A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

Використання засобів індивідуального захисту – запорука здоров'я медичних працівників.

Дата: 30.07.2021 09:01
Кількість переглядів: 658

Фото без опису

З наближанням  прохолодної пори року -  осені,  передбачається зростання  кількості гострих респіраторних вірусних інфекцій, до групи  яких належить велика кількість вірусних захворювань, в тому числі коронавірусна інфекція COVID-19.

            Внаслідок збільшення випадків гострих респіраторних вірусних інфекцій інфікування людей збільшиться, відповідно, і кількість звернень населення за лікарською допомогою до медиків.

Профілактика захворювання завжди краще його лікування.

Профілактичні заходи необхідні медичним працівникам, щоб захистити себе і запобігти інфікуванню і передачі збудника в закладах охорони здоров'я. До таких заходів, в першу чергу, відноситься використання засобів індивідуального захисту (ЗІЗ) - вибір належного типу ЗІЗ та навчання, як його надягати, знімати та утилізувати.

            Для запобігання інфікування гострою респіраторною хворобою кожен медичний працівник повинен обов’язково користуватися ЗІЗ, вміти оцінити ризики та вирішити, який саме ЗІЗ і коли застосовувати. Ці вимоги регламентуються наказом МОЗ України від 28.03.2020 № 722 «Організація надання медичної допомоги хворим на коронавірусну хворобу (COVID-19)» (із змінами) та наказом Міністерства соціальної політики України від 29.11.2018 № 1804 «Про затвердження Мінімальних вимог безпеки і охорони здоров’я при використанні працівниками засобів індивідуального захисту на робочому місці».

            Для безпечної роботи медпрацівника ЗІЗ обирають з огляду на характер взаємодії з пацієнтом та потенційний шлях інфікування.

            Керівники закладів охорони здоров’я повинні організовувати навчання працівників щодо користування ЗІЗ та забезпечити їх необхідною кількістю, а  учасники навчань мають засвоїти правила вибору, одягання, знімання та утилізації ЗІЗ.

            У медицині для захисту слизових оболонок, дихальних шляхів, шкіри й одягу від контакту з інфекціями використовують такі види ЗІЗ: маски, респіратори, халати, костюми, захисні окуляри, щитки та  рукавички.

            Маска - призначена для зменшення виділення збудників інфекційних хвороб з дихальних шляхів і використовується медичними працівниками у випадках:

  • під час надання медичної допомоги і за наявності ризику утворення великих крапель та бризок біологічних рідин пацієнта (кашель, промивання хірургічної рани тощо);
  • під час процедур і маніпуляцій, які вимагають стерильності, щоб захистити пацієнта від можливих інфекцій.

            Також маску обов’язково слід надягати пацієнтам із симптомами застуди або з підозрою на інфекцію, що передається краплинно-аерогенним шляхом - вона обмежить потенційне розповсюдження респіраторних виділень!

           

Респіратор - потрібно використовувати :

  • під час роботи з пацієнтами, що мають інфекції із повітряно-краплинним шляхом передавання;
  • для догляду за пацієнтами, що мають інфекцію з невідомими шляхами передавання;
  • під час догляду за пацієнтом з коронавірусною інфекцією медичним працівникам рекомендовано використовувати респіратор класу захисту не нижче FFP2.

 

Халат - слід використовувати, щоб захистити шкіру та попередити забруднення одягу під час роботи. Якщо халат не є водостійким, треба використовувати фартух.

            Халат має бути завдовжки до середини литок і з довгими рукавами.

            Халат має бути світлого кольору, щоб легше можна було ідентифікувати забруднення, з петлями для пальців або з еластичною манжетою, щоб рукави не закочувалися.

           

            Рукавички – використовуються            за підозри чи підтвердженого випадку інфікування коронавірусом, медичним працівникам рекомендовано використовувати нестерильні нетальковані нітрилові рукавички з манжетою до середини передпліччя.

            Це основні види  ЗІЗ, які обов’язково необхідно використовувати медичним працівникам під час виконання посадових обов’язків.

Шановні керівники медичних закладів!

Дбайте про життя і здоров’я медичних та інших працівників, забезпечуйте усунення причин, що викликають професійні захворювання, і здійснюйте профілактичні заходи щодо їх запобігання!

 

Консультативну, методичну та інформаційну допомогу від спеціалістів відділення Фонду з питань повідомлення про нещасні випадки, їх розслідування, інших питань охорони праці  та соціального захисту застрахованих осіб можна одержати у «Сервісному центрі  з надання консультаційних послуг», який постійно функціонує у Більмацькому відділенні Фонду за адресою:

вул. Центральна, 56  смт. Більмак, або за телефонами: (06147) 2-23-29, (06147) 2-23-07.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь