Комиш-Зорянська селищна територіальна громада
Пологівського району Запорізької області

Насильство над дитиною: попередити та допомогти

Дата: 06.01.2022 17:50
Кількість переглядів: 407

Фото без опису

Будь-який вид жорстокого поводження з дітьми порушує фізичне і психічне здоров'я дитини, заважає її повноцінному розвитку. Стаття 19 Конвенції ООН про права дитини говорить: "Держави-учасниці вживають всіх необхідних законодавчих, адміністративних, соціальних і просвітніх заходів з метою захисту дитини від усіх форм фізичного та психологічного насильства, образи чи зловживань, відсутності піклування чи недбалого і брутального поводження та експлуатації, включаючи сексуальні зловживання, з боку батьків, законних опікунів чи будь-якого іншої особи, яка турбується про дитину ".

Справжні масштаби насильства над дітьми невідомі. Точні дані одержати важко, принаймні, з двох причин: відмова громадян та окремих фахівців повідомляти про такі випадки і небажання потерпілих дітей говорити про це. Багато побитих дітей, вважаючи, що їх покарання заслужено, зберігають мовчання, коли їх опитують ті, хто міг би їм допомогти, і вони схильні бачити свою поведінку в негативному світлі. Діти - жертви насильства мають високий ризик вийти з-під контролю, який робить їх жертвами і іноді це закінчується залученням у злочинну діяльність, типу крадіжки або проституції.

Жорстоке поводження з дитиною в сучасних умовах є головним порушником її прав та вимагає конкретних дій для подолання цих ганебних явищ.

Насильство в сім'ї - будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю.

Попередження насильства сім'ї - система соціальних і спеціальних заходів, спрямованих на усунення причин і умов, які сприяють вчиненню насильства в сім'ї, припинення насильства в сім'ї, яке готується або вже почалося, притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні насильства в сім'ї, а також медико-соціальна реабілітація жертв насильства в сім'ї. Реальна загроза вчинення насильства в сім'ї - погроза вчинення одним членом сім'ї стосовно іншого члена сім'ї умисних дій фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному та психічному здоров'ю, якщо є реальні підстави очікувати її виконання.

Служба у справах дітей  Комиш-Зорянської селищної ради:

-здійснює приймання звернень та повідомлень про випадки жорстокого поводження щодо дитини;

-веде облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах у зв’язку з жорстоким поводженням з ними або загрозою щодо його вчинення;

-координує діяльність суб’єктів при вирішенні питань соціального захисту дітей, які постраждали від жорстокого поводження;

-забезпечує надання необхідної допомоги дитині, яка постраждала від жорстокого поводження, у взаємодії з іншими суб’єктами та з урахуванням найкращих інтересів дитини;

-направляє дитину до закладів охорони здоров’я для обстеження стану її здоров’я, надання дитині необхідної медичної допомоги, у тому числі лікування в стаціонарі, та документування фактів жорстокого поводження з нею;

-у разі необхідності представляє (у тому числі в судах) інтереси дітей, які постраждали від жорстокого поводження або стосовно яких існує загроза його вчинення.

Якщо у зверненні (повідомленні) вбачається ознака кримінального правопорушення чи загроза щодо його вчинення, інформація терміново після її отримання передається органу внутрішніх справ для вжиття відповідних заходів.

У разі необхідності суб’єкти організовують надання невідкладної медичної (викликають швидку допомогу), психологічної та інших видів допомоги дитині, яка постраждала від жорстокого поводження. Усі суб’єкти в межах компетенції долучаються до вжиття невідкладних заходів з ліквідації наслідків жорстокого поводження з дитиною або загрози його вчинення. У разі загрози вчинення жорстокого поводження з дитиною суб’єкти забезпечують ужиття необхідних заходів щодо її усунення.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь