A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

КОНСУЛЬТАТИВНА ДОПОМОГА СТРАХОВОГО ЕКСПЕРТА З ОХОРОНИ ПРАЦІ ПІДПРИЄМСТВАМ, УСТАНОВАМ ТА ОРГАНІЗАЦІЯМ у веденні документації з питань охорони праці

Дата: 26.11.2021 10:56
Кількість переглядів: 922

Фото без опису

Згідно із Законом України «Про охорону праці» служба охорони праці створюється роботодавцем для організації виконання правових, соціально-економічних, організаційно-технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів, спрямованих на запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням та аваріям в процесі трудової діяльності.

Однак роботодавці не завжди дотримуються вимог законодавства з питань охорони праці України. Є випадки, коли роботодавець за відсутності в штатному розписі підприємства посади спеціаліста з охорони праці, покладає виконання основних функцій служби охорони праці на працівників, які не мають відповідної освіти, досвіду роботи.  Якщо  на великих підприємствах належним чином  організована робота служби охорони праці, то на малих – робота ведеться формально, а саме: не організовано належним чином навчання з питань охорони праці, не проводиться атестація робочих місць за умовами праці, не якісно розроблені Інструкції з охорони праці за професіями та видами робіт, відсутні законодавчі та нормативно-правові акти з охорони праці, не в достатній кількості проводиться фінансування витрат  на охорону праці. Тому нехтування вимогами законодавства з питань охорони праці призводить до зростання травматизму на підприємствах страхувальників.

       Для цього на допомогу роботодавцям Більмацької, Комиш-Зорянської, Смирновської та  Розівської громад  приходить страховий експерт з охорони праці Більмацького відділення управління  виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області (далі - Більмацьке відділення Фонду), Марюха Людмила Олексіївна (далі – страховий експерт з охорони праці), яка допомагає здійснювати заходи з профілактики страхових випадків, спрямованих на запобігання нещасним випадкам на виробництві, усунення загрози здоров’ю працівників, викликаної умовами праці, їх соціальному захисту.

       Страховий експерт з охорони праці може вивчити стан умов, безпеки, охорони праці та профілактичної роботи,  також може взяти участь в опрацюванні та впровадженні системи управління охороною праці на підприємстві, в установах і організаціях, та надати допомогу, а саме:

  • у створенні служби охорони праці та підготовці відповідних розпорядчих документів;
  • у поширенні позитивного досвіду шляхом проведення семінару або надання рекомендацій;
  • у розясенні обліку та використання засобів індивідуального захисту;
  •  у розробленні профілактичних заходів, механізмів їх реалізації щодо усунення причин нещасних випадків та професійних захворювань;
  •  у розробленні нормативних документів з охорони праці підприємства (інструкцій, положень, ін.);
  • надати  консультації щодо застосування  Порядку розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві, затверджений Постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 337, у разі настання нещасного випадку на виробництві.

          Страховий експерт з охорони праці проводить інформаційно -               роз’яснювальну роботу  серед страхувальників через проведення семінарів, нарад, круглих столів, конкурсів, виступів по радіо, на  телебаченні, публікації в засобах масової інформації. Страхувальник отримує інформацію про актуальні проблеми охорони праці та шляхи її вирішення, про зміни у законодавстві з охорони праці, та соціального страхування України, профілактичну роботу Фонду соціального страхування України, стан, умови і безпеку праці на підприємствах, резонансні випадки розслідування нещасних випадків на виробництві. Страховий експерт з охорони праці завжди розгляне звернення та пропозиції страхувальників з питань охорони праці, підготує відповідь відповідно до компетенції, надасть безкоштовну  консультативну допомогу фахівцям з охорони праці на підприємствах, установах.

        У зв’язку з карантином, через поширення гострої респіраторної хвороби  COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 на території України та Запорізької області тимчасово припинено проведення страховим експертам з охорони праці планових перевірок стану умов і безпеки праці  та профілактичної роботи на підприємствах.  Але страховий експерт з охорони праці Більмацького відділення Фонду завжди готова надати допомогу   засобами звязку, щодо електронного документообігу з питань охорони праці.

         Тому Більмацьке відділення Фонду звертається до всіх роботодавців привести у відповідність нормативні акти з охорони праці, у разі потреби звернутися за допомогою  до страхового експерта.

           Безкоштовну консультативну, методичну та інформаційну допомогу від спеціалістів відділення Фонду соціального страхування з питань повідомлення про нещасні випадки, їх розслідування, інших питань охорони праці  та соціального захисту застрахованих осіб  можна одержати у Сервісному центрі  з надання консультаційних послуг, який постійно функціонує у Більмацькому відділенні Фонду за адресою: вул. Центральна, 56, смт. Камянка, або за телефонами: (06147) 2-23-29, (06147) 2-23-07.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь