A A A K K K
для людей із порушенням зору
Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

Запитання та відповіді про вакцинацію від COVID-19 для всіх кому за 60 +

Дата: 05.01.2022 07:40
Кількість переглядів: 239

Фото без опису

Заразитися коронавірусом може людина будь-якого віку незалежно від статі, походження та національності. COVID-19 може бути дуже небезпечним для людей, старших за 60 років та/або з хронічними захворюваннями (бронхіальна астма, діабет, гіпертонія, онкологічні захворювання тощо). Саме тому щепитися від COVID-19 — означає захистити своє життя.

Чому важливо робити щеплення від COVID-19?

 Літні люди є однією з груп ризику тяжкого перебігу COVID-19 та смерті від нього. Саме тому варто щепитися якомога швидше, тим більше, що люди старшого віку належать до пріоритетних груп з вакцинації.

Чи безпечне щеплення від COVID-19 для людей, старших за 60 років, які часто мають хронічні захворювання?

Групою ризику щодо COVID-19 робить людей не вік, а те, що літні люди мають хронічні захворювання. Адже вже відомо, 7 що пацієнти, у яких є діабет або інші захворювання, від COVID-19, на жаль, гинуть частіше і швидше, ніж люди без цих хвороб, і що лікувати їх набагато тяжче. Вакцини від COVID-19 були винайдені передусім для людей літнього віку з усім їхнім «букетом» хронічних захворювань. Тож вакцинувати таких людей безпечно. І робити це потрібно, щоб вони менше наражалися на ризик загинути через COVID-19.

Чи запобігає щеплення зараженню COVID-19?

 Навіть вакцинована людина може заразитися COVID-19. Завдання щеплення полягає в тому, щоб ефективно запобігти тяжкому перебігу хвороби, ускладненням і смерті. Отримавши щеплення, людина, навіть якщо і захворіє, то перенесе хворобу легше: швидше за все вона не потребуватиме кисневої терапії та не потрапить до лікарні.

Яку з вакцин від COVID-19 краще обрати?

Усі вакцини, схвалені для використання ВООЗ, мають високу ефективність у запобіганні важкому перебігу захворювання на COVID-19, госпіталізації і смерті. Тому найкращою вакциною є та, що зараз доступна для вас!

Чи можна перше і друге щеплення робити вакцинами різних виробників?

Це насамперед стосується вакцин AstraZeneca та Covishield (вакцина, вироблена за ліцензією в Індії). Першу і другу дози можна отримати вакцинами AstraZeneca, виготовленими на різних майданчиках (у Європейському Союзі, Великій Британії, Республіці Корея), включно із субліцензійним виробництвом в Індії. Адже склад та технологія виготовлення вакцини ідентичні.

 

Чи захищатимуть вакцини проти COVID-19 від нових варіантів вірусу?

Експерти в усьому світі безперервно вивчають, як нові мутації вірусу впливають на його поведінку, а також на ефективність вакцин проти COVID-19. Тим часом важливо вакцинуватися та продовжувати дотримуватися запобіжних заходів, таких як дотримання фізичної дистанції, носіння масок, провітрювання приміщень, регулярне миття рук та своєчасне звернення по медичну допомогу.

Чи потрібно вакцинуватися тим, хто вже перехворіли на COVID-19? Так. Зважаючи на те, що можна повторно заразитися COVID-19 й отримати серйозні ризики для здоров’я, потрібно вакцинуватися, навіть якщо ви перехворіли.

Які можуть бути реакції на вакцину?

Може бути підвищення температури, біль та/або почервоніння в місці ін’єкції після першої дози. Для деяких вакцин більш вираженою є реакція після введення другої дози. Одні вакцини викликають реакції у молодших людей, а інші — у старших.

Чи можна вакцинуватися людям з онкологічними хворобами? Так. Ці люди перебувають у групі ризику і можуть мати важкий перебіг захворювання на COVID-19 або померти. Вакцини не можуть спричинити захворювання навіть на тлі імуносупресії, бо не містять живих «повноцінних» вірусів. Утім, імуносупресія може означати, що вакцинація не матиме належного ефекту. Незважаючи на це, якщо у вас буде можливість зробити щеплення, краще вакцинуватися — це шанс захиститися.

Чи треба перед вакцинацією від COVID-19 робити обстеження чи аналізи, наприклад, загальний аналіз сечі, крові або вимірювати тиск?

Ні, не потрібно. У жодній країні світу люди не здають аналізів перед проведенням вакцинації — ані рутинної, ані від COVID-19! Те саме стосується і вимірювання артеріального тиску: перед проведенням щеплення в цьому немає жодної потреби.

Чи потрібно робити тест на антитіла перед щепленням? Ні. Такий тест перед щепленням не є інформативним, тож робити його не потрібно.

Чи треба робити ПЛР-тест на вірус SARS-CoV-2 перед вакцинацією? А раптом я хворію?

 Ні, якщо у вас немає симптомів, схожих на COVID-19.

Як потрапити на вакцинацію?

 

- через сімейного лікаря

-за телефоном 0503411130

- заповнивши онлайн-заявку

 

Важливо: якщо ви потребуєте вакцинації удома, то мобільна бригада під час візиту до вас може прищепити і тих людей, що допомагають вам у побуті або ж доглядають вас.

 

Якщо я зараз хворію, чи потрібно чекати одужання, щоб вакцинуватися?

Якщо ви маєте симптоми застудних захворювань, наприклад, нежить, кашель, підвищення температури чи слабкість, це потенційно може бути COVID-19, навіть якщо результати тесту були негативними. Тож людині з такими симптомами або з підтвердженим COVID-19 варто дочекатися одужання. Адже прийшовши до медичного закладу, такі люди можуть заразити інших відвідувачів та працівників. Саме тому ми просимо спочатку одужати, а потім приходити на вакцинацію.

Як діяти після вакцинації?

У людини після вакцинації може підвищитися температура, виникнути біль у місці ін’єкції. Це нормальні реакції на вакцину, які проходять за 1–2 дні. Якщо ж вас щось непокоїть (наприклад, погано збивається температура, не минає набряк руки або біль у місці ін’єкції чи з’являються інші небезпечні симптоми, що не пов’язані з вакцинацією), зателефонуйте сімейному лікарю.Чи записали ви дату отримання другої дози вакцини від COVID-19?

Будь ласка, пам’ятайте про необхідність отримання другої дози вакцини від COVID-19! Обговоріть дату з лікарем.

Для отримання другої дози вакцини від COVID-19 визначено такі терміни:

 Comirnaty/Pfizer-BioNTech: 21–28 днів

CoronaVac/Sinovac Biotech: 14-28 днів

Oxford/AstraZeneca: 4-12 тижнів.

Будь ласка, також не забувайте!

Щеплення від COVID-19 не скасовує потреби:

Провітрювати приміщення.

Дотримуватися дистанції у 2 метри.

Носити маску в людних місцях.

Мити руки або, якщо немає такої змоги, обробляти їх дезінфектантом після перебування на вулиці, в магазинах, аптеках, ліфті.

Щеплення від COVID-19 захистить ваше життя і здоров’я Ліків від COVID-19 немає. Лікування, яке застосовують, тільки полегшує перебіг хвороби, тобто покращує стан пацієнтів, допомагаючи пережити COVID-19.

Бережіть себе!!!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь