A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

ОХОРОНА ПРАЦІ В НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ.

Дата: 08.09.2021 14:45
Кількість переглядів: 908

Фото без опису

У зв`язку з початком нового навчального року, особливо в теперішніх умовах наступу  чергової хвилі пандемії COVID-19, все актуальніше стоїть питання охорони праці в навчальних закладах, тому  Більмацьке відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області нагадує про дотримання техніки безпеки під час перебування у навчальних закладах в період освітнього процесу.

            Питання охорони праці і безпеки життєдіяльності дедалі серйозніше стоїть під час організації навчально-виховного процесу загальноосвітньої школи, адже дотримання встановлених норм з охорони праці — це одна з найважливіших складових її ефективної діяльності.

            Останнім часом законодавча база охорони праці вдосконалюється, що визначає права і обов'язки  як  роботодавця,  так  і  працівників.  Пріоритетним  залишається збереження життя і

здоров'я учасників трудової діяльності. Саме тому керівник закладу повинен розуміти, що, забезпечуючи налагоджену роботу з охорони праці в системі освіти, він забезпечує здорові і безпечні умови роботи, попередження травматизму, безпечну експлуатацію будівель, обладнання і технічних засобів навчання, створює оптимальний режим роботи і навчання.

         Робота в колективах навчальних закладів повинна бути організована згідно з  вимогами Закону України «Про охорону праці» (редакція від 27.02.2021) та згідно з Наказом Міністерства освіти України від 26.12.2017 №1669 «Про затвердження Положення про організацію роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності  учасників освітнього процесу в установах і закладах освіти», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 23.01.2018 за №100/31552. 

      У кожному закладі освіти: школі або дитячому садку забезпечують належні умови для безпеки учасників освітнього процесу. Ця норма є визначальною для діяльності осіб, відповідальних за охорону праці, техніку безпеки та відповідність усіх дій учасників освітнього процесу чинним санітарно-гігієнічним вимогам, які повинні  контролювати її та аналізувати.

            В навчальних закладах повинна бути впроваджена та діяти система управління  охороною  праці.

            Відповідальним за стан охорони праці в навчальних закладах  необхідно:

  • переглянути інструкції з охорони праці, у разі необхідності їх доповнити, чи поновити. Окремі інструкції необхідно розмістити безпосередньо на робочому місці: в навчальних класах, майстернях, їдальні, спортивному залі та ін. ;
  • провести  інструктажі з питань охорони праці (вступний, первинний, повторний, позаплановий, цільовий) з учасниками освітнього процесу;
  • розмістити попереджувальні, застережливі, інформаційні знаки безпеки:

- небезпечна напруга ;

-220 вольт;

- електрощитові;

      - вихід;

- запасний вихід;

- пожежний гідрант.

        Матеріали з охорони праці та пожежної безпеки необхідно розмістити на стендах з безпеки життєдіяльності освітнього закладу  для загального  ознайомлення.

          З 1 вересня 2021 року  Міністерство охорони здоровя України  встановило ряд правил, яких необхідно дотримуватися учням і вчителям для попередження розповсюдження інфекційного захворювання  COVID-19, а саме:

            - вхід до навчального закладу дозволений як вчителям, так і учням за умови використання захисних масок;

            - батьки учнів також зможуть зайти в школу тільки при наявності у них маски;

            - під час занять дітям можна не дотримуватися маскового режиму;

            - пересування між приміщеннями в школі маски необхідно  одягати;

            - під час проведення уроків вчителям  користуватися спеціальними захисними щитками та періодично проводити їх дезінфекцію;

            - мити руки з милом, користуватися дезінфікуючими засобами та уникати скупчення.

 

Алгоритм дій на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з реєстрацією випадків захворювання на коронавірусну хворобу серед здобувачів освіти

 

            У разі виявлення дитини з ознаками хвороби:

 

            1. Вчитель по телефону інформує чергового адміністратора та сестру медичну.

            2. Сестра медична забирає дитину до спеціально відведеного приміщення та повідомляє завідувачу господарства про приміщення, у якому необхідно провести дезінфекцію. У разі потреби, сестра медична викликає швидку медичну допомогу.

            3. Старший черговий вчитель обмежує вхід до приміщення для тимчасового перебування працівників чи учнів з ознаками коронавірусної хвороби.

            4. Діти класу, де навчається учень з ознаками хвороби, припиняють рух по школі.

            5. Прибиральник службових приміщень дезінфікує приміщення.

            6. Класний керівник інформує батьків про виявлення ознак хвороби у їхньої дитини та проводить інструктаж про необхідність самоізоляції з дітьми, які контактували з дитиною з ознаками коронавірусної хвороби.

            7. Діти з класу, у якому виявили учня з симптомами коронавірусної хвороби, переходять на самоізоляцію до отримання результатів лабораторних досліджень. Якщо тест не підтверджує COVID-19 – діти повертаються на навчання.

            8. Якщо тест підтверджує COVID-19, відповідно до рішення педагогічної ради та наказу керівника для класу, в якому навчається учень з коронавірусною хворобою організовується дистанційне навчання строком на 2 тижні.

 

Алгоритм дій на випадок надзвичайної ситуації, пов’язаної з реєстрацією випадків захворювання на коронавірусну хворобу серед працівників

 

            У разі виявлення ознак коронавірусної хвороби у працівника закладу адміністрація рекомендує працівникові негайно звернутись до сімейного лікаря та відслідковує результати огляду хворого. Якщо тест підтверджує COVID-19, необхідно:

            1. З’ясувати коло контактів хворого за останні 14 днів.

            Для цього потрібно опитати:

            · працівника, який захворів;

            · усіх інших працівників, які контактували з хворим.

            Строк – дві години з моменту, як отримали інформацію про захворювання працівника.

            2. Поінформувати працівників, що контактували з хворим, і провести дезінфекцію у закладі.

            Дати хворому працівнику список працівників, які з ним контактували, щоб він передав список лікуючому лікарю. Так лікар відповідно до Порядку сформує первинний перелік контактних осіб зі слів хворого і передасть його працівникам державних установ МОЗ епідеміологічного профілю для епідеміологічного розслідування.

            Строк – одна година з моменту, як отримали інформацію про захворювання працівника.

            3. Відправити працівників, які контактували з хворим,  на самоізоляцію.

            Строк самоізоляції – 14 днів.

            Працівники, які потребують самоізоляції, зобов’язані постійно перебувати у визначеному ними місці самоізоляції, утримуватися від контакту з іншими особами, крім тих, з якими спільно проживають.

            4. Запровадити дистанційну роботу для працівників, що перебувають на самоізоляції.

            З’ясувати, чи можуть працівники, що контактували із хворим і мають перебувати на  самоізоляції, працювати дистанційно. Підготувати наказ про запровадження такого режиму роботи для працівників, які можуть працювати дистанційно. Працівникам, робота яких неможлива в дистанційному режимі, роз’яснити особливості отримання листка непрацездатності з оплатою у розмірі 50% середньої заробітної плати незалежно від страхового стажу, або оформити відсутність в індивідуальному порядку відповідно до Кодексу законів про працю України.

            Строк – протягом найближчого робочого дня після повідомлення.

 

Щасливого та безпечного вам навчального року!

 

Консультативну, методичну та інформаційну допомогу від спеціалістів відділення Фонду соціального страхування з питань повідомлення про нещасні випадки, їх розслідування, інших питань охорони праці  та соціального захисту застрахованих осіб завжди можна одержати у Сервісному центрі  з надання консультаційних послуг, який постійно функціонує у Більмацькому відділенні Фонду за адресою: вул. Центральна, 56 смт. Більмак, або за телефонами: (06147) 2-23-29, (06147) 2-23-07.

 

 

Більмацьке відділення управління  виконавчої дирекції Фонду соціального страхування у Запорізькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь