2-38-06 відбудеться  сеанс «гаряча лінія».  На ваші запитання щодо декларування громадянами доходів, отриманих у 2020 році надаватиме начальниця Пологівського відділу камеральних перевірок управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків ГУ ДПС у Запорізькій області Світлана Бруй. Чекаємо Ваших дзвінків!

 

Необхідна довідка підтвердження статусу податкового резидента – подайте заяву онлайн!

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області  нагадує  порядок отримання довідки - підтвердження статусу податкового резидента України.

Форма довідки-підтвердження статусу податкового резидента України (далі – Довідка) визначена наказом ДПА України від 12.04.2002 №173 «Про підтвердження статусу податкового резидента України» зі змінами та доповненнями (далі – Наказ №173). Згідно з п.2 Наказу №173 Довідку видає державна податкова інспекція за місцезнаходженням юридичної особи (місцем проживання фізичної особи) на своєму бланку протягом 10-ти робочих днів з моменту подання письмового звернення такої особи. Звернення щодо отримання Довідки може бути подано особисто заявником, уповноваженою на це особою або надіслано поштою.

Довідка видається для підтвердження, що особа є платником податків в Україні і є резидентом України у розумінні договору про уникнення подвійного оподаткування між Україною та відповідною країною. Довідка діє в межах календарного року та потребує щорічного її оновлення.

Заяву на отримання довідки можна, також, направити онлайн, для чого, будь-якому платнику – юридичній особі, фізична особі – підприємцю, фізичній особі необхідно скористатися меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету платника та  надіслати лист (запит тощо) у довільній формі до відповідного органу ДПС за місцезнаходженням юридичної особи (місцем проживання фізичної особи) щодо отримання Довідки. Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Робота у приватній частині Електронного кабінету здійснюється з використанням електронного цифрового підпису, отриманого у будь-якого Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг.

Протягом одного робочого дня після надсилання листа до органу ДПС автора електронного листа буде повідомлено про вхідний реєстраційний номер та дату реєстрації запиту в органі ДПС, до якого даний запит направлено. Інформацію щодо отримання та реєстрації листів в органі ДПС користувач може переглянути в вкладці «Вхідні» меню «Вхідні/вихідні документи» приватної частини Електронного кабінету, відправлені листи – у вкладці «Вихідні документи» меню «Вхідні/вихідні документи».

При цьому, нормами Наказу № 173 не передбачено отримання платником Довідки в електронному вигляді. Орган ДПС на своєму бланку видає платнику податків (юридичній особі, фізичній особі – підприємцю, фізичній особі) Довідку протягом 10-ти робочих днів з моменту подання письмового звернення такої особи.

 

Користуйтеся послугами Електронного кабінету платника

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області нагадує, що довідку про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи (далі – Довідка), можна отримати, не відвідуючи податкову. Останнє дуже актуально в період карантину. Потрібно лише зробити запит в Електронному кабінеті https://cabinet.tax.gov.ua/ платника з використанням ЕЦП. Видану довідку замовник зможе переглянути та скачати в Електронному кабінеті платника.

Замовлення послуги в електронному вигляді заощадить ваш час та збереже здоров’я.

 

Змінено деякі норми функціонування єдиного рахунку

В Пологівській ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області нагадують, що починаючи із            1 січня 2021 року платники податків можуть сплачувати податки і збори, відкривши єдиний рахунок. Так, з 26 лютого набрали чинності оновлення до порядку та алгоритму заповнення платіжок та реквізиту "Призначення платежу".

На разі Уряд змінив деякі норми Порядку функціонування єдиного рахунка та виконання норм статті 351 Податкового кодексу України центральними органами виконавчої влади.

Так, уточнили, що на єдиний рахунок у національній валюті зараховують кошти, сплачені платником із інших рахунків у банку, та надміру сплачені суми ЄСВ.

Якщо на єдиний рахунок надійшли кошти від юридичної чи фізичної особи, яка не є платником, включеним до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, або від платника, якого ДПС не може ідентифікувати з інформації про рух коштів на єдиному рахунку, такі кошти повертає ДПС на рахунок у банку, через який здійснено таке зарахування.

При сплаті грошових зобов'язань (зобов'язань з ЄСВ) до закінчення граничного строку подання відповідної податкової декларації (розрахунку з ЄСВ) за податковий (звітний) період (календарні: місяць, квартал, півріччя, три квартали, рік), що передує даті включення платника до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок, суми таких коштів зараховують в рахунок погашення грошових зобов'язань і пені, зобов'язань з ЄСВ, самостійно визначених платником та/або визначених за результатами контрольно-перевірочної роботи за одним і тим самим видом доходів державного та/або місцевих бюджетів, у частині зобов'язань з ЄСВ - до бюджетів ПФУ та фондів загальнообов'язкового державного соцстрахування, за якими такі кошти обліковують.

 

Контролюючі органи мають право перевіряти дотримання працедавцем законодавства щодо трудових відносин

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що документальною перевіркою вважається перевірка, предметом якої є, зокрема, дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами) та яка проводиться на підставі податкових декларацій (розрахунків), фінансової, статистичної та іншої звітності, регістрів податкового та бухгалтерського обліку, ведення яких передбачено законом, первинних документів, які використовуються в бухгалтерському та податковому обліку і пов’язані з нарахуванням і сплатою податків та зборів, виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також отриманих в установленому законодавством порядку контролюючим органом документів та податкової інформації, у тому числі за результатами перевірок інших платників податків.

Норми визначені п.п. 75.1.2 п. 75.1 ст. 75 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Підпунктом 75.1.3 п. 75.1 ст. 75 ПКУ встановлено, що фактичною вважається перевірка, що здійснюється за місцем фактичного провадження платником податків діяльності, розташування господарських або інших об’єктів права власності такого платника. Така перевірка здійснюється контролюючим органом, зокрема, щодо дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами).

Платник податків зобов’язаний надати посадовим (службовим) особам контролюючих органів у повному обсязі всі документи, що належать або пов’язані з предметом перевірки. Такий обов’язок виникає у платника податків після початку перевірки (п. 85.2 ст. 85 ПКУ).

Під час проведення фактичної перевірки в частині дотримання роботодавцем законодавства щодо укладення трудового договору, оформлення трудових відносин з працівниками (найманими особами), в тому числі тим, яким установлено випробування, перевіряється наявність належного оформлення трудових відносин, з’ясовуються питання щодо ведення обліку роботи, виконаної працівником, обліку витрат на оплату праці, відомості про оплату праці працівника. Для з’ясування факту належного оформлення трудових відносин з працівником, який здійснює трудову діяльність, можуть використовуватися документи, що посвідчують особу, або інші документи, які дають змогу її ідентифікувати (посадове посвідчення, посвідчення водія, санітарна книжка тощо) (п. 80.6       ст. 80 ПКУ).

 

Застосування ФОП – платниками єдиного податку РРО та/або ПРРО

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що згідно з преамбулою Закону України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) цей акт визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі – РРО) та програмних РРО (далі – ПРРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія Закону № 265 поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або безготівковій формі. Встановлення норм щодо незастосування РРО у інших законах, крім Податкового кодексу України від 02 грудня              2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), не допускається.

З 01 січня 2021 року до 01 січня 2022 року РРО та/або ПРРО не застосовуються платниками єдиного податку другої – четвертої груп (фізичними особами – підприємцями), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 220 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, незалежно від обраного виду діяльності, крім тих, які здійснюють:

? реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту;

? реалізацію лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров’я;

? реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Тобто, з 01 січня 2021 року РРО та/або ПРРО обов’язково повинні застосовувати усі платники єдиного податку (фізичні особи – підприємці), які здійснюють реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння згідно з вимогами Закону № 265.

Порядок реєстрації та застосування РРО, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджено наказом Міністерства фінансів України від 14.06.2016 № 547 із змінами.

ДПС України розроблено та впроваджено безкоштовне програмне забезпечення ПРРО, яке завантажується на пристрій: смартфон, планшет, комп’ютер тощо, що дає значну перевагу над звичайним класичним РРО при витратах суб’єктів господарювання на придбання касової техніки.

 

До уваги фізичних осіб – платників земельного податку!

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, що облік фізичних осіб – платників земельного податку і нарахування відповідних сум проводяться контролюючими органами за місцем знаходження земельної ділянки щороку до 01 травня.

Норми встановлені п. 287.2 ст. 287 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Згідно з п. 285.1 ст. 285 ПКУ базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

Підпунктом 17.1.4 п. 17.1 ст. 17 ПКУ передбачено, що платник податків має право користуватися податковими пільгами за наявності підстав у порядку, встановленому ПКУ.

Перелік категорій фізичних осіб – власників земельних ділянок, які звільняються від сплати земельного податку, визначено у п. 281.1 ст. 281 ПКУ.

Звільнення від сплати земельного податку, передбачене для відповідної категорії фізичних осіб, поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання у межах граничних норм, встановлених у п. 281.2 ст. 281 ПКУ.

Також, п 281.3 ст. 281 ПКУ визначено, що від сплати земельного податку звільняються на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.

Згідно з п. 281.4 ст. 281 ПКУ, якщо фізична особа, визначена у п. 281.1 ст. 281 ПКУ, станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, площа яких перевищує межі граничних норм, визначених п. 281.2 ст. 282 ПКУ, така особа до 01 травня поточного року подає письмову заяву у довільній формі до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки про самостійне обрання/зміну земельних ділянок для застосування пільги (далі – заява про застосування пільги).

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з базового податкового (звітного) періоду, в якому подано таку заяву, та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі подання фізичною особою, яка станом на 01 січня поточного року має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, заяви про застосування пільги після 01 травня поточного року, пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Відповідно до п. 281.5 ст. 281 ПКУ, якщо право на пільгу у фізичної особи, яка має у власності декілька земельних ділянок одного виду використання, виникає протягом календарного року та/або фізична особа, визначена у п. 281.1   ст. 281 ПКУ, набуває право власності на земельну ділянку/земельні ділянки одного виду використання, така особа подає заяву про застосування пільги до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої земельної ділянки протягом 30 календарних днів з дня набуття такого права на пільгу та/або права власності.

Пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з урахуванням вимог п. 284.2 ст. 284 ПКУ та діє до початку місяця, що настає за місяцем подання нової заяви про застосування пільги.

У разі недотримання фізичною особою вимог абзацу першого п. 281.5 ст. 281 ПКУ пільга починає застосовуватися до обраних земельних ділянок з наступного податкового (звітного) періоду.

Враховуючи вищевикладене, фізична особа – власник земельної ділянки або декількох земельних ділянок одного виду використання, яка належить до пільгових категорій, звільняється від сплати земельного податку за умови подання нею заяви про застосування пільги разом з документи, що посвідчують її право на пільгу. При цьому нормами ПКУ не визначено для фізичної особи обов’язку щорічного подання контролюючому органу заяви про застосування пільги зі сплати земельного податку та документів, які підтверджують її право на таку пільгу. Тобто, платник податків подає до контролюючого органу документи про застосування пільги тільки у разі наявності змін у володінні земельними ділянками.

 

Якщо загубили книгу, яку вели до 1 січня 2021 року, її треба відновити

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області інформує, що якщо ФОП-єдинник втратив книгу обліку доходів, яку вів до 01.01.2021 р., її потрібно відновити.

У 5-денний строк з дня втрати письмово повідомити про це ДПС за місцем обліку і відновити втрачену книгу протягом 90 календарних днів з дня, що настає за днем надходження повідомлення в податкову.

Якщо книгу не відновити, вважатиметься, що вона була відсутні при складанні податкової декларації.

Зберігати книгу потрібно не менше 1095 днів з дня подання податкової декларації.

Нагадаємо, що з 01.01.2021 р. ФОП-єдинники можуть вести облік у довільній формі в паперовому/електронному вигляді шляхом помісячного відображення отриманих доходів. При цьому заповнювати декларацію з єдиного податку зобов’язані на підставі первинних документів.

 

ФОП отримує оплати від Укрпошти: що з РРО?

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області надає роз’яснення про застосування РРО при отримані коштів від покупців на рахунок ФОП при використанні електронних платіжних засобів, систем переказу коштів тощо, у тому числі через інтернет.

В розумінні закону ЗУ «Про РРО» не є розрахунковими операціями:

1.Надходження на рахунок ФОП від АТ «Укрпошта», які відбуваються відповідно до укладеного договору за допомогою банківської онлайн-системи платежів. При цьому кошти надходять не від покупців, а з рахунку АТ «Укрпошта».

2.Оплати від покупців при використанні електронних платіжних засобів, систем переказу коштів тощо, у тому числі через інтернет.

І додатково повідомляємо, що, якщо оплата за товар/послугу проводиться за допомогою електронного платіжного засобу, на рахунок торговця кошти будуть надходити від екваєра, а не від власника електронних платіжних засобів (далі- ЕПЗ). А екваєр самостійно визначає порядок обліку торговців.

Розрахункові операції з ЕПЗ не супроводжуються розрахунковими документами. При цьому підприємство повинно провести через РРО розрахункову операцію на підставі виписки фінансової установи та направити покупцеві чек на повну суму покупки разом із товаром.

РРО можна не застосовувати при розрахунках виключно в безготівковій формі (з розрахункового рахунку клієнта на розрахунковий рахунок через банк, внесення грошей через касу банку, у касі банку через платіжний термінал /ПТКС, який належить банку).

 

Які послуги платники можуть отримати дистанційно

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє. Одним із найбільш функціональних електронних сервісів ДПС є Електронний кабінет, важливість використання якого особливо зросла на період карантину, так як забезпечує дистанційні комунікації.

Окрім подання звітності в електронному вигляді, засобами Електронного кабінету надано можливість подати заяви для отримання адміністративних послуг, зокрема:

- картки платника податків; відмітки у паспорті громадянина України про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта, відомостей з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків про суми/джерела виплачених доходів та утриманих податків;

- реєстрації реєстратора розрахункових операцій, книг обліку розрахункових операцій, розрахункових книжок;

- включення неприбуткового підприємства (установи, організації) до Реєстру неприбуткових установ та організацій, внесення змін до цього Реєстру, витягу з Реєстру неприбуткових установ та організацій;

- довідки про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи.

 

Увага! Наближається останній день подання декларації про майновий стан і доходи для громадян, які і зобов’язані подавати декларації!

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області звертає увагу, що останній день подання декларації про майновий стан і доходи – 30 квітня 2021 року.

Громадянам, які отримали доходи, що були неоподатковані, необхідно подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за 2020 рік та сплатити податок на доходи фізичних осіб за ставкою 18 % та військовий збір 1,5 % із нарахованої суми доходу. Декларацію можна подати особисто або уповноваженою на це особою, надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення, але найзручніше скористатися засобами електронного зв'язку та надіслати декларацію в електронній формі з дотриманням умови реєстрації електронного підпису у порядку, визначеному законодавством.

Нагадуємо, що декларацію необхідно подати до 1 травня 2021 року до органу податкової служби за місцем податкової адреси платника.

Крім громадян, які зобов’язані подавати декларації, є категорія осіб, які мають право на таке подання для повернення частини податку на доходи фізичних осіб, утриманого із заробітної плати.

Таке право виникає у платників податків у разі понесення витрат, дозволених для включення до податкової знижки, перелік яких визначено у статті 166 Податкового кодексу України.

Скористатись податковою знижкою можна лише до кінця року – на наступні роки таке право не переноситься. Останній день подання декларації для отримання податкової знижки – 31.12.2021 включно. 

 

До уваги платників податків!

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області звертає увагу, що платникам податків, які погасять у повному обсязі до 10 червня 2021 року суми податкового боргу за основним платежем, що виник станом на 01.11.2020, та за умови сплати поточних податкових зобов'язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню.

Ця норма щодо прощення фінансових санкцій не розповсюджується на:

- великих платників податків, що відповідають критеріям, визначеним п.п. 14.1.24 ст. 14 Податкового кодексу України;

- осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

- осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

- банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Таке списання здійснюється у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Платники податків, які виявлять бажання скористатися можливістю списання податкового боргу з штрафних санкцій та пені, мають подати до податкового органу за місцем обліку такого податкового боргу заяву у довільній формі про наміри скористатися вказаними положеннями Закону України від 04 грудня 2020 року № 1072-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» .

Штрафні санкції та пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати податкового боргу з основного платежу, підлягають списанню за заявою платника податків.

 

Декларування 2021: власники земельних паїв повинні задекларувати доходи

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє, власники земельних паїв площею понад 2 га, у разі надання їх в оренду, повинні задекларувати доходи. Окрім того, подати річну податкову декларацію зобов’язані мешканці громад, які минулого року отримали доходи від надання в оренду сільськогосподарської техніки чи від обробітку землі власною технікою на оплатній основі.

Для подання декларації рекомендуємо декларантам скористатися можливостями Електронного кабінету.

Зокрема, на офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи».

За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для використання права на податкову знижку.

За вибором платника податків декларація подається за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою, поштою або засобами електронного зв’язку.

Нагадуємо, що залишається не так багато часу, щоб задекларувати доходи, отримані у 2020 році. Це потрібно зробити у законодавчий термін, до 1 травня поточного року.

Не відкладайте подання декларації на останній день!

 

Щодо права на списання штрафних (фінансових санкцій) та пені

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє. Законом України від                 04 грудня 2020 року № 1072-ІX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо соціальної підтримки платників податків на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (далі – Закон № 1072), зокрема, підрозділ 10 розділу ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено новим п. 23.

Відповідно до зазначеного пункту у разі погашення у повному обсязі грошовими коштами платниками податків протягом шести місяців з дня набрання чинності Закону № 1072 суми податкового боргу (без штрафних санкцій, пені, крім несплачених процентів за користування розстроченням/відстроченням), що виник станом на 01 листопада 2020 року, та за умови сплати поточних податкових зобов'язань у повному обсязі, штрафні санкції і пеня, що залишилися несплаченими на дату повної сплати такого податкового боргу, підлягають списанню у порядку, визначеному для списання безнадійного податкового боргу, за заявою платника податків.

Слід зазначити, що положення п. 23 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ не застосовується до:

- великих платників податків, які відповідають критеріям, визначеним п.п. 14.1.24               п. 14.1 ст. 14 ПКУ;

- осіб, на яких поширюються судові процедури, визначені Кодексом України з процедур банкрутства;

- осіб, відносно яких наявні судові рішення, що набрали законної сили, якими розстрочено (відстрочено) стягнення податкового боргу;

- банків, на які поширюються норми Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»;

- осіб, які мають податковий борг з митних платежів;

- осіб, які мають заборгованість зі сплати санкцій за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності та пені.

Штрафні санкції і пеня, що підлягають застосуванню та нарахуванню у зв’язку зі сплатою такого податкового боргу, не підлягають застосуванню та нарахуванню, а нараховані підлягають коригуванню до нульових показників.

 

Що робити, якщо виникла помилка «Невірний пароль або ключ пошкоджено»

Пологівська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області повідомляє наступне.

Для усунення даної помилки необхідно перевірити:

- правильність введення паролю, а саме: регістр вводу паролю, мову клавіатури тощо (створений пароль може містити особливі символи);          

- який ключ кваліфікованого електронного підпису чи печатки використовується першим (вірна послідовність підписів для податкової звітності: бухгалтер-директор-електронна печатка);        

- чи набраний пароль відповідає ключу, якій використовується (наприклад, пароль до ключа бухгалтера використовується тільки з ключем бухгалтера);

- чи змінювалось ім’я файлу особистого ключа (у разі зміни ім’я файлу особистий ключ буде пошкоджено, тому необхідно звернутися до відокремленого пункту реєстрації користувачів Кваліфікованого надавача електронних довірчих послуг ІДД ДПС (далі – КН ЕДП ІДД ДПС), в якому отримували кваліфікований сертифікат, подати заяву на зміну статусу кваліфікованого сертифіката та новий комплект реєстраційних документів).

У разі, якщо жодна з рекомендацій не допомогла вирішити проблему необхідно звернутися до представництва КН ЕДП ІДД ДПС, в якому були отримані кваліфіковані сертифікати, подати заяву на скасування кваліфікованого сертифіката, згенерувати новий особистий ключ та отримати відповідні йому кваліфіковані сертифікати.

 

Зміни у порядку заповнення декларації акцизного податку

У Пологівській ДПІ інформують. Наказом МФУ від 08.12.2020 № 747 «Про затвердження змін до форми декларації акцизного податку та Порядку заповнення та подання декларації акцизного податку» внесено зміни в порядок заповнення додатку 11 «Розрахунок суми акцизного податку з реалізації пального згідно з підпунктом 213.1.12 пункту 213.1 статті 213 розділу VI Кодексу».

Так, у графі 4 «Обсяги пального за місцем діяльності за акцизними накладними, розрахунками коригування до акцизних накладних (в тис. л, приведеного до t 15 °C) - отриманого» зазначаються обсяги пального, приведеного до t 15 °C, отриманого суб’єктом господарювання у звітному періоді, зазначені у других примірниках зареєстрованих у Єдиному реєстрі акцизних накладних (далі - ЄРАН):

- акцизних накладних, складених у звітному періоді;

- розрахунках коригування до акцизних накладних, якими коригуються показники акцизної накладної, складеної у звітному періоді.

У графі 5 «Обсяги пального за місцем діяльності за акцизними накладними, розрахунками коригування до акцизних накладних (в тис. л, приведеного до t 15 °C) - реалізованого» зазначаються обсяги реалізованого суб’єктом господарювання пального, приведеного до t 15 °C, зазначені в перших примірниках зареєстрованих у ЄРАН:

- акцизних накладних, складених у звітному періоді;

- розрахунках коригування до акцизних накладних, якими коригуються показники акцизної накладної, складеної у звітному періоді.

 

Як повідомити про однотипні об’єкти оподаткування

У Пологівській ДПІ інформують. Платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням, контролюючий орган за основним місцем обліку шляхом подання Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (далі – Повідомлення за формою № 20-ОПП).

Повідомлення за формою № 20-ОПП заповнюється з дотриманням Пам’ятки для заповнення розділу 3 Повідомлення про об’єкти оподаткування або об’єкти, пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (Додаток до повідомлення за формою № 20-ОПП).

У разі наявності у платника однотипних об’єктів оподаткування (окремі кімнати, офіси, квадратні метри), які розташовані за одним місцезнаходженням, то при заповненні розд. 3 Повідомлення за формою № 20-ОПП слід дотримуватися принципу «укрупнення інформації» про об’єкти оподаткування та відображати їх у вигляді одного об’єкта оподаткування. Якщо однотипні об’єкти оподаткування розташовані за різним місцезнаходженням, то їх необхідно показувати окремо.

При цьому, графа 12 «Реєстраційний номер об’єкта оподаткування (зазначити у разі наявності)» розділу 3 «Відомості про об’єкти оподаткування платника податків» Повідомлення за формою № 20-ОПП заповнюється у разі реєстрації об’єкта оподаткування у відповідному державному органі з отриманням відповідного реєстраційного номера (наприклад, таким номером є: кадастровий номер – для земельної ділянки; реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна – для нерухомого майна, відмінного від земельної ділянки, номер кузова транспортного засобу – для легкового автомобіля; номер шасі транспортного засобу – для вантажного автомобіля та причепа; бортовий реєстраційний номер – для суден; реєстраційний знак – для повітряних суден тощо).

Отже, при заповненні графи 12 розд. 3 Повідомлення за формою № 20-ОПП принцип «укрупнення інформації» не застосовується до об’єктів оподаткування, які мають реєстраційний номер, тобто інформація щодо таких об’єктів оподаткування зазначається по кожному об’єкту окремо.

Нагадаємо, що порядок повідомлення про об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням визначено Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 № 1588 із змінами.

Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням або через які провадиться діяльність, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

 

Плата за землю: звірка даних проводиться за заявою платника

Пологівська ДПІ нагадує, що громадяни – платники плати за землю (земельного податку або орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності) мають право звернутися з письмовою заявою до контролюючого органу за місцем знаходження земельних ділянок для проведення звірки даних щодо:

розміру площ та кількості земельних ділянок, що перебувають у власності та/або користуванні платника податку;

права на користування пільгою зі сплати податку з урахуванням положень пп. 281.4 та 281.5 ст. 281 Податкового кодексу України;

розміру ставки земельного податку;

нарахованої суми плати за землю.

У разі, якщо платник податків має у власності декілька земельних ділянок, щодо яких необхідно провести звірку даних, для її проведення такий платник податків має право звернутися до контролюючого органу за місцем знаходження будь-якої з таких земельних ділянок.

Для отримання консультації щодо сплати земельного податку та застосування пільги можна звертатися до Центрів обслуговування платників: м.Пологи, вул. І.Чеберка,9.

Крім того, за наявності кваліфікованого електронного підпису, громадяни мають можливість переглянути сформовані податкові повідомлення-рішення щодо сум нарахованих їм податкових зобов’язань із плати за землю, в меню «ЕК для громадян» приватної частини Електронного кабінету, вхід до якого здійснюється за адресою: http://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

 

Декларацію з податку на прибуток підприємств за I квартал 2021 подайте за оновленою формою

У Пологівській ДПІ нагадують платникам, що наказом Міністерства фінансів України від 29.10.2020 № 649  затверджено нову форму декларації з податку на прибуток підприємств.

Відповідно до вищевказаного наказу внесено зміни до основної частини декларації та передбачено її подання:

- юридичними та фізичними особами-підприємцями, які обрали спрощену систему оподаткування, фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність, які є платниками податку на прибуток при виплаті доходів (прибутків) нерезиденту з джерелом їх походження з України;

- юридичними особами, що обрали спрощену систему оподаткування, при отриманні скоригованого прибутку контрольованої іноземної компанії, що оподатковується в порядку, визначеному ст. 39 2 Кодексу;

- іноземними компаніями – у разі наявності місця ефективного управління в Україні та подання такою компанією заяви про визнання податковим резидентом України.

Крім того, викладено у новій редакції такі додатки до форми податкової декларації:

- додаток ПН та доповнено відміткою щодо зазначення відомостей про відсутність у нерезидента статусу юридичної особи;

- додаток РІ та доповнено новими різницями для коригування фінансового результату, які відображені у додатку;

- додаток АМ та доповнено таблицею, у якій платниками податку відображається інформація про результати інвентаризації об’єктів основних засобів, станом на 01 число податкового (звітного) періоду 2020 року, у якому прийнято рішення про застосування «виробничого» методу амортизації.

Деякі зміни внесено до додатків ЗП, ВП.

Декларацію доповнено новими додатками КІК, КІК-К, КІК-ТЦ, КІК-ЦП. Зокрема:

- додаток КІК, у якому відображається розрахунок прибутку КІК, та який заповнюється окремо по кожній КІК;

- додаток КІК-К, який відображає різниці, на які коригується фінансовий результат до оподаткування КІК;

- додаток КІК-ТЦ, який подається у разі проведення платником податку самостійного коригування, проведеного відповідно до п.п. 39.5.4  п. 39.5 ст. 39 розділу І Кодексу;

- додаток КІК-ЦП, у якому відображаються показники доходів від продажу та іншого відчуження цінних паперів КІК.

Звертаємо увагу платників, що за I квартал 2021 року декларацію з податку на прибуток підприємств необхідно подавати за оновленою формою.

Детальніше щодо змін до податкової декларації з податку на прибуток підприємств у листі Державної податкової служби України від 14.12.2020 №22431/7/99-00-05-05-01-07.

 

ГУ ДПС у Запорізькій області інформує

 

Запоріжці сплатили понад 38 мільйонів гривень податку на нерухомість

У січні-березні до місцевих бюджетів регіону надійшло 38 мільйонів 634 тисячі гривень податку на нерухоме майно. Рівень надходжень І кварталу 2020 року перевищено на 10 мільйонів 239 тисяч гривень або на 36 відсотків. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов.

Так, власники нерухомості-юридичні особи сплатили 31,8 мільйона гривень, фізичні особи – 6,8 мільйона гривень.

Найбільші суми отримала міська скарбниця обласного центру – 16 мільйонів. Мелітопольські та веселівські платники спрямували до бюджетів понад п'ять мільйонів, бердянські та приморські – 3,6 мільйона, якимівські та приазовські – 3,5 мільйона, вільнянські та новомиколаївські – два мільйони, Запорізького району – 1,9 мільйона, василівські та михайлівські – 1,5 мільйона тощо.

У першому кварталі в області нараховувалося 4320 платників податку на нерухомість-юридичних осіб та 5237 фізичних осіб.

Нагадаємо, підприємства, установи, організації і підприємці самостійно нараховують, декларують та сплачують податок на нерухомість. Громадянам податкова служба до 1 липня надсилає податкові повідомлення-рішення з податковими зобов’язаннями, які необхідно сплатити упродовж 60 днів. Для проведення звірки щодо майна, яке перебуває у власності, платники можуть звернутися до податкового органу за місцем реєстрації.

Пропонуємо ознайомитися з докладною інструкцією про сплату податку на нерухомість: https://zp.tax.gov.ua/listivki-ta-broshuri/457141.html.

 

У Запорізькій області перевірено 373 об'єкти торгівлі пальним

У Запоріжжі під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Шустова відбулось чергове засідання штабу протидії незаконній торгівлі нафтопродуктами та скрапленим газом.

Участь у заході взяли очільники структурних підрозділів Запорізької ОДА, Головного управління ДПС у Запорізькій області, представники фіскальної служби, правоохоронних та інших органів влади.

Як було повідомлено, з початку року в регіоні проведено перевірки 373 об'єктів торгівлі пальним. У результаті виявлено 3194 порушення, із незаконного обігу вилучено 33,8 тонни пального загальною вартістю 1 мільйон 544 тисячі гривень та обладнання на суму 1 мільйон 300 тисяч гривень. Порушникам нараховано 14 мільйонів 783,7 тисячі гривень штрафних санкцій.

Учасники засідання підбили попередні підсумки роботи та визначили подальші плани щодо перевірок усіх об'єктів, де здійснюється продаж нафтопродуктів.

 

Продаж підакцизних товарів додав запорізьким скарбницям понад 70 мільйонів гривень

Упродовж першого кварталу до місцевих бюджетів регіону надійшло 71 мільйон 198 тисяч гривень акцизного податку. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, компанії і підприємці, які продають уроздріб алкогольну і тютюнову продукцію, збільшили відрахування до показника аналогічного періоду минулого року на 31 мільйон 312 тисяч гривень.

Від ліцензування торгівлі підакцизними товарами до скарбниць громад спрямовано 9 мільйонів, що на 1,1 мільйона або на 14 відсотків більше, ніж торік.

За три місяці фахівці податкової служби видали 864 ліцензії на право роздрібної реалізації алкогольних напоїв, 845 – для торгівлі тютюновими виробами, 218 – пивом та 110 – сидром, а також продовжили термін дії 4114 дозволів, призупинили 346, анулювали 485, у тому числі 6 – за продаж алкогольних та тютюнових виробів неповнолітнім.

Станом на 1 квітня кількість діючих ліцензій склала 7889. З повним переліком цих документів можна ознайомитись за посиланням: https://zp.tax.gov.ua/reestr-vidanih-licenziy.

Крім того, з початку року проведено 372 перевірки суб'єктів господарювання щодо дотримання вимог законодавства, яке регулює обіг підакцизних товарів. За виявлені порушення застосовані фінансові санкції на загальну суму 27 мільйонів 376 тисяч гривень.

 

Запорізький бізнес сплатив до держбюджету більше мільярда гривень ПДВ

Компанії і підприємці регіону в першому кварталі сплатили до державного бюджету 1 мільярд 177 мільйонів гривень податку на додану вартість. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, рівень надходжень аналогічного періоду 2020 року перевищено на 263 мільйони 600 тисяч гривень або на 29 відсотків.

У загальній сумі доходів державної скарбниці сплата ПДВ склала майже 42 відсотки. Лише у березні запорізькі суб'єкти господарювання спрямували 365 мільйонів гривень податку на додану вартість.

З початку року найбільші платежі направили до бюджету платники м. Запоріжжя – 606,3 мільйона. Мелітопольські і веселівські представники бізнесу забезпечили 87,3 мільйона, бердянські та приморські – 76,5 мільйона, пологівські, більмацькі та розівські – 63 мільйони, оріхівські та гуляйпільські – 60 мільйонів, токмацькі та чернігівські – 53 мільйони, вільнянські та новомиколаївські – 50,7 мільйона, якимівські та приазовські – 50,5 мільйона тощо.

Всього станом на початок квітня у Запорізькій області зареєстровано 9981 платник ПДВ, серед яких 9017 юридичних осіб та 964 фізичні особи-підприємці.

 

Запорізькі підприємства-водокористувачі спрямували до бюджетів майже 70 мільйонів гривень

У січні-березні запорізькі компанії і підприємці перерахували до бюджетів усіх рівнів 69 мільйонів 800 тисяч гривень рентної плати за спеціальне використання води. У порівнянні з відповідним періодом 2020 року надходження збільшились на 25 мільйонів 800 тисяч гривень. Про це повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов.

Так, від водокористувачів до державного бюджету надійшло 38,4 мільйона гривень (+14,2 мільйона), до місцевих скарбниць – 31,4 мільйона гривень (+11,6 мільйона).

Найбільші платежі спрямували енергодарські, кам’янсько-дніпровські та великобілозерські суб'єкти господарювання – 38 мільйонів, платники м. Запоріжжя забезпечили 23 мільйони, якимівські та приазовські – 717 тисяч, токмацькі та чернігівські – 385 тисяч, мелітопольські та веселівські – 342 тисячі, василівські та михайлівські – 256 тисяч тощо.

Усього в Запорізькій області перебувають на обліку 552 платники рентної платі за спеціальне використання води.

Нагадаємо, платниками рентної плати за спеціальне використання води є:

– первинні водокористувачі-суб'єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи-підприємці, які використовують та/або передають вторинним водокористувачам воду, отриману шляхом забору води з водних об'єктів;

– суб'єкти господарювання незалежно від форми власності: юридичні особи, їх філії, відділення, представництва, інші відокремлені підрозділи без утворення юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, а також фізичні особи-підприємці, які використовують воду для потреб гідроенергетики, водного транспорту і рибництва.

 

За забруднення довкілля запорізькі компанії сплатили 139 мільйонів гривень "екоподатку"

Упродовж січня-березня запорізькі підприємства, установи і підприємці сплатили до бюджетів усіх рівнів 139 мільйонів гривень екологічного податку. Як повідомив начальник Головного управління ДПС у Запорізькій області Роман Афонов, у порівнянні з відповідним періодом 2020 року надходження збільшились на 75 мільйонів 500 тисяч гривень.

Так, до державного бюджету надійшло 83,6 мільйона гривень "екоподатку", що на 49 мільйонів більше показника першого кварталу минулого року. До місцевих скарбниць спрямовано 55,6 мільйона, це на 26,5 мільйона гривень більше, ніж роком раніше.

Найбільші платежі забезпечили енергодарські, кам’янсько-дніпровські та великобілозерські суб'єкти господарювання – понад 81 мільйон гривень. Компанії і підприємці м. Запоріжжя перерахували до бюджетів 45,5 мільйона гривень, Запорізького району – 8,3 мільйона, мелітопольські та веселівські – 1,3 мільйона, пологівські, більмацькі та розівські – 793 тисячі, бердянські та приморські – 779 тисяч тощо.

Усього в регіоні 3,5 тисячі платників екологічного податку. Вони здійснюють викиди шкідливих речовин у атмосферне повітря стаціонарними джерелами забруднення, у водні об'єкти, а також розміщують, утворюють або зберігають радіоактивні відходи тощо.

Ставки податку залежать від виду забруднюючих речовин або рівня небезпечності відходів.

 

 

 

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь