A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

Вакцинуємося від Covid-19

Дата: 30.12.2021 08:53
Кількість переглядів: 221

Навколо вакцин від Covid-19 в Україні існує безліч страхів і упереджень - люди бояться щеплень, не довіряють вакцинам, а іноді від імунізації їх відмовляють самі лікарі.

Понад 50% українців, за даними соцопитувань, не планують робити щеплення від коронавірусу.

 

 Кого зараз вакцинують?

  • медиків і працівників закладів охорони здоров’я;
  • медиків та інших працівників закладів охорони здоров’я;
  • мешканців та персонал будинків для літніх людей та спеціалізованих інтернатів;
  • маломобільних громадян;
  • соціальних працівників та священнослужителів;
  • освітян;
  • військовослужбовців та співробітників інших структур державної безпеки;
  • працівників органів державної влади та місцевого самоврядування усіх рівнів;
  • працівників паливно-енергетичного комплексу;
  • працівників санаторно-курортних закладів;
  • членів офіційних олімпійських та паралімпійських делегацій;
  • людей віком від 65 років;
  • ув’язнені та персонал закладів позбавлення волі;
  • у вихідні дні в центрах вакцинації щеплюють усіх охочих, хто записався до листа очікування через сайт чи додаток “Дія” чи контакт-центр, пріоритет надають літнім людям.

Для імунізації використовують вакцини AstraZeneca, CoronaVac/Sinovac Biotech,Comirnaty/Pfizer-BioNTech. Вакцинація відбувається через вакцинальні кабінети, силами мобільних бригад з імунізації та в центрах масової вакцинації

Чи потрібно мені здавати тест на коронавірусну хворобу перед вакцинацією?

Ні, перед вакцинацією  не потрібно здавати ПЛР-тест на коронавірус SARS-CoV-2, чи на антитіла до нього.

 Якщо я перехворів/-ла на COVID-19, чи потрібно мені вакцинуватися? 

Надійних даних про те, скільки триває імунітет після перенесеного СOVID-19, поки що немає. Трапляються випадки повторного інфікування. Водночас випадків, коли вакцинація зашкодила людям, котрі перехворіли на COVID-19, не зафіксовано.

Тож якщо ви перехворіли, вам усе одно показано щеплення.

  • Зважаючи на прогнозований дефіцит вакцини й на те, що передусім щеплення потрібне тим, хто ще не хворів на COVID-19, вам рекомендовано відкласти вакцинацію на 6 місяців від часу перебігу COVID-19.
  • За бажанням ви можете вакцинуватися раніше, але тільки якщо ви належите до групи пріоритетності і якщо вакцини вистачає іншим людям, які належать до пріоритетної групи і не мають задокументованого COVID-19 в анамнезі.
  • Вакцинація може бути проведена після закінчення періоду ізоляції, але не раніше ніж через 28 днів (4 тижні) від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР-тестування.

 У людини інкубаційний період COVID-19 чи уже явна хвороба. Чи безпечною є вакцинація проти COVID-19 в такому разі?

Так, це питання вивчене і зроблено висновки, що вакцинація є безпечною. Вакцинація під час хвороби чи інкубаційного періоду не збільшує ризик побічних ефектів та не впливає на тяжкість перебігу.

Як проходить процедура отримання 2-ї дози вакцини?

Процедура вакцинації другою дозою проходить через сімейного лікаря.

Друга доза вакцин проти COVID-19 має бути чітко день в день? Чи можливо зробити друге щеплення раніше чи пізніше?

Бажано зробити щеплення другою дозою вакцини Comirnaty/Pfizer через 21-28 днів, вакциною CoronaVac/Sinovac через 28 днів, AstraZeneca (Covishield/SKBio) через 84 дні після отримання першої дози.

Якщо вакцинуватися другою дозою в зазначену дату не вдалося, то слід зробити це за першої нагоди. На цей момент не визначений кінцевий найпізніший термін введення другої дози вакцини проти COVID-19.

При виникненні непереборних обставин введення другою дози можна зробити на 7 днів раніше зазначеного інтервалу для вакцин CoronaVac/Sinovac та AstraZeneca (Covishield/SKBio). Для вакцини Comirnaty/Pfizer відразу зазначено «вікно», в межах якого можна зробити щеплення, – в період між 21-им та 28-им днем після введення першої дози.

Друга доза вакцини проти COVID-19, введена раніше або пізніше рекомендованого інтервалу, зараховується без необхідності її повторного введення або вакцинації спочатку. 

 Якщо людина отримала 1-шу дозу за кордоном, підійшов час 2-ї дози, але вона не належить до пріоритетної групи. Чи може вона вакцинуватися в Україні? 

Так. 

Якщо людина отримала 1-шу дозу в Україні, їде за кордон і просить зробити щеплення швидше, ніж визначено інструкцією? Чи може вона отримати 2-гу дозу раніше, ніж визначено в інструкції? 

Ні

Якщо українцю зроблено щеплення двома дозами вакцини проти COVID-19 за кордоном, видано вакцинальну картку, чи зможе ця людина отримати в Україні документ (паспорт /міжнародне свідоцтво) на основі цього?

За наявності офіційного документа, який засвідчує дані про проведену вакцинацію за кордоном та перекладений на державну мову (назва, дата, серія, місце проведення, завірений тим закладом чи лікарем, який проводив), сімейний лікар вносить цю інформацію в електронну систему охорони здоров'я з зазначенням, що ця інформація отримана з інших джерел. Потім на основі цього можна буде отримати сертифікат. 

Чи будуть видавати «паспорти вакцинації»? Які документи підтверджують щеплення?

Зараз в Україні розробляються «ковідні сертифікати» з урахуванням вимог ЄС та ВООЗ. Передбачається, що там буде необхідна для міжнародного визнання інформація щодо щеплень, негативних результатів ПЛР-тестів та одужання після COVID-19. 

Поки що інформація про вакцинацію вноситься до електронної системи охорони здоров’я та доступна вашому сімейному лікареві. У разі необхідності ви можете отримати свідоцтво про вакцинацію встановленого зразка, звернувшись до закладу охорони здоров'я.

Що таке свідоцтво про вакцинацію та як його отримати?

Таке свідоцтво можна отримати тільки в паперовій формі одразу після щеплення другою дозою вакцини або в будь-якому медичному закладі, підключеному до електронної системи охорони здоров'я, зокрема в сімейного лікаря, для пред'явлення за потреби при перетині державного кордону.

Міжнародне свідоцтво про вакцинацію: 

  • Для кількадозних вакцин видається лише після отримання останньої дози. 
  • У випадку отримання свідоцтва не одразу після щеплення, а шляхом звернення до лікаря, свідоцтво заповнюється на основі даних про щеплення, внесених до електронної системи охорони здоров'я. 
  • Заповнюється англійською або французькою мовою, додатково також українською мовою. 
  • Міститиме персональні дані пацієнта (прізвище та ім’я латинкою записуватиметься так само, як у закордонному паспорті громадянина, або за правилами транслітерації), а також інформацію про вакцинацію (назва вакцини, дата вакцинації тощо). 
  • За потреби й за запитом людини заклад має надрукувати та оформити його згідно із міжнародними вимогами. 
  • Обов’язково матиме офіційний штамп закладу охорони здоров'я та підпис лікаря. 
  • Має бути підписане пацієнтом або його уповноваженим представником. 
  • Буде дійсним лише, якщо введена вакцина схвалена до екстреного застосування ВООЗ. 
  • Термін дії свідоцтва - один рік з можливістю продовження.

Чи можуть мене змусити вакцинуватися? 

Ні, вакцинація від COVID-19 є добровільною.

Якщо в мене вже був COVID-19 і я одужав/-ла, чи потрібно мені вакцинуватися? 

Так. Зважаючи на серйозні ризики для здоров’я і те, що можна повторно заразитися COVID-19, потрібно вакцинуватися, навіть якщо ви перехворіли. Наразі достеменно невідомо, наскільки довго зберігається набутий імунітет. Вакцинація — надійний захист від COVID-19.

Вакцинована людина захворіла на COVID-19. Як лікувати?

Так само, як і невакцинованих. Факт проведеної вакцинації проти COVID-19 жодним чином не повинен впливати на терапевтичну тактику пацієнта з COVID-19

Чи потрібно мені носити маску й уникати близького контакту з іншими, якщо мені ввели дві дози вакцини?

Так. Ще недостатньо вивчено, чи може вакцина від COVID-19 захистити від передавання вірусу між людьми. Тому рекомендовано дотримуватися всіх правил респіраторної гігієни, носити маску і тримати дистанцію навіть після вакцинації.

Скільки доз вакцини потрібно отримати?

Наразі необхідно отримати 2 дози вакцини. 

Усі вакцини, які сьогодні знаходяться на ІІІ стадії клінічних випробувань, потребують дводозного введення..

Наразі в Україні здійснюється імунізація вакциною Covishield/AstraZeneca  інтервал між введенням першої та другої доз вакцини Covishield/AstraZeneca з 4 до 12 тижнів. 

Повторну дозу вакцини CoronaVac/Sinovac Biotech потрібно отримати через 14-28 днів. 

Інтервал між введенням двох доз вакцини Comirnaty/Pfizer-BioNTech - 21 день.

Чи можна робити щеплення від COVID-19 одночасно з іншими?

Бажано проводити планову вакцинацію проти інших інфекційних хвороб через 28 днів після отримання другої дози вакцини проти COVID-19; у разі необхідності (якщо вакцинація проти COVID-19 є перепоною для планової вакцинації за віком чи за схемою) цей термін може бути скорочений до 14 днів.

Вакцинація проти COVID-19 може бути проведена через 14 днів після отримання щеплення проти інших інфекційних хвороб.

Чи можна вакцинувати дітей від COVID-19? 

Вакцини не допущені до застосування серед дітей віком до 16 років. 

Які є протипоказання для вакцинації від COVID-19?

  • Важка алергічна реакція на попередню дозу вакцини.
  • Гостре захворювання (температура тіла вище 38,5ºC) .
  • Незначні інфекції, наприклад застуда або субфебрильна температура, не повинні затримувати вакцинацію.

Як відбувається введення вакцини?

Вакцина вводиться у вигляді ін’єкції в м’яз плеча.

Якщо ви захворіли на COVID-19 після отримання першої дози вакцини, другу дозу рекомендовано відтермінувати на 6 місяців. Проте за бажанням ви можете вакцинуватися раніше 6-місячного терміну, але не раніше ніж через 28 днів (4 тижні) від першого дня появи симптомів або лабораторного підтвердження діагнозу COVID-19 методом ПЛР-тестування.

Які є можливі реакції на вакцину від COVID-19?

  • почервоніння, біль, набряк у місці ін'єкції,
  • лихоманка чи озноб,
  • головний біль, біль у м'язах чи суглобах, біль у животі,
  • збільшені лімфатичні вузли,
  • нудота,
  • втомлюваність,
  • безсоння,
  • запаморочення.

Ці реакції є нормальними та минають за кілька днів після вакцинації. Якщо ви відчуваєте дискомфорт, зверніться до свого сімейного лікаря  за рекомендаціями. 

Чи можна захворіти на COVID-19 через те, що вакцинувався? Чи може вакцина спричинити захворювання?

Вакцина від COVID-19 не може спричинити захворювання. Однак, існує ймовірність того, що ви отримаєте першу дозу вакцини вже інфікованим, коли симптоми хвороби ще не розвинулись. Проте якщо у вас з’явились характерні симптоми захворювання на COVID-19: висока температура, постійний кашель, втрата нюху чи смаку, - слід звернутися до лікаря. 

Чи можна вакцинуватись вакцинами різних виробників? 

Вакцини різних типів не є взаємозамінними.

Як стати в чергу на вакцинацію?

Записатись в чергу на вакцинацію можна:

  • заповнивши анкету на сайті або в мобільному додатку Дія
  • зателефонувавши в контакт-центр МОЗ з питань COVID-19:  0 800 60 20 19
  • звернувшись до свого сімейного лікаря
  • номер телефона координатора Центру 0503411130
  • онлайн- заявка

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь